Πολύ κακή εντύπωση μας προκαλεί η έκταση που έχουν λάβει δημοσιεύματα με ανυπόστατους ισχυρισμούς και ψευδείς, ατεκμηρίωτες πληροφορίες σχετικά με τη «εγκατάσταση και επιδότηση της διαμονής προσφύγων στον Έβρο». Μάλιστα, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις ιδιαίτερης ευθύνης, πολιτικής και πνευματικής, έσπευσαν άκριτα να υιοθετήσουν τα εν λόγω δημοσιεύματα, μιλώντας για δήθεν «έγκυρες πληροφορίες», οι οποίες μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνονται από πουθενά.
Διαψεύδουμε ρητά και κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα και τις δήθεν «έγκυρες πληροφορίες» που μεταφέρονται ανεύθυνα στον δημόσιο λόγο, προκαλώντας ανησυχία στην τοπική κοινωνία. Όλοι οι φορείς το νομού έχουν καθήκον και ευθύνη να διασταυρώνουν δύο και τρεις φορές από τις επίσημες αρχές τις «πηγές» και τις «έγκυρες πληροφορίες» τους, πρωτού τις εκθέσουν στην δημόσια σφαίρα. Διευκρινίζουμε δε για το συγκεκριμένο ζήτημα τα εξής:
- Ο Έβρος, και συνολικά η Θράκη, βρίσκονται εκτός σχεδιασμού για το προσφυγικό ζήτημα για συγκεκριμένους, ιστορικούς και εθνικούς λόγους. Εδώ και πολλά χρόνια οι κάτοικοι του Έβρου, οι υπηρεσίες και οι φορείς του νομού, στάθηκαν και στέκονται στο ύψος των περιστάσεων, όποτε χρειάστηκε, όποτε υπήρξε ανάγκη υποδοχής και περίθαλψης προσφύγων και μεταναστών.
- Σχετικά με το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου σε πρόσφυγες, επισημαίνουμε πως το πρόγραμμα σχεδιάζεται και υλοποιείται από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Οι πρόσφυγες την πρώτη μέρα καταγράφονται και αιτούνται άσυλο, διαδικασία η οποία ολοκληρώνεται από τις Υπηρεσίες Ασύλου εντός 24ώρου.
Για τον Έβρο συγκεκριμένα, υπάρχει η πρόβλεψη, σε περίπτωση που αυξηθεί η ροή των προσφύγων (γεγονός που εκτιμάται ότι δε πρόκειται να συμβεί), και η υπηρεσία δεν προλάβει να εξετάσει σε μία ημέρα την αίτηση λόγω φόρτου εργασίας ή έλευσης σαββατοκύριακου, να δίνεται η δυνατότητα προσωρινής στέγασης με βάουτσερ σε ένα ξενοδοχείο από 24 έως 48 ώρες. Συγκεκριμένα, σε ερώτησή μας σχετική με το «κατά πόσο το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας πρόκειται να εφαρμοστεί στον Έβρο», η απάντηση υπήρξε ξεκάθαρη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις πολύ συγκεκριμένες ενέργειες:
1) την προσωρινή στέγαση που αφορά στη διαμονή των προσφύγων σε ξενοδοχεία μέσω προγραμμάτων βάουτσερ για 24-48 ώρες. Σε αυτή την περίπτωση οι άνθρωποι καταγράφονται και αποχωρούν άμεσα για την Αθήνα. Αυτή η ενέργεια εφαρμόζεται ήδη από την Ύπατη Αρμοστεία σε όλη τη χώρα.
2) τη στέγαση των προσφύγων που διαρκεί περίπου δέκα ημέρες. Σε αυτή την περίπτωση οι πρόσφυγες φιλοξενούνται αυστηρά σε ξενοδοχεία που βρίσκονται σε Αθήνα, Λέσβο, Σάμο, Θεσσαλονίκη, Ειδομένη.
3) την ενοικίαση διαμερισμάτων για διάστημα 6-9 μηνών. Αυτό αφορά αιτούντες ασύλου που αναμένουν την εξέταση του αιτήματός τους. Από αυτόν τον τύπο φιλοξενίας έχει εξαιρεθεί συνολικά, ολόκληρη η περιοχή του Έβρου.
Διευκρινίζουμε επίσης, ότι η δήλωση του Βουλευτή Έβρου της ΝΔ κ. Αναστάσιου Δημοσχάκη περί «σχεδιασμού οδικού διαύλου ασφαλούς διέλευσης προσφύγων στην περιοχή των Καστανέων» από τη σημερινή κυβέρνηση κατά το πρόσφατο παρελθόν, είναι αποκύημα επιστημονικής φαντασίας.
Καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να ελέγχουν και να διασταυρώνουν τις πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, χωρίς να προκαλούν ανησυχία στην τοπική κοινωνία, επαναφέροντας συνεχώς ένα θέμα το οποίο δεν υπάρχει. Τους καλούμε να επιδείξουν τη δέουσα σοβαρότητα απέναντι στους κατοίκους, αλλά και απέναντι στο προσφυγικό ζήτημα συνολικά, το οποίο αυτή τη στιγμή αποτελεί για τη χώρα ζήτημα ύψιστης σημασίας. Τους καλούμε να μη χρησιμοποιούν ψευδείς και κατασκευασμένες πληροφορίες που υποκρύπτουν την εξυπηρέτηση μικροπολιτικών και μικροκομματικών συμφερόντων, που συντηρούν και ενισχύουν φοβικά σύνδρομα και το ρατσιστικό μίσος, τη στιγμή που δίπλα μας, άνθρωποι απελπισμένοι, παλεύουν να φτάσουν με κάθε τρόπο σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, ώστε να έχουν ένα καλύτερο μέλλον.
Οι Βουλευτές Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ
Γκαρά Αναστασία
Καΐσας Γιώργος
Ρίζος Δημήτρης