Τσίπρας: Συμφωνία ως το Πάσχα, χωρίς περικοπές μισθών-συντάξεων και απολύσεις

Εφικτή επίτευξη συμφωνίας με τους δανειστές ως το Πάσχα με βάση τα συμφωνηθέντα του Ιουλίου, βλέπει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, Μιλώντας στην ΕΡΤ από τη Λέσβο, όπου είχε μεταβεί για την επίσκεψη του Πάπα, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε οτι η συμφωνία του Ιουλίου δεν προέβλεπε ούτε περικοπές μισθών ούτε απολύσεις, όπως προφανώς ζητούν τώρα οι εκπρόσωποι των δανειστών και κυρίως το ΔΝΤ.
«Εμείς θα τηρήσουμε το γράμμα της συμφωνίας, και το γράμμα της συμφωνίας δεν προβλέπει μείωση των κύριων συντάξεων και δεν θα υπάρξει μείωση», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τη προσαρμογή που συμφωνήθηκε ως ήπια καθώς «αντιστοιχεί στο 1/10 της προσαρμογής που έζησε ο λαός με το μέγεθος των μέτρων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις».
«Καταφέραμε να φέρουμε μια συμφωνία, είμαστε στο παρά πέντε, νομίζω θα τη φέρουμε πολύ σύντομα, που στο ασφαλιστικό και το φορολογικό το όποιο βάρος το αναδιανέμει με τρόπο δίκαιο και το 90% των εισοδημάτων δεν επιβαρύνονται», είπε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε πως και γι’ αυτό διαφωνεί το ΔΝΤ, παραπέμποντας σε χτεσινές δηλώσεις του κ. Τόμσεν, ότι δεν είναι σωστό να βάζουμε φόρους στα μεγάλα, υψηλά εισοδήματα και να ελαφρύνουμε τα χαμηλά.
«Όλοι έχουν καταλάβει, και η διεθνής οικονομική κοινότητα και ο ελληνικός λαός, ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο τέλος μια δύσκολης προσαρμογής», συμπλήρωσε.
Ο πρωθυπουργός εκτιμά επίσης ότι «όσοι ισχυρίζονταν το τελευταίο διάστημα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα απομονωμένη διαψεύδονται παταγωδώς» και ανέφερε συγκεκριμένα: Δεν είναι απομονωμένη στο προσφυγικό, ίσα-ίσα σε όλη τη διεθνή κοινότητα υπάρχει μεγάλη αναγνώριση, και αυτό το αποδεικνύει η παρουσία στη Λέσβο του Πάπα Φραγκίσκου, του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. Δεν είναι απομονωμένη ούτε σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, το αποδεικνύει το γεγονός ότι ο ίδιος ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι ένα από τα σημαντικότερα θέματα τής επίσκεψης Ομπάμα στη Γερμανία είναι η ελληνική κρίση και η ανάγκη να υπάρξει μια γρήγορη και δίκαιη διεκπεραίωση προς όφελος της Ελλάδας. Δεν είναι απομονωμένη διότι πριν καν κλείσει η αξιολόγηση είδαμε τον διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αποφασίζει να εντάξει τις ελληνικές τράπεζες στην ποσοτική χαλάρωση.
«Αν κάποιοι ονειρεύονταν ή επιθυμούσαν την απομόνωση της Ελλάδας διαψεύδονται, ευτυχώς για τους Έλληνες και την Ελλάδα», σημείωσε.

AΠΕ-ΜΠΕ