Πριν αρκετά χρόνια, τα κρεατάκια σε παιδιά έδειχναν αμέσως τον δρόμο για ένα επίπονο χειρουργείο, αλλά στις μέρες μας, έχουν αλλάξει τα δεδομένα και επικρατούν πολλές θεραπευτικές δίοδοι, οι οποίες μπορούν να απαλλάξουν το παιδί από τα φουσκωμένα κρεατάκια, πιο γρήγορα, ανώδυνα και αποτελεσματικά.
Πότε οι γονείς πρέπει να ανησυχούν για το παιδί τους;
Οι αδενοειδείς εκβλαστήσεις, δηλαδή τα κρεατάκια στη μύτη, έχουν σαν βάση τους την περιοχή πίσω από τον φάρυγγα. Από την ώρα που διογκωθούν, είναι εμφανής η δυσχέρεια στην αναπνοή και στην κατάποση.
Υπάρχουν περιπτώσεις που το παιδί δεν παραπονιέται για κάποιο σύμπτωμα που το ενοχλεί. Τότε οι γονείς συνήθως παρατηρούν ότι αναπνέει πολύ περισσότερο από το στόμα παρά από την μύτη ή ροχαλίζει την νύχτα. Τέλος, μπορεί η μύτη του να είναι μπουκωμένη.
Πότε συντρέχει λόγος ανησυχίας;
Από την στιγμή που τα συνήθη συμπτώματα εμφανίζονται αραιά, δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος ανησυχίας. Παρόλα αυτά πάντα η επίσκεψη σε έναν εξειδικευμένο ωρλ είναι σωτήρια!
Συμπτώματα που πρέπει να σας ενεργοποιήσουν:
- Μπουκωμένη φωνή
- Αναπνοή από το στόμα και όχι από την μύτη, με την συνοδεία ήχου
- Κούραση και μικρή διάρκεια ύπνου
Ποια είναι η καλύτερη θεραπεία;
Tα κρεατάκια στα παιδιά σε γενικές γραμμές αντιμετωπίζονται πρώτα με αντιβίωση και έπειτα με χειρουργική αντιμετώπιση. Η κάθε περίπτωση ωστόσο είναι διαφορετική, για αυτό ο ωρλ θα σας συστήσει την καλύτερη θεραπεία.
Η λύση του χειρουργείου έρχεται περισσότερο σε πολύ σοβαρές περιπτώσεις, όπως παραμορφωμένη φωνή, απώλεια σωματικού βάρους και πολύ βαριά αναπνοή.
Πλοηγηθείτε στην ιατρική ιστοσελίδα της Χειρουργού - Ωτορινολαρυγγολόγου, Dr. Παταρίδου, για περισσότερες πληροφορίες.