ΕΕ: Διορία τριών μηνών στην Ελλάδα για έλεγχο των συνόρων, αλλιώς εκτός Σένγκεν για δύο χρόνια

Τραβούν το σχοινί οι Ευρωπαίοι ζητώντας από την Ελλάδα να προχωρήσει σε αποτελεσματικό έλεγχο των συνόρων της εντός τριμήνου, σε αντίθετη περίπτωση ενδέχεται να ανοίγει ο δρόμος για επαναφορά των συνοριακών ελέγχων από κράτη-μέλη έως και για δύο χρόνια -γεγονός που επί της ουσίας θα σηματοδοτήσει αναστολή της συμμετοχής της χώρας στη Συνθήκη Σένγκεν.

Η απόφαση αυτή ελήφθη κατά τη συζήτηση του θέματος στο πρόσφατο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης παρά την αντίδραση της Αθήνας. Το Συμβούλιο της ΕΕ υιοθέτησε την Πέμπτη τις συστάσεις της Κομισιόν για αδυναμίες στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Στην Ελλάδα δίνεται διορία για να προχωρήσει στην εφαρμογή 50 συστάσεων της Κομισιόν προς ενίσχυση των συνοριακών ελέγχων, κάτι που αν δεν γίνει μπορεί να φέρει και ως αποτέλεσμα την έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη Σένγκεν για διάστημα έως δύο ετών.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και διπλωμάτες, που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, αναφέρουν ότι η κίνηση δεν στοχεύει στην απομόνωση ή τον στιγματισμό της Ελλάδας, αλλά αποσκοπεί να διασφαλίσει ότι οι συνοριακοί έλεγχοι που έχουν επιβληθεί αλλού στην Ευρώπη, περιλαμβανομένων μεταξύ Γερμανίας-Αυστρίας, μπορεί να παραμείνουν σε ισχύ χωρίς να παραβιάζουν προβλέψεις της Συνθήκης.

«Δεν υπάρχει θέμα να φύγουμε από τη Σένγκεν. Νομικά δεν προβλέπεται» δήλωσε. «Αυτό που μπορεί να γίνει είναι μας κλείσουν τα σύνορα οι χώρες με τις οποίες συνορεύουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζάλας και εξήγησε:

«Εμείς με τη μόνη χώρα που συνορεύουμε είναι με τα Σκόπια, που δεν είναι στη Σένγκεν. Υπάρχει ένα θέμα εκεί, για αυτό και προετοιμαζόμαστε με δύο τρόπους. Πρώτον να είμαστε εντάξει με τις υποχρεώσεις μας, και δεύτερον, με βάσει μελέτες που έχουμε κάνει, να μπορέσουμε να διαχειριστούμε το πρόβλημα σε περίπτωση που μείνουν δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες που δεν θα μπορούν να φύγουν».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης έχει επίσης αναγνωρίσει ότι υπάρχει κίνδυνος η Ευρώπη να κλείσει τα σύνορα της με την Ελλάδα με αφορμή το προσφυγικό, επισημαίνοντας πως εάν αυτό γίνει ίσως η χώρα μας να πρέπει να φιλοξενήσει για κάποιους μήνες 50.000 έως 60.000 πρόσφυγες.

«Δεν προβλέπεται αποβολή από τη ζώνη Σένγκεν»

«Δεν προβλέπεται αποβολή από τη ζώνη Σένγκεν. Αντί να εστιάζουμε στη κινδυνολογία, μπορούμε να διαπιστώσουμε τα θετικά βήματα στα οποία κάνουν αναφορά και οι πρόσφατες ανακοινώσεις της Επιτροπής» τονίζει απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με δημοσιεύματα που επαναφέρουν θέμα εξόδου της Ελλάδας από τη Σένγκεν ο Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, Μετανάστευσης και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος.
koutipandoras.gr