Αλλαγή πλεύσης για 13ο και 14ο μισθό από την κυβέρνηση; Βάρος στο μη μισθολογικό κόστος


Σε αλλαγή πλεύσης φέρεται να πηγαίνει η κυβέρνηση Παπαδήμου στο θέμα της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τις πληροφορίες για ενδεχόμενη νομοθετική ρύθμιση του θέματος σε περίπτωση που δεν καταλήξουν σε συμφωνία οι κοινωνικοί εταίροι.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η εφημερίδα «Τα Νέα», η κυβέρνηση θα επιδιώξει να μείνουν εκτός νομοθετικής ρύθμισης ο κατώτατος μισθός, ο 13ος και ο 14ος μισθός και να δοθεί το βάρος στο μη μισθολογικό κόστος, δηλαδή στη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, εξετάζεται το σενάριο να
αντισταθμιστεί η απώλεια στα έσοδα των ασφαλιστικών Ταμείων με μια νέα αύξηση στη φορολογία των τσιγάρων. Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα περιμένει τα αποτελέσματα του διαλόγου μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και ακολούθως θα πράξει ανάλογα.

«Παρέμβαση» ΔΝΤ για 13ο και 14ο μισθό
Εν τω μεταξύ, πάντως, το ΔΝΤ ζητά από τους κοινωνικούς εταίρους να εξετάσουν το θέμα της περικοπής του 13ου και 14ου μισθού. Το Ταμείο, σε ενημέρωσή του προς δημοσιογράφους, αναφέρει ότι «κάποια στοιχεία στη δομή του κράτους αποτελούν τροχοπέδη για την δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό οδηγεί σε αύξηση της ανεργίας, οπότε κάτι πρέπει να συμβεί σε αυτό το μέτωπο, όπως και στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, πρέπει να πούμε ότι δεν είναι όλα θέματα που αφορούν την εργασία αυτή καθ' αυτή».
Ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με το 13ο και 14ο μισθό, το ΔΝΤ φέρεται να θεωρεί το ζήτημα ως μία πτυχή της ελληνική αγοράς εργασίας που είναι διαφορετική από τις προσεγγίσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες και είναι κάτι, που «θα πρέπει να εξετάσουν οι κοινωνικοί εταίροι στην Ελλάδα, παράλληλα με άλλες δυσκαμψίες της αγοράς εργασίας».
Στην ενημέρωση, το ΔΝΤ αναφέρεται και στο πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας, στο οποίο διακρίνει μια «άνευ προηγουμένου βραδύτητα», ενώ αναγνωρίζεται πως ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια.
Επίσης, το ΔΝΤ εκτιμά ότι τα μέτρα λιτότητας δεν οδηγούν πουθενά και στην ουσία δεν δικαιολογούνται περαιτέρω περικοπές μισθών και συντάξεων, διότι πρέπει να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα μέσω ανάπτυξης.
Αντιθέτως, σε ό,τι έχει να κάνει με τις ΔΕΚΟ, το ΔΝΤ υποστηρίζει ότι χρειάζονται περικοπές σε μισθούς και επιδόματα ώστε να προσελκύσουν το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών. Επιμένει επίσης στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.
Τέλος, θεωρεί ιδιαίτερα κρίσιμο το να γίνει βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος. Αυτό, αναφέρει, θα επιχειρηθεί με το νέο πρόγραμμα, που θα συμφωνηθεί με την Ελλάδα και δεν θα είναι διαφορετικό από το προηγούμενο. Θα γίνουν όμως προσαρμογές και διορθώσεις σε διάφορους τομείς του, ώστε να γίνει πιο απλό και να επικεντρωθούν σε τομείς που είναι πιο εύκολο να υλοποιηθούν.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια