Η πρόσφατη έγκριση των σχεδίων για την εγκατάσταση και διαδρομή του ελληνικού τμήματος του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (TAP) από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Πάνο Σκουρλέτη, θέτει νέα δεδομένα για την Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Η χορήγηση της Πράξης Εγκατάστασης και στη συνέχεια η κατασκευή και λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου, αναμένεται να έχει πολλαπλά οφέλη για την περιοχή καθώς θα τονώσει σημαντικά την απασχόληση, με τις πρώτες εκτιμήσεις να μιλούν για τη δημιουργία ενός μεγάλου αριθμού άμεσων και έμμεσων νέων θέσεων εργασίας, ενώ παράλληλα αναμένεται να ωφεληθούν σημαντικά και ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες που θα εκτελέσουν τα έργα και θα παρέχουν τα υλικά για την κατασκευή.
Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να πιστωθούν στη σημερινή κυβέρνηση, η οποία δρώντας με σχέδιο και αποφασιστικότητα, επιτάχυνε τις διαδικασίες για να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί σύντομα ο αγωγός TAP, ενισχύοντας σημαντικά τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας, αναβαθμίζοντας συνολικά την περιοχή της Βορείου Ελλάδος, μετατρέποντάς την σε σημαίνοντα ενεργειακό κόμβο για τον χώρο των Βαλκανίων αλλά και όλης της Ευρώπης.
Πέραν όλων των παραπάνω, η εγκατάσταση και λειτουργία του αγωγού TAP αναμένεται να αποφέρει επιπλέον έσοδα 30 εκατομμύριων ευρώ συνολικά για τις 3 Περιφέρειες από τις οποίες θα διέρχεται ο αγωγός. Αυτό λόγω των τελών εταιρικής ευθύνης που καλείται να πληρώσει η Κοινοπραξία που θα κατασκευάσει τον αγωγό. Από αυτά τα χρήματα, τα οποία, σημειωτέον, με τη σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου Υπουργείου θα δοθούν απευθείας στις 3 Περιφέρειες ως «αντισταθμιστικά», αντιστοιχούν 10 εκατομμύρια στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης.
Πληροφορηθήκαμε την πρόθεση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κ. Παυλίδη, να διαθέσει τα μισά από αυτά τα χρήματα, δηλαδή τα 5 εκατομμύρια, σε όλους τους Δήμους της Περιφέρειας προς ίδια χρήση, με το υπόλοιπο του ποσού να παραμένει στο ταμείο της Περιφέρειας. Πληροφορηθήκαμε επίσης πως πρόκειται να κατατεθεί σύντομα στο Περιφερειακό Συμβούλιο ένα συγκεκριμένο επιχειρησιακό προγραμματικό σχέδιο για το πως και που θα δαπανηθούν τα εν λόγω κονδύλια.
Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να επισημάνουμε τα εξής: η σκέψη και η πρόταση να διατεθούν τα συγκεκριμένα χρήματα για να χρηματοδοτηθούν πάγιες και διαχρονικές ανάγκες τόσο των Δήμων όσο και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, μας βρίσκει κατ’ αρχήν σύμφωνους. Θα πρέπει όμως να διασφαλίσουμε όλοι μαζί, πως στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζει η χώρα, δεν πρόκειται να χαθεί κανένας διαθέσιμος πόρος για έργα «βιτρίνας» ή έργα τα οποία εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, για έργα τα οποία δεν πρόκειται να προσφέρουν παρά ελάχιστα, στη δύσκολη καθημερινότητα των συμπολιτών μας. Υπό αυτήν την έννοια στα πλαίσια του δημοσίου διαλόγου και του ενδιαφέροντός μας, καταθέτουμε την πρόταση τα συγκεκριμένα κονδύλια να διατεθούν αποκλειστικά για την κάλυψη έργων υποδομής που θα εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και μόνο, έργων που θα επιλύνουν προβλήματα τροφοδοσίας ή έλλειψης δομών που αντιμετωπίζει ο αγροτικός και κτηνοτροφικός κόσμος στην περιοχή μας, έργα τα οποία θα έχουν έναν θετικό αντίκτυπο για τον τομέα της, τόσο σημαντικής για τον τόπο μας, πρωτογενούς παραγωγής.
Αναμένουμε το επόμενο διάστημα να κατατεθεί το επιχειρησιακό σχέδιο, τόσο σε επίπεδο Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης όσο και σε επίπεδο Δήμων της περιοχής, ώστε να τοποθετηθούμε και επίσημα για τις προτάσεις οι οποίες θα κατατεθούν. Καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε όλες τις βαθμίδες της, να ανταποκριθεί στις ανάγκες της περιόδου ώστε να μην επαναληφθούν άσχημα φαινόμενα του παρελθόντος που ζημίωσαν αντί να ωφελήσουν τις τοπικές κοινωνίες.
Οι Βουλευτές Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης