Ερώτηση κατέθεσε σήμερα ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκης προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με την επανόρθωση αγροτεμαχίων στον Νομό Έβρου, τα οποία έχουν αχρηστευθεί λόγω της εναπόθεσης σε αυτά φερτών υλικών μετά τις πλημμύρες του προηγούμενου χειμώνα (2014-2015),
Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί ερωτώνται εάν θα υπάρξει κάποιου είδους μηχανισμός αποζημίωσης / αποκατάστασης των καλλιεργήσιμων αυτών εκτάσεων, πιθανώς μέσω των ΟΤΑ, ώστε να μην εκδιώκονται από το επάγγελμα αγρότες οι οποίοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά σε αυτές τις καταστροφές, καθώς ο ΕΛ.Γ.Α. δεν τις καλύπτει.
Ακολουθεί η ερώτηση:
ΠΡΟΣ: Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
ΠΡΟΣ: Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
ΘΕΜΑ: Επανόρθωση αγροτεμαχίων από εναπόθεση φερτών υλικών μετά από πλημμύρες στον Έβρο
Είναι γνωστό και πολλαπλώς το έχουμε θέσει ως ζήτημα μέσω του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, πως οι πλημμύρες του περασμένου χειμώνα (2014-2015) άφησαν πίσω τους τεράστιες ζημιές, τόσο στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο των αγροτοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, όσο και σε υποδομές υποστήριξης της παραγωγής (παραγωγικές και μεταποιητικές μονάδες, οδικό δίκτυο, εγγειοβελτιωτικά έργα και γαίες).
Ειδικά σε ότι αφορά την καλλιεργήσιμη γη, υπάρχει μια συγκεκριμένη κατηγορία ζημιών, οι οποίες πρακτικά δεν καλύπτονται πλέον, και αναφερόμαστε στην αχρήστευση των χωραφιών λόγω της εναπόθεσης σε αυτά φερτών υλικών.
Παλαιότερα, ζημιές τέτοιου είδους αποζημιώνονταν από τα Π.Σ.Ε.Α. (προβλεπόταν) μέσω του ΕΛ.Γ.Α.. Όμως, τώρα με τον νέο κανονισμό βιώσιμης λειτουργίας του ΕΛ.Γ.Α., αποζημιώνεται μόνο το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο που έχει υποστεί ζημιά, και μόνο βάση των εισφορών του ζημιωθέντα. Ζημιές που οφείλονται σε θεομηνίες και λοιπά καιρικά φαινόμενα και αφορούν την κατάσταση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων δεν καλύπτονται από τον ΕΛ.Γ.Α.. Δηλαδή, παραδείγματος χάριν, στον κάμπο του Ισαακίου Διδυμοτείχου, όπου είναι συχνό φαινόμενο οι πλημμύρες, με αποτέλεσμα να σαπίζουν τα σιτηρά, ο ΕΛΓΑ θα αποζημιώσει μόνο την απώλεια παραγωγής (υπολογίζεται στα 350-450 κιλά/στρέμμα), αλλά όχι την ζημιά που θα υποστεί το ίδιο το αγροτεμάχιο.
Η εμπειρία τοπικά στον Έβρο έχει δείξει πως η βέλτιστη λύση στο πρόβλημα αυτό αφορά την ανάμιξη των ΟΤΑ, ειδικά τους Δήμους και τις Κοινότητες, οι οποίοι διαθέτουν την απαραίτητη ευελιξία και γνώση των εγγενών προβλημάτων των περιοχών τους. Για αυτό και μια βασική πρόταση αφορά την χρηματοδότηση των Δήμων ή εν γένει την εξασφάλιση κονδυλίων σε αυτούς για την δημιουργία μηχανισμών αντιμετώπισης του προβλήματος που αναφέρουμε στην παρούσα ερώτηση.
Με βάση τα παραπάνω ερωτάσθε:
- Μελετάτε το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε την πρόταση δημιουργίας μηχανισμών αποκατάστασης καλλιεργήσιμων γαιών από τους Δήμους, για περιοχές με εκτεταμένα προβλήματα πλημμυρικών φαινομένων και χρηματοδότηση/στήριξη των μηχανισμών αυτών;
- Τι άλλες πιθανές λύσεις προτείνετε για την προστασία παραγωγών που υπολείπονται της οικονομικής δυνατότητας αποκατάστασης των γαιών τους;