Την αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών ζήτησε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία στην Διεθνή Διάσκεψη Δωρητών για τους Σύρους πρόσφυγες, («Supporting Syria and the Region»), που πραγματοποιείται στο Λονδίνο.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός με την Άγγελα Μέρκελ, τόνισε πως δε χρειάζονται άλλες μειώσεις συντάξεων και η ασφαλιστική μεταρρύθμιση μπορεί να προχωρήσει με το υπάρχον σχέδιο της κυβέρνησης.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι πρέπει να εργαστούν όλοι για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης των προσφύγων στις χώρες τους και ταυτόχρονα να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής κρίσης.
Σημεία τοποθέτησης του πρωθυπουργού:
- «Η Ελλάδα έχει βιώσει από πρώτο χέρι τις ανθρωπιστικές επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης. Παρ όλα αυτά, σε αντίθεση με άλλους, επιμένουμε να αντιμετωπίζουμε την πρόκληση με ανθρωπισμό»
- «Από τον Ιούλιο, έχουμε αντιμετωπίσει ροές περισσότερων από 900.000 ανθρώπων, από τους οποίους περίπου 500.000 είναι Σύροι»
- «Το κόστος διαχείρισης αυτών των ροών είναι τεράστιο, την ίδια στιγμή που το Λιμενικό έχει σώσει πάνω από 150.000 πρόσφυγες και μετανάστες»
- «Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε τους ανθρώπους από χώρα σε χώρα, σαν η διαχείρισή τους να είναι ευθύνη κάποιου άλλου»
- «Αναρωτιέμαι, τι θα είχε συμβεί σε εκατομμύρια Σύρων, αν η Τουρκία, η Ιορδανία και ο Λίβανος, αποφάσιζαν να υψώσουν τείχη. Ή αν ΟΛΗ η Ευρώπη είχε πει: ‘’Οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι εδώ. Το τι συμβαίνει στη Μεσόγειο δεν είναι δικό μας πρόβλημα’’».
- «Χρειαζόμαστε μια πιο μακροπρόθεσμη στρατηγική προσέγγιση, εστιασμένη στην αποτελεσματική και ανθρώπινη διαχείριση των προσφυγικών ροών»
- «Μια απάντηση που να εστιάζει στη συνεργασία και την βοήθεια προς τις χώρες που συνορεύουν με τη Συρία, και σηκώνουν ένα τεράστιο βάρος εκατομμυρίων προσφύγων.»
- «Πρέπει να εργαστούμε για ένα ισχυρό πρόγραμμα επανεγκατάστασης στην Ευρώπη και σε άλλες χώρες»
- «Ταυτόχρονα, θα πρέπει να ασκηθεί πίεση για πολιτική διευθέτηση της συριακής σύγκρουσης που θα τερματίσει τις επιθέσεις εναντίον των αμάχων και θα αντιμετωπίζει την τρομοκρατία – μια διευθέτηση που θα δημιουργεί συνθήκες για συμφιλίωση και για επιστροφή των Σύρων στα σπίτια τους»
Στο περιθώριο της διάσκεψης που ολοκληρώνεται το απόγευμα, ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με την Άνγκελα Μέρκελ και τον πρωθυπουργό της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ αργότερα, μέσα στη μέρα θα έχει επαφή και με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Δε χρειάζονται άλλες μειώσεις στις συντάξεις είπε στη Μέρκελ ο Τσίπρας
Κατά τη συνάντησή ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και την Άνγκελα Μέρκελσυζητήθηκαν η πορεία του ελληνικού προγράμματος και η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε την κα. Μέρκελ σχετικά με τα θετικά στοιχεία που παρουσιάζει η ελληνική οικονομία, όπως και για την πρόταση ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εν αναμονή της απάντησης των Θεσμών.Επίσης, επισημάνθηκε η σημασία της ταχείας και επιτυχούς ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες του altsantiri.gr, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Μερκελ για την υπό εξέλιξη διαπραγματευση με δανειστες τονίζοντας οτι η πρόταση του ασφαλιστικού κινείται εντός των γραμμών της συμφωνίας του καλοκαιριού και οτι δεν χρειάζονται αλλες μειώσεις στις συντάξεις ενω υπαινίχθηκε πως ενω το σχέδιο για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση κατατέθηκε απο τις αρχες του χρόνου ακόμη δεν υπάρχει απάντηση απο την πλευρά των θεσμών.
Συμφωνήθηκε επίσης ότι ο Φεβρουάριος αποτελεί κρίσιμο μήνα για τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, καθώς και ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη,συμπεριλαμβανομένων των κρατών-μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας, θα πρέπει να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει.
Συνάντηση και με Κάμερον
Ο Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε κατ’ ιδίαν και με τον Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον.
Η συνάντησή τους επικεντρώθηκε στο προσφυγικό ζήτημα και συζητήθηκε η σημασία της ανάπτυξης προγραμμάτων εκπαίδευσης και απασχόλησης για τους Σύρους πρόσφυγες στις γειτονικές με τη Συρία χώρες, η οποία περιλαμβάνεται στους στόχους της Διάσκεψης Δωρητών.
Υπογραμμίστηκαν, επίσης, οι προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα για ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση των προσφυγικών ροών,καθώς και η αναγκαιότητα άμεσης εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης που συμφωνήθηκε μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, συζητήθηκαν οι δυνατότητες συμβολής του Ηνωμένου Βασιλείου στη διαχείριση των προσφυγικών ροών. Επιπλέον, συζητήθηκαν το Κυπριακό, καθώς και οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σχετικά με την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναλυτικά, το πρόγραμμα:
Από 07:30 Άφιξη Αρχηγών Αντιπροσωπειών
08:45-09:45 Πρώτο side event: Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη
09:10 Άφιξη κ. Πρωθυπουργού στο Συνεδριακό κέντρο Queen Elisabeth II
10:00-10:30 Έναρξη Ολομέλειας και εναρκτήριες ομιλίες διοργανωτών
10:30-11:30 Πρώτη θεματική συνεδρία δωρεοδοτών, υπό την Προεδρία των διοργανωτών: «Ανθρωπιστικά Ζητήματα»
10:45-12:30 Δεύτερο side event: «Εσωτερικά της Συρίας»
12:00-12:50 Διμερής Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Γερμανίδα Καγκελάριο κ. Merkel
12:30-13:30 Δεύτερη θεματική συνεδρία δωρεοδοτών, υπό την Προεδρία των διοργανωτών: «Εργασία και οικονομική ανάπτυξη»
13:00-13:20 Διμερής Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Πρωθυπουργό Η.Β. κ. Cameron
13:30-14:30 Γεύμα
13:30-14:30 Τρίτο side event: «Εκπαίδευση»
13:40-14:45 Τρίτη θεματική συνεδρία δωρεοδοτών, υπό την Προεδρία των διοργανωτών: «Εσωτερικά της Συρίας»
14:00-14:30 Διμερής Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ. Schultz
14:45-15:45 Τέταρτη θεματική συνεδρία δωρεοδοτών, υπό την Προεδρία των διοργανωτών: «Εκπαίδευση»
15:00-16:00 Διευρυμένη συνάντηση για το Μεταναστευτικό (Αυστρία, Γερμανία, Τουρκία και Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Tusk)
15:45-18:00 Συνέχεια Συνεδριών
16:15-16:35 Διμερής Συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με τον UNCHR High Commissionner κ.Grandi
18:00 Λήξη Διάσκεψης