Του Κώστα Βαξεβάνη
Μία ακόμη καθυστέρηση στην Εισαγγελία Εφετών, την Εισαγγελία που διοικεί ο Ισίδωρος Ντογιάκος, που αφορά την έρευνα της υπόθεσης Βγενόπουλου, προστίθεται, στις καθυστερήσεις και τις συμπτώσεις της έρευνας. Επί πέντε μήνες, η Εισαγγελία φαίνεται να κρατά και να μην εξετάζει αίτημα του Βγενόπουλου να μην παρασχεθεί δικαστική συνδρομή στις Κυπριακές Αρχές. Ο Βγενόπουλος ο οποίος κατά τα άλλα διατρανώνει την αθωότητά του, έχει υποβάλει δύο φορές αίτημα να μην παρασχεθούν στοιχεία στους Κύπριους και κυρίως να μην ανακριθεί.
Στις 7 Σεπτεμβρίου Κύπριοι Ανακριτές, έφτασαν στην Ελλάδα, μετά από συνεννόηση με τις Ελληνικές Αρχές, για να πάρουν καταθέσεις του Αντρέα Βγενόπουλου και των συνεργατών του, τους οποίους θεωρούν υπεύθυνους για την κατάρρευση της Κυπριακής Οικονομίας και τη χρησιμοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας για δανειοδότηση δικών του ανθρώπων και επιχειρήσεών του.
Οι δικηγόροι του Βγενόπουλου απάντησαν στους ανακριτές πως είχαν κάνει αίτημα στο Συμβούλιο Εφετών να μην παρασχεθεί δικαστική συνδρομή στην Κύπρο, άρα και να μην ανακριθεί ο Βγενόπουλος.
Το αίτημα αυτό δεν έπρεπε να εισαχθεί καν στο Συμβούλιο αφού αφορούσε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι τρίτη μη κοινοτική χώρα. Άλλωστε στο παρελθόν, αντίστοιχο αίτημα του Βγενόπουλου είχε εξεταστεί και είχε απορριφθεί γι’ αυτό το λόγο από τον Εισαγγελέα Δικαστικής Συνδρομής Γιάννη Αγγελή.
Παρ’ όλα αυτά η Εισαγγελία Εφετών δέχθηκε αυτή την παράτυπη διαδικασία, αναδεικνύοντας το Συμβούλιο Εφετών ως αρμόδιο να απαντήσει. Στη συνέχεια το αίτημα κρατήθηκε επί πέντε μήνες χωρίς να εισαχθεί στο Συμβούλιο, ενώ έπρεπε να διεκπεραιωθεί άμεσα.
Το ερώτημα λοιπόν είναι: ποιός και γιατί κράτησε για μια ακόμη φορά φάκελο που αφορούσε το Βγενόπουλο στα συρτάρια; Ο εισαγγελέας εισηγητής του Συμβουλίου Γ. Δασκαλόπουλος ή ο προϊστάμενός του;
Στις 19 Ιανουαρίου ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Κύπρου σε συνάντηση που είχε με την ηγεσία του Ελληνικού Υπουργείου Δικαιοσύνης, τους υπουργούς Νίκο Παρασκευόπουλο και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια της κυπριακής πλευράς για τις καθυστερήσεις και τα προσκόμματα που υπάρχουν στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόθεση έρευνας του Βγενόπουλου.
Δεν πρόκειται λοιπόν για μια δημοσιογραφική εκτίμηση αλλά για ένα πραγματικό γεγονός. Κάποιοι στην Εισαγγελία Εφετών και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου κρατούν την έρευνα για τον Βγενόπουλο σε εκκρεμότητα την ώρα που στην Κύπρο ασκούνται διώξεις και εκδίδονται εντάλματα σύλληψης για τους συνεργάτες του.
Ο φάκελος Βγενόπουλου είχε κλείσει στην Ελλάδα από τον Εισαγγελέα Μωραϊτάκη και ξανάνοιξε με δικές μας νομικές κινήσεις και δημοσιεύματα. Μετά από 3 χρόνια οι Εισαγγελείς Διαφορθάς άρχισαν να ερευνούν το Βγενόπουλο, αλλά ενώ η έρευνα ήταν στο στάδιο της δίωξης, η δικογραφία αφαιρέθηκε από την Εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη. Η κίνηση αυτή χαρακτηρίστηκε δικαστικό πραξικόπημα. Ακόμη και όταν δημοσιεύσαμε υπάρχουσα διάταξη του Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκου Παντελή με την οποία γνωμοδοτούσε πως μόνο οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν δικαίωμα σε έρευνα για τη διαφθορά (συνεπώς όχι η Εισαγγελέας που αφαίρεσε τη δικογραφία από τους Εισαγγελείς Διαφθοράς), ο ίδιος ο κύριος Παντελής έκανε αντίθετη γνωμοδότηση.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί η πεντάμηνη καθυστέρηση στο να επιτραπεί να εξεταστεί ο Βγενόπουλος από τις Κυπριακές Αρχές.
Θα ρωτήσουμε για μια ακόμη φορά: τι συμβαίνει με κάποιους εισαγγελείς, με ένα κομμάτι της Δικαιοσύνης και τον Αντρέα Βγενόπουλο; Πώς είναι δυνατόν να έχουν ερευνηθεί σε χρόνο ρεκόρ υποθέσεις τραπεζιτών αλλά όχι του Βγενόπουλου τον οποίο κατηγορεί ένα κράτος μέλος της Ε.Ε; Ποιός καλύπτει τον Βγενόπουλο, φροντίζει να υπάρχουν καθυστερήσεις και πρωτοφανείς νομικές ενέργειες μόνο και μόνο για να μην απολογηθεί;
Αν το Υπουργείο Δικαιοσύνης θεωρεί πως όλα αυτά τα οποία αποτελούν πρόκληση για την κοινωνία, είναι και για τη Δικαιοσύνη και την απονομή της, πρέπει να δώσει τώρα εντολή ώστε να ερευνηθεί ποιό είναι το κοινό στοιχείο στις καθυστερήσεις. Ο κόμβος όπου συναντώνται όλες αυτές οι προκλητικές ενέργειες. Ας ξεκινήσει με το ποιός και γιατί καθυστέρησε επί πέντε μήνες την απόφαση για δικαστική συνδρομή. Εκτός αν τα πειθαρχικά όργανα και το δικαίωμα πειθαρχικού ελέγχου είναι διακοσμητικά στοιχεία και δεν βλέπουν πότε η Δικαιοσύνη βλέπει όπου θέλει. Περιμένουμε.
koutipandoras.gr