Συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης του Βουλευτή Αν. Δημοσχάκη για την Κτηνοτροφία στον Έβρο.


Συζητήθηκε σήμερα, 1/2/2016, στην Ολομέλεια της Βουλής των Ελλήνων η Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Έβρου και Επίτιμου Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Αν. Δημοσχάκη, με τίτλο «Ουσιαστική ενίσχυση των πληγέντων κτηνοτρόφων του Έβρου και περαιτέρω μέτρα προστασίας και ανάπτυξης της κτηνοτροφίας». Στην Ερώτηση απάντησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάρκος Μπόλαρης. Ακολουθούν τα βασικά σημεία των ομιλιών των δύο ομιλητών, του Βουλευτή και του Αν. Υπουργού:
Βασικά σημεία ομιλιών κ. Δημοσχάκη:
  • Υπενθύμισε το επίπεδο ζημιάς στην κτηνοτροφία του Έβρου, τόσο από τις πλημμύρες, όσο και από την οζώδη δερματίτιδα, για την οποία είχε ειδοποιήσει.
  • Βασικό πρόβλημα η καθυστερημένη αποζημίωση των πληγέντων και με τιμές μάλιστα που αντιστοιχούν σε αμνοερίφια, αντί για βοοειδή.
  • Οι κτηνοτρόφοι έχουν πρόβλημα βιοπορισμού των οικογενειών τους, ενώ οι εκμεταλλεύσεις τους είναι μη βιώσιμες, αφού δεν υπάρχουν τα κεφάλαια για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου.
  • Για αυτό και ο Βουλευτής ρωτάει εάν σκοπεύει το Υπουργείο να βελτιώσει τις διαδικασίες και τα ποσά αποζημιώσεων, ενώ προτείνει την εύρεση λύσεων χρηματοδότησης της αναπλήρωσης χαμένου ζωικού κεφαλαίου μέσω Εθνικών ή Ευρωπαϊκών πόρων.
  • Επιπροσθέτως, ο Βουλευτής επανέλαβε τις προτάσεις του για δύο σημαντικά έργα υποδομής πάνω στην κτηνοτροφία. Το ένα είναι η λειτουργία επιτέλους του Κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων Ορεστιάδας για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου.
  • Το άλλο είναι η δημιουργία Κτηνιατρικής Σχολής, ώστε να προωθηθεί η επιστήμη στην κτηνοτροφία, σχολή που θα ιδρυθεί με εναλλακτικούς τρόπους χρηματοδότησης και θα έχει ως αμφιθέατρα τις ίδιες τις εκμεταλλεύσεις.
 Βασικά σημεία ομιλιών κ. Μπόλαρη:
  • Ο Υπουργός αναφέρθηκε στην πρώτη του ομιλία κυρίως στην αντιμετώπιση της οζώδους δερματίτιδας, αφού είχε εισέλθει στην χώρα μας, και στην μετέπειτα συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τις περαιτέρω ενέργειες πρόληψης.
  • Διαβεβαίωσε πως έχουν δεσμευτεί κονδύλια για την πληρέστερη αποζημίωση του ζωικού κεφαλαίου, έτσι ώστε να επιτευχθεί αναπλήρωσή του, ενώ υποσχέθηκε βελτιώσεις στις διαδικασίες αποζημίωσης, συμπεριλαμβανόμενης αποζημίωσης για τα διαφυγόντα κέρδη από γάλα θανατοθέντων γαλακτοφόρων ζώων.
Ολόκληρη την ομιλία μπορείτε να παρακολουθήσετε εδώ.