Με τα... νεύρα σπασμένα...

Τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ. αναμένεται να ανακοινώσει ο Κυρ. Μητσοτάκης μετά την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου...
στη Βουλή.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που είχε διαμηνύσει την προηγουμένη από το Παρίσι ότι θα καταψηφίσει «τα μέτρα για τους φόρους» και «θα στηρίξει τις μεταρρυθμίσεις», στις συσκέψεις με τον κύκλο των στενών συνεργατών του εμφανίστηκε περισσότερο συγκρατημένος και ζήτησε αυτοσυγκράτηση από όλα τα στελέχη του κόμματος μέχρις ότου αξιολογηθούν οι διατάξεις της κυβερνητικής πρότασης.

Τα νεύρα στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. είναι τεντωμένα και η εκτίμηση αυτή μεταφέρθηκε στον Κυρ. Μητσοτάκη από τους συντονιστές και τους τομεάρχες, καθώς η δήλωσή του για στήριξη των μεταρρυθμίσεων θεωρήθηκε πρόωρη.

Η Ν.Δ. επί της αρχής συμφωνεί με τις αποκρατικοποιήσεις που θα γίνουν από το ταμείο δημόσιας περιουσίας, όπως και με το κλείσιμο της μακράς εκκρεμότητας των μη εξυπηρετούμενων δανείων, εντούτοις οι διαδικασίες για την υλοποίηση αυτών των υποχρεώσεων που αναλαμβάνει η χώρα χαρακτηρίζονται τώρα κρίσιμες.

Ειδικά στο θέμα του Ταμείου, οι βουλευτές που συγκροτούσαν τον κορμό της κυβέρνησης Σαμαρά επισημαίνουν ότι «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝ.ΕΛΛ. κατήγγειλαν τη συμφωνία για ένταξη στο ΤΑΙΠΕΔ εννέα επιχειρήσεων ενώ τώρα μεταφέρονται περισσότερες και η νομική μορφή του νέου Ταμείου αλλάζει δραματικά».

Τους προβληματισμούς που εκδηλώνονται στην κοινοβουλευτική ομάδα εξέφρασε με τον τρόπο του ο αντιπρόεδρος της Βουλής Ν. Κακλαμάνης λέγοντας (στον Σκάι) ότι «θα υπερψηφίσουμε το κομμάτι για τις αποκρατικοποιήσεις, η κυβέρνηση της Ν.Δ. έκανε “ξεπούλημα” με τις εννέα αποκρατικοποιήσεις, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ με τις 19 έκανε “αξιοποίηση”».

Και στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων οι επιφυλάξεις στο εσωτερικό της Ν.Δ. ενισχύονται, παρότι είναι σαφές πως δεν υπάρχουν άλλα εργαλεία για να κλείσουν οι εκκρεμότητες των τραπεζών.

Επειτα δε και από την επίθεση της κυβέρνησης, που κατηγόρησε τη Ν.Δ. για «θορυβώδες θέατρο προκειμένου να διαμορφωθεί στην κοινωνία κλίμα ανασφάλειας», η Συγγρού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται ότι «η Ν.Δ. ως υπεύθυνη πολιτική δύναμη θα τοποθετηθεί συνολικά επί της κυβερνητικής πρότασης όταν αυτή γίνει γνωστή». Μέχρι τότε, προσθέτει η Ν.Δ., «αφήνουμε τον κ. Τσίπρα στη μοναξιά της αποτυχίας και της συνθηκολόγησής του».

Οι εσωτερικές ισορροπίες

Οι διατάξεις θα συζητηθούν στους αρμόδιους τομείς μία προς μία, προκειμένου να τηρηθούν οι ισορροπίες αλλά και να δοθεί το στίγμα της συνέπειας λόγων και έργων της Ν.Δ. Γι' αυτό και η συζήτηση στην κοινοβουλευτική ομάδα κρίνεται αναγκαία, ώστε οι βουλευτές να πάνε συντεταγμένα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στόχος της ηγεσίας της Ν.Δ. είναι να αμφισβητήσει συνολικά την πολιτική της κυβέρνησης και γι΄ αυτό στην ατζέντα έχουν μπει όλα τα ανοιχτά θέματα, από το προσφυγικό μέχρι και τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες σε ορισμένες σχολές για τις φοιτητικές εκλογές, τα θέματα καθημερινότητας αλλά και τα προβλήματα στους ευαίσθητους τομείς της παιδείας, της υγείας κ.ο.κ.

Το αίτημα για εκλογές είναι ανοιχτό πάντα από τον πρόεδρο της Ν.Δ., αν και η ψήφιση του νομοσχεδίου δίνει στην κυβέρνηση χρόνο μέχρι την επόμενη αξιολόγηση του φθινοπώρου, υπό την πίεση όμως των εφαρμοστικών νόμων για την υλοποίηση των μεγάλων νομοθετημάτων.

Με την εκκρεμότητα του χρέους να παρατείνεται λόγω διαφωνιών στις τάξεις των δανειστών, στην ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανοίγουν τον εκλογικό ορίζοντα μέχρι το τέλος του χρόνου.

efsyn.gr