Όταν τον ρωτούν Ευρωπαίοι συνομιλητές του γιατί ζήτησε εκλογές από το βήμα της Βουλής ενώ εκκρεμούν η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και οι ρυθμίσεις για το χρέος, ο Κ. Μητσοτάκης - όπως μεταφέρουν συνομιλητές του - απαντά εξηγώντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να επιβάλει τις εκλογές, όπως συνέβαινε όταν ο ΣΥΡΙΖΑ τις ζητούσε, έχοντας τη δυνατότητα να εμποδίσει την προεδρική εκλογή και να οδηγήσει τη χώρα σε κάλπες.
Είναι μια μάλλοναμυντική στάση, αντιφατική προς την επιθετικότητα που έδειξε στη διάρκεια της προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλήεπιχειρώντας να συσπειρώσει το κομματικό ακροατήριο. Άλλωστε, εκεί, παρόλο που προκλήθηκε, δεν απάντησε στην κριτική του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα ότι όταν συζητά στο πλαίσιο του ΕΛΚ δεν παραδέχεται ότι επιδιώκει πολιτική αποσταθεροποίηση, ούτε καν ότι ζήτησε την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού μεταναστευτικής πολιτικής Γ. Μουζάλα.
Το άφησε να πέσει κάτω και απόλαυσε το χειροκρότημα των σκληρών της ΝΔ που ελπίζουν ότι η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές δεν θα ολοκληρωθεί μέσα στην άνοιξη και κάπως έτσι θα έρθει η ώρα τους για επιστροφή στην εξουσία.
Η αιτία της στροφής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται στην ανησυχία ότι αν δεν συμβεί ατύχημα τώρα, μετά θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα για την κυβέρνηση και δεν αποκλείεται να χαθεί το θετικό για τη ΝΔ momentum που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις.
Τώρα ή ποτέ
Το καλό σενάριο λέει ότι μέσα στον Απρίλιο θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, αρχές Μαΐου θα ανακοινωθούν αποφάσεις για την απομείωση του χρέους, θα ακολουθήσει η ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί το επενδυτικό περιβάλλον και η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας.
Με βάση αυτή την ανάλυση, τα μέτρα 5,4 δισ ευρώ θα ψηφιστούν στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας χωρίς απώλειες για τη συμπολίτευση και το θετικό σοκ που θα ακολουθήσει θα αμβλύνει τις υφεσιακές παρενέργειες. Το κακό σενάριο αναφέρεται στη δυσκολία να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους πιστωτές, ειδικά με το ΔΝΤ, στο ασφαλιστικό και στα κόκκινα δάνεια, με αποτέλεσμα να παραταθεί η διαπραγμάτευση μέχρι τέλος Μαΐου, να μην εκταμιεύονται δόσεις και να υπάρξει βίαιο διάλειμμα τον Ιούνιο και μέχρι να διενεργηθεί το δημοψήφισμα στη Βρετανία για τις σχέσεις με την ΕΕ.
Όσοι πιστεύουν ότι τα πράγματα θα πάνε άσχημα προσθέτουν ότι θα προκύψουν έντονα εσωκομματικά προβλήματα στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω διαφωνιών βουλευτών της ομάδας των 53 με τη διαχείριση του προσφυγικού. Μιλούν για σκηνικό αποσταθεροποίησης και θεωρούν ότι σύντομα θα χαθεί ο έλεγχος από το Μέγαρο Μαξίμου.
Σε κάθε περίπτωση, στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη έχουν αποφασίσει ότι τους συμφέρει η επένδυση στην πόλωση και τη δημιουργία προεκλογικής ατμόσφαιρας. Η άποψη που επικράτησε είναι ότι η αναμονή ραγδαίων εξελίξεων συμβάλει στην ενότητα και την εγρήγορση, ενώ η μετριοπάθεια αποσυσπειρώνει και δίνει χώρο στους εσωκομματικούς αντιπάλους.