Δηλώσεις Ευ. Βενιζέλου για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες


Δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομικών κ. Ευάγγελου Βενιζέλου για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες

redsq Ευ. Βενιζελος: Θα απαντήσω σε μερικές ερωτήσεις σε σχέση με τις τρέχουσες εξελίξεις και τη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών της χτεσινής ημέρας. Τα υπόλοιπα θα τα πούμε μέσα στην εβδομάδα με μεγαλύτερη άνεση, αφού έχουμε και περισσότερες πληροφορίες στη διάθεσή μας.

Θ. Κουκάκης (in.gr): Ο κ. Παπαδήμος δεν επέστρεψε μαζί σας σήμερα από τις Βρυξέλλες. Από ό,τι πληροφορούμαστε μετέβη στη Φραγκφούρτη όπου θα είχε μία συνάντηση με τον κεντρικό τραπεζίτη, τον κ. Draghi. Έχετε κάποιο σχόλιο για τη συνάντηση αυτή, υπό την έννοια ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν διαρκείς αναφορές στις πιέσεις που ασκούνται και από διεθνείς φορείς για την εκλογή του επίσημου τομέα στην διαδικασία αναδιάρθρωση του χρέους; Υπήρξε κάποια συζήτηση στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής γι' αυτό το θέμα; Είναι κάτι το οποίο η ελληνική πλευρά με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο θεωρεί ότι θα διευκολύνει, ότι θα φύγει ένα βάρος πρόσθετο από πάνω μας; Ευχαριστώ. 

redsq Ευ. Βενιζελος: Με τον Πρωθυπουργό ήμασταν μέχρι σήμερα νωρίς το πρωί στις Βρυξέλλες και πράγματι από ό,τι ξέρω μετά θα ταξίδευε στη Φρανκφούρτη, αλλά δεν γνωρίζω το πρόγραμμά του. Εάν αναφέρεστε σε συνομιλίες του Πρωθυπουργού με τον κ. Draghi, πρέπει να σας πω ότι αυτές είναι πυκνές, διότι και χτες όλη την ημέρα συνυπήρξαν στη Σύνοδο Κορυφής και εγώ συνυπάρχω με τον κ. Draghi στο Eurogroup. Άρα δεν υπάρχει τίποτε το ασύνηθες ή τίποτε το καινούργιο στα θέματα αυτά.

Στη σύσκεψη που συγκροτήθηκε χτες με τη μορφή δείπνου εργασίας ώστε να ανταλλαγούν πληροφορίες και σκέψεις μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών από τη μια μεριά και της ελληνικής Κυβέρνησης από την άλλη, μετείχαν όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί: και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ο Πρόεδρος του Eurogroup και ο Πρόεδρος της Επιτροπής και ο αρμόδιος Επίτροπος και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δια του αρμοδίου εκπρόσωπου της, ο οποίος χειρίζεται τα θέματα αυτά.

Και εκεί συζητήσαμε διάφορα θέματα, τα οποία εκτενώς έχουν συζητηθεί στο επίπεδο του Euro Working Group το οποίο και έχει υποβάλλει τις δικές του προτάσεις. Τη Δευτέρα, στις 6 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί και πάλι Σύνοδος του Eurogroup, που θα συζητήσει μια σειρά από θέματα και θέλω να ελπίζω ότι θα λάβει και μια σειρά από σχετικές αποφάσεις.

Το θέμα είναι εμείς να κάνουμε τη δουλειά μας, να ολοκληρώσουμε μέχρι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα για το νέο πρόγραμμα. Χωρίς νέο πρόγραμμα δεν μπορεί να υπάρξει η αναγκαία χρηματοδότηση, άρα δεν μπορεί να ολοκληρωθεί η διαδικασία του PSI. Στο PSI, όπως ξέρετε και όπως έχει ανακοινώσει ο ίδιος ο ιδιωτικός τομέας μέσω του IIF, βρισκόμαστε ένα βήμα και θα έλεγα ένα τυπικό βήμα, πριν από την ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Άρα, τώρα οι διαδικασίες συγκλίνουν, αλληλοεξαρτώνται και αυτό που εμείς έχουμε να κάνουμε ως χώρα, ως κοινωνία, ως πολιτικό σύστημα είναι να ολοκληρώσουμε τη διαπραγμάτευση για το νέο πρόγραμμα, η οποία θα δεσμεύει τη χώρα, άρα τώρα είναι η στιγμή της δύσκολης διαπραγμάτευσης και όχι αργότερα, μετά δηλαδή την υπογραφή και την κοινοβουλευτική κύρωση της συμφωνίας.

Δημοσιογράφος: Η ερώτηση είναι για το 13ο και τον 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

redsq Ευ. Βενιζελος: Δεν υπάρχει τίποτε. Γίνονται συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ της Τρόικα και του Υπουργείου Εργασίας, θα ενημερώσει ο Υπουργός Εργασίας τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση και τα θέματα από τη φύση τους είναι τόσο σημαντικά, που θα αντιμετωπιστούν από τον Πρωθυπουργό και τους Αρχηγούς των τριών Κομμάτων που μετέχουν στην Κυβέρνηση.

Δημοσιογράφος: Σε σχέση με τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις έχει ειπωθεί επικοινωνιακά ότι η Τρόικα δεν υποχωρεί σε τίποτα. Ποιο είναι το κλίμα που υπάρχει; Σε ποια φάση είμαστε; Καλύτερα ή χειρότερα;

redsq Ευ. Βενιζελος: Όπως συμβαίνει κάθε φορά, γιατί αυτή ουσιαστικά είναι η έκτη αναθεώρηση που γίνεται -είναι βέβαια τυπικά ένα νέο πρόγραμμα αλλά βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην πέμπτη αναθεώρηση που είναι πάρα πολύ πρόσφατη- έχουμε συζητήσεις επί πάρα πολλών θεμάτων. Πάντα υπάρχουν ορισμένα κρίσιμα ή πιο κρίσιμα θέματα, τα οποία προσελκύουν την προσοχή. Έτσι συμβαίνει και τώρα.

Επειδή τώρα πρόκειται οι θεσμικοί μας εταίροι να καταβάλλουν 130 δισ. ευρώ εκ των οποίων ένα μεγάλο ένα συντριπτικά μεγάλο μέρος θα καταβληθεί ως πρώτη δόση, είναι λογικό να θέλουν κάποιες πολιτικές εγγυήσεις και κάποιες εθνικού χαρακτήρα δεσμεύσεις, ότι η Ελλάδα αυτά που αναλαμβάνει τα αποδέχεται πραγματικά, τα σέβεται και τα εφαρμόζει. Αυτό είναι ένα δικό μας βέβαια εσωτερικό θέμα. Το πώς εκφράζεται ο ελληνικός λαός, το πώς διατυπώνει τη θέση της η ελληνική κοινωνία, πώς αντιλαμβάνεται ο κάθε πολίτης την προοπτική του μέσα στην Ευρώπη και το μέλλον των παιδιών του, αυτό είναι ένα εσωτερικό μας θέμα. Εμείς πρέπει να απαντήσουμε σε πολύ κρίσιμα διλήμματα 

Πρέπει να σας πω ότι είναι κρίμα να πάνε χαμένες οι πολύ μεγάλες θυσίες που έχουν γίνει έως τώρα, αυτά τα δυόμισι χρόνια. Έχουν καταγραφεί επιτεύγματα και αυτό που κάναμε σε όλα τα επίπεδα τις τελευταίες 15 μέρες -στο επίπεδο του Euro Working Group με τον κ. Ζανιά, στο επίπεδο του Eurogroup με τη δική μου συμμετοχή και στο επίπεδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού- είναι να παρουσιάσουμε με συνοπτικό αλλά πλήρη τρόπο, το πραγματικό περιεχόμενο αυτών των τελευταίων δύο ετών: Τι έχει καταφέρει ο ελληνικός λαός με τις θυσίες του και στο επίπεδο της δημοσιονομικής προσαρμογής και στο επίπεδο των διαρθρωτικών αλλαγών.

Αλλά αυτό που είναι το ζητούμενο, είναι η χώρα να πάει μπροστά, να γίνει ανταγωνιστική, να μειωθεί η ανεργία, να αυξηθεί η απασχόληση, να ξαναγίνουν επενδύσεις δημόσιες και ιδιωτικές, μικρές και μεγάλες, να πάψει να μας καταδιώκει το φάσμα της ανεργίας και ιδίως της ανεργίας των νέων, που έχει φτάσει σε τραγικά ύψη, τείνει προς το 50%. Αυτό είναι ανυπόφορο και πρέπει να απαντήσουμε στα παιδιά μας, πρέπει να δώσουμε ελπίδα στους νέους ανθρώπους.

Μας απασχολεί κάθε εργαζόμενος στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, μας απασχολεί κάθε συνταξιούχος, μας απασχολεί κάθε εργάτης, αγρότης, επιτηδευματίας, ελεύθερος επαγγελματίας, αλλά μας απασχολούν και οι άνεργοι πάρα πολύ και ιδίως οι νέοι άνεργοι και πρέπει να τους αγκαλιάζουμε με τη σκέψη μας και το ενδιαφέρον μας, όλους. 

Το γενικό συμφέρον δυστυχώς πολλές φορές συγκρούεται με τα επιμέρους ατομικά συμφέροντα και κάποιος μέσα σε μια δημοκρατικά οργανωμένη κοινωνία, πρέπει να κάνει τη δύσκολη δουλειά. Και αυτή τη δύσκολη δουλειά τώρα, πρέπει να την κάνουμε όλοι μαζί και τα τρία κόμματα που στηρίζουν τον Πρωθυπουργό και την Κυβέρνηση. 

Όπως είπα και στη δήλωσή μου προηγουμένως, πέρασε η ώρα που κάποιοι κρύβονταν πίσω από κάποιους άλλους. Και αναφέρομαι και σε Κόμματα και σε πρόσωπα. Τώρα όλοι είναι αντιμέτωποι με την πραγματικότητα και μέσα σε λίγες μέρες κρίνεται όλη η επόμενη δεκαετία.

Ν. Ρογκάκος (ANT1): Χτες στη συνέντευξη Τύπου ο κ. Παπαδήμος όρισε κάποιες κόκκινες γραμμές ερωτηθείς για τους μισθούς. Είπε ότι η ελληνική Κυβέρνηση έχει κόκκινες γραμμές. Οι κόκκινες αυτές γραμμές ποιες είναι; Τι δεν θα δεχτεί η ελληνική  Κυβέρνηση;

redsq Ευ. Βενιζελος: Αφήστε να ολοκληρωθεί η συζήτηση αυτή. Το να ανακυκλώνουμε διαρκώς τα ίδια σενάρια δεν βοηθά. Δεν βοηθά ούτε τη χώρα, η οποία διαπραγματεύεται. Ποια είναι η διαπραγμάτευση; Η διαπραγμάτευση είναι μια συζήτηση γύρω από το ερώτημα «τι είναι αυτό που θα βοηθήσει τη χώρα να βγει από την ύφεση και το τέλμα, τι είναι αυτό, που θα ανοίξει θέσεις εργασίας, τι είναι αυτό, που θα περιορίσει την ύφεση που θα ξαναδώσει ώθηση στις επενδύσεις, που θα δώσει ελπίδα στους νέους».

Υπάρχουν σχολές σκέψης. Ο καθένας ακολουθεί τη δική του ιδεολογική προδιάθεση, τη δική του επιστημονική ανάλυση, τη δική του ερμηνεία των στοιχείων. Δεν θέλει κανείς να κάνει κακό στην Ελλάδα. Όλοι θέλουν να βοηθήσουν, ο καθένας με το δικό του τρόπο με τη δική του σκέψη. 

Λογικό είναι εμείς να ξέρουμε ως Έλληνες καλύτερα τι είναι αυτό, που θεωρούμε ότι μας συμφέρει. Δεν το έχουμε όμως αποδείξει ιστορικά πάντα αυτό. Έχουμε κάνει ιστορικά επιλογές βλαπτικές για τον τόπο. Γιατί αλλιώς δεν θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε αυτό το δυσθεώρητο πρόβλημα του χρέους και το δημοσιονομικό εκτροχιασμό που ζούμε τα τελευταία χρόνια.

Άρα, πρέπει κι εμείς να σκεφτούμε εάν ιστορικά, διαχρονικά, κάνουμε πάντα επιλογές διορατικές και υπεύθυνες, όχι μόνο έναντι του εαυτού μας, αλλά έναντι και των επόμενων γενεών, έναντι των παιδιών μας και των εγγονιών μας. Αυτό έχει πολύ μεγάλη σημασία. Γιατί στην κατάσταση αυτή έχουμε περιέλθει με ευθύνη του πολιτικού συστήματος, με ευθύνη των Κυβερνήσεων. Και όλοι μας μετείχαμε σε Κυβερνήσεις ακόμη κι αν δεν είχαμε την ευθύνη της χάραξης της γενικής πολιτικής ή της οικονομικής πολιτικής, τυπικά μετείχαμε και ουσιαστικά μετείχαμε σε Υπουργικά Συμβούλια και σε συζητήσεις, που κυριαρχούσαν στη δημόσια σκηνή του τόπου, χωρίς ως πολιτικοί, ως διανοούμενοι, ως πολίτες, ως επιστήμονες να έχουμε συλλάβει εγκαίρως το πρόβλημα και να έχουμε χτυπήσει ο ένας τον άλλον ένα κουδούνι κινδύνου.

Άρα, είναι τώρα μια ευκαιρία να κάνουμε κι αυτή την αναδρομική συλλογική αποτίμηση. Ο καθένας έχει τις δικές του ευθύνες στο δικό του επίπεδο και δεν μπορεί να συγκριθεί η ευθύνη αυτού που κυβερνά με την ευθύνη κανενός άλλου, αλλά πάντως και ως κοινωνία και ως έθνος, έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε μια συλλογική, ειλικρινή αποτίμηση.

Δημοσιογράφος: Τελικά στο κούρεμα θα μπουν και τα ομόλογα που έχει και η ΕΚΤ ή ακόμη κι αυτά που έχουν οι μικρομέτοχοι;

redsq Ευ. Βενιζελος: Για όλα θα δοθούν απαντήσεις τη στιγμή που πρέπει να δοθούν απαντήσεις. Και θα δοθούν απαντήσεις, οι οποίες είναι σύμφωνες με τη διεθνή πρακτική και το αίσθημα Δικαίου. Σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αρμόδια είναι να απαντήσει η ίδια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αλλά πάντως στο επίπεδο των ευρωπαϊκών οργάνων και πιο συγκεκριμένα στο επίπεδο του Eurogroup και του Euro Working Group έχουν γίνει και έχουν καταγραφεί όλα τα πιθανά σενάρια. 

Ποιος είναι ο στόχος; Ο στόχος είναι να είναι βέβαιο και διασφαλισμένο ότι το 2020 ο λόγος χρέους προς Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν να μην ξεπερνά, ή πάντως να κινείται γύρω στο 120% του ΑΕΠ. Αυτός είναι ο στόχος. Αυτός μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς και διάφορους τρόπους. Εμείς έχουμε συμβάλλει όσο μπορούσαμε περισσότερο μέσω της διαπραγμάτευσης που έχουμε κάνει, ή μάλλον για να το πω ακριβέστερα μέσω της διαβούλευσης που έχουμε κάνει με το διεθνή ιδιωτικό τομέα.

Δ. Καδδά (Ελευθεροτυπία): Μια διευκρίνιση: Τη Δευτέρα θα αποφασίσετε το σύνολο των μέτρων του νέου Μνημονίου μέχρι το ’14 ή του μικρού Μνημονίου όπως το περιγράφετε εσείς για τα 30 δισ. ευρώ;

redsq Ευ. Βενιζελος: Η διαπραγμάτευση και το νέο πρόγραμμα διαχωρίζεται εκ των πραγμάτων σε δυο στάδια. Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει τους όρους, το conditionality, και επί τη βάση αυτού θα διαμορφωθεί ένα Μνημόνιο, ένα staff agreement, μια συμφωνία σε επιτελικό επίπεδο, επί τη βάση της οποίας θα χρηματοδοτηθεί η διαδικασία του PSI. 

Στη συνέχεια θα προσδιοριστεί με τη μέγιστη δυνατή ακρίβεια το πλαίσιο των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μέχρι το τέλος του προγράμματος και έτσι οι όροι του προγράμματος και το χρηματοδοτικό πλαίσιο θα συγκροτήσουν το ολοκληρωμένο νέο πρόγραμμα, που αποτελεί τη βάση της νέας δανειακής σύμβασης. Και για το ένα και για το άλλο, η Βουλή των Ελλήνων είναι αυτή, η οποία θα πάρει την τελική απόφαση. redsq 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια