Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη, μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, αναφερόμενη στις διαπραγματεύσεις για το PSI τόνισε ότι: «την Τετάρτη παρουσιάσαμε τη δική μας πρόταση και παρενέβην στο δημόσιο ελληνικό και ευρωπαϊκό διάλογο, διότι βλέπαμε τις δυσκολίες οι οποίες παρουσιάζονται στη διαπραγμάτευση τουPSI. Δεν περάσανε 2 μέρες, 48 ώρες και εχτές το PSI πάγωσε η διαπραγμάτευση λόγω των
διαφορών οι οποίες παρουσιάζονται ανάμεσα στους διαπραγματευτές. Θέλω λοιπόν εδώ για άλλη μια φορά να πω, ναι η Δημοκρατική Συμμαχία είχε το θάρρος να θέσει το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων και να πει σοβαρά, υπεύθυνα και προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι αγαπητοί φίλοι και εταίροι αν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε τη χώρα, αν θέλετε πραγματικά να πάψει η Ελλάδα να είναι θέμα συζήτησης σε κάθε Κορυφή την οποία έχετε, αν θέλετε πραγματικά να κάνετε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, τότε δεν πρέπει να κρύβεστε πίσω από το δάχτυλο σας. Τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συμμετέχει στη διαπραγμάτευση. Και πρέπει, να συμμετέχει για ένα πολύ απλό λόγο. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Τα αγόρασε με 70, 65, 75% της ονομαστικής τους αξίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν επιτρέπεται να κερδοσκοπήσει εις βάρος της Ελλάδος. Οφείλουμε λοιπόν να το βάλουμε στη διαπραγμάτευση».Ακολουθεί η ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη
«Συγκαλείται σήμερα το ανώτατο όργανο του Κινήματός μας σε μια πολύ κρίσιμη και κομβική στιγμή για τον τόπο και τη «Δημοκρατική Συμμαχία». Βρισκόμαστε σήμερα στο σημείο όπου η προσπάθεια που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο περίπου, καθιερώνεται πλέον στη συνείδηση της κοινής γνώμης. Καθιερωνόμαστε σταδιακά όλο και περισσότερο ως ένα κόμμα σοβαρό και συνάμα σύγχρονο και ριζοσπαστικό. Με συγκροτημένες και κοστολογημένες προτάσεις, παρουσιάζοντας την αλήθεια στους πολίτες χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις.
Παρουσιάζουμε μια εναλλακτική πρωτοποριακή πρόταση και προοπτική για την έξοδο της χώρας από την κρίση και τη διαμόρφωση μιας σύγχρονης περήφανης Ελλάδας. Μιας Ελλάδας της δημιουργίας και της προοπτικής. Όπως το υποσχεθήκαμε είμαστε δύναμη ανατροπής. Αγαπητοί φίλοι, διανύουμε την τρίτη πολιτική περίοδο της «Συμμαχίας». Στην πρώτη φάση ξεκινήσαμε εντυπωσιακά από το Badminton. Από την πρώτη ημέρα γράψαμε 3.500 μέλη. Σήμερα τα μέλη μας πλησιάζουν τα 20.000.
Αγωνιστήκαμε με δραματικούς περιορισμούς σε στελέχη και πόρους και καταλάβαμε μια αναγνωρίσιμη θέση στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Παλέψαμε να κάνουμε γνωστό το όνομα και τις βασικές μας θέσεις. Οργώσαμε την Ελλάδα για να βρούμε στελέχη, χώρους και μέσα ώστε να δημιουργήσουμε οργανώσεις και τοπικά γραφεία σε ολόκληρη τη χώρα. Πετύχαμε έναν οργανωτικό άθλο, κάτι ασύγκριτα σημαντικότερο από ότι κατάφεραν οι όποιες άλλες προσπάθειες στον ευρύτερο κεντρώο φιλελεύθερο χώρο κατά το παρελθόν. Στην προσπάθειά μας αυτή βρήκαμε απέναντι πολλούς από οργανωμένες ομάδες που βολεύονται στην αναποτελεσματικότητα του παλιού πολιτικού συστήματος, μέχρι εκείνες τις ομάδες που πιστές στο δόγμα του λαϊκισμού, αδυνατούν να αντιληφθούν την αλλαγή της κοινωνίας και την αντίληψη των πολιτών. Δεν δειλιάσαμε ούτε μια στιγμή. Αντιθέτως πεισμώσαμε και με δύναμή μας την κοινή λογική μιλήσαμε με λόγια απλά, καθαρά, προπάντων αληθινά στην κοινωνία.
Το έχω πει συχνά και το λέω και πάλι, τα διάφορα γκάλοπ που εμφανίζουν τη «Συμμαχία» με ποσοστά κάτω του 3% θα τα πάρει ο αέρας μαζί με την αξιοπιστία αυτών που οργάνωσαν τα γκάλοπ αυτά το βράδυ των εκλογών. Ήδη τώρα καταλαβαίνουν πια όλοι ότι είμαστε υπολογίσιμη δύναμη και αρχίζουν και ψάχνουν τρόπους δικαιολόγησης των εσφαλμένων ερευνών τους.
Σύμμαχοι ας κάνουμε λίγη υπομονή. Την απάντηση θα την πάρουν σύντομα στις εκλογές που έρχονται και η απάντηση η οριστική θα είναι τότε ανάλογη και στην υπόλοιπη Ελλάδα με την απάντηση που έδωσαν οι Κρήτες στις περιφερειακές εκλογές όταν και τότε μας λέγανε ότι ήμασταν 5%.
Αποκτήσαμε φίλους και συμμάχους που μας σέβονται, που έμαθαν να ακούν με προσοχή τις ιδέες και τις προτάσεις μας. Δύο ήταν τα σημαντικά γεγονότα των προσπαθειών μας κατά την πρώτη φάση. Η διεξαγωγή του πρώτου μας ιδρυτικού Συνεδρίου που άφησε εποχή με το σύγχρονο τελικά και πρωτοπόρο δημοκρατικά και διαδικαστικά αλλά και ουσιώδη ως προς τον πολιτικό του τρόπο που διεξήχθη.
Το δεύτερο και ουσιαστικό μείζον γεγονός ήταν η ένταξή μας στην τρίτη μεγαλύτερη πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους φιλελεύθερους δημοκράτες και μεταρρυθμιστές. Σύμφωνα με την απόφαση που ελήφθη για το θέμα αυτό στο ιδρυτικό μας Συνέδριο, η ομάδα αυτή έχει στους κόλπους της κόμματα που συμμετέχουν σε πλειάδα κυβερνήσεων. Τέσσερις Πρωθυπουργούς, επτά Επιτρόπους, μεταξύ αυτών τον κατέχοντα και την κρίσιμη θέση για τα ελληνικά θέματα Επίτροπο Όλι Ρεν.
Με την ολοκλήρωση των εσωκομματικών μας διεργασιών και με την ένταξή μας στο ευρωπαϊκό φιλελεύθερο χώρο, ολοκληρώθηκε η πρώτη δημιουργική περίοδος. Στη συνέχεια ξεκίνησε η δεύτερη φάση και επιδοθήκαμε με ορμή μελετημένοι και σοβαροί στην παραγωγή δημιουργικής πολιτικής.
Πρώτοι μιλήσαμε για κυβέρνηση συνεργασίας. Επιμείναμε για μήνες ολόκληρους σε μια εθνική στρατηγική συνεννόησης και συνεργασίας, τη στιγμή που οι ηγέτες των κομμάτων του παλιού πολιτικού συστήματος υπηρετούσαν μια στρατηγική καθαρώς προσωπική και επιβλαβή για τη χώρα. Στο τέλος δικαιωθήκαμε και οι πολιτικές δυνάμεις μπήκαν στη λογική της συνεργασίας. Αλλά μέχρι να γίνει αυτό θυμάστε, φτάσαμε στο τελευταίο επίπεδο γελοιότητας, αυτοεξευτελισμού και το κυριότερο, κινδύνου για τη χώρα από τις ενέργειες των ηγετών των δύο τέως μεγάλων κομμάτων.
Από τη μια, οι εγκληματικές σκέψεις του κ. Παπανδρέου περί δημοψηφίσματος και από την άλλη η λαϊκίστικη και δημαγωγική προσέγγιση του κ. Σαμαρά που προτάσσει το προσωπικό και κομματικό συμφέρον αντί της σωτηρίας της πατρίδος. Είχαν όμως ένα αποτέλεσμα όλα αυτά. Είχαν ως αποτέλεσμα η κοινή λογική να αργήσει να βασιλέψει με αποτέλεσμα να καταρρακωθεί ακόμα περισσότερο η ήδη απαξιωμένη διεθνής αξιοπιστία της χώρας μας σε εταίρους και δανειστές.
Ωστόσο η «Δημοκρατική Συμμαχία» κινήθηκε στο δικό της δρόμο. Στο δρόμο της συνέπειας και της υπευθυνότητας. Στο δρόμο του ορθολογισμού και της αδιαπραγμάτευτης ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας.
Αποδειχθήκαμε στην Ευρώπη ο μόνος αξιόπιστος συνομιλητής και εταίρος, τη στιγμή που το κύρος του κ. Παπανδρέου έτεινε σταδιακώς να καταρρακωθεί και η ελπίδα του κ. Σαμαρά ήταν να τελειώσουν οι συνεδριάσεις του λαϊκού κόμματος χωρίς κάποιος να τον έχει εξυβρίσει.
Εμείς αντίθετα όχι μόνο γίναμε πλήρως σεβαστοί αλλά και περάσαμε παμψηφεί το δικό μας εναλλακτικό μεσοπρόθεσμο στην ομάδα τη δική μας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πρότασή μας όταν το καλοκαίρι δεχτήκαμε μεγάλη κριτική γιατί δεν ψηφίσαμε το μεσοπρόθεσμο ή γιατί δεν καταψηφίσαμε το μεσοπρόθεσμο, σήμερα αποδεικνύεται ότι ήταν η μόνη ρεαλιστική και διορατική. Μιλήσαμε ήδη από τότε για μεγαλύτερη μείωση των κρατικών δαπανών, λιγότερους φόρους και εξηγήσαμε πως μπορούσε να γίνει ταχύτερη προσαρμογή κατά 10 δις, ρίχνοντας το βάρος στην περικοπή δαπανών από το σπάταλο κράτος και όχι στην επιβολή νέων οριζόντιων φορολογικών μέτρων που εξαθλιώνουν τους πολίτες και βυθίζουν την κοινωνία στο φαύλο κύκλο της ύφεσης.
Το είπαμε και το φωνάξαμε από τότε. Το μεσοπρόθεσμο που ψήφισε η κυβέρνηση δεν θα φέρει αποτελέσματα, δεν θα πετύχει την αύξηση των εσόδων. Πολύ απλά γιατί εξαντλήθηκε η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών. Δεν έχουν και δεν μπορούν να πληρώσουν οι πολίτες. Δεν περιοριστήκαμε όμως μόνο στις διαπιστώσεις. Ζητήσαμε τη θεσμοθετημένη και ολοκληρωμένη τεχνική υποστήριξη των εταίρων μας, τη μείωση των επιτοκίων, την ανάληψη επιπλέον κόστους του ΕΣΠΑ από την Ε.Ε., τη δημιουργία ενός νέου σχεδίου τύπου Μάρσαλ, εμείς το ονομάσαμε Σχέδιο «Ηρακλής», για να ξεκινήσει η νέα ανάπτυξη. Την ανταλλαγή ομολόγων με άλλα χαμηλότερης αξίας, αλλά εγγυημένα από την Ε.Ε.
Παράλληλα όμως προτείναμε μια σειρά γενναίων, αλλά και εντελώς απαραίτητων θεσμικών μέτρων και αλλαγών στη χώρα, ξεκινώντας από τη μείωση των βουλευτών σε 200, την επιβολή του δημοσιονομικού κανόνα, που ενώ στην αρχή όλοι τον χλεύαζαν, τώρα έχουν αρχίσει να το ψελλίζουν και άλλα πολιτικά πρόσωπα και βεβαίως το απαιτεί πλέον η Ε.Ε.
Ζητήσαμε την κατάργηση της ασυλίας και αναδείξαμε το θέμα των επιχορηγήσεων των κομμάτων, ζητώντας τον έλεγχο της χρηματοδότησης, περιλαμβανομένων αυτών που καταργήθηκαν, τα δάνεια που λαμβάνουν από τις Τράπεζες, βάζοντας εγγυήσεις σε μελλοντικές χρηματοδοτήσεις, την ώρα που οι Τράπεζες δεν δανείζουν ρευστότητα στην αγορά και απαιτήσαμε τον περιορισμό της χρηματοδότησης του συστήματος, του πολιτικού συστήματος, κατά 50%. Κεντρική πολιτική μας κατεύθυνση ήταν συνεχώς ο εξής στρατηγικός συνδυασμός. Ανάταξη δημιουργική, ευαισθησία κοινωνική. Ανάταξη δημιουργική, μέτρα και προτάσεις για να δημιουργήσουμε πλούτο ξανά, με χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές, με πάταξη της φοροδιαφυγής, με απλό και σταθερό φορολογικό σύστημα και με λειτουργικό και διαφανή μηχανισμό είσπραξης. Η «Συμμαχία» έχει προτείνει συγκεκριμένους τρόπους για την άρση όλων των αντικινήτρων στη δημιουργία και αυτή είναι η ουσία.
Ευαισθησία κοινωνική. Σας θυμίζω την κοστολογημένη πρόταση μας για την αύξηση του ΕΚΑΣ κατά 150 εκ. €, που θα προέλθει από τις περικοπές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και την ΕΡΤ.
Αντί να περικόψουν τα χρήματα του πολιτικού συστήματος, κυρίες και κύριοι, το μόνο που έκανε η κυβέρνηση είναι να αυξήσει κατά 5,5 εκ. τα χρήματα που πήραν τα παλαιά κόμματα. Είναι ντροπή! Είναι ντροπή για την κυβέρνηση την ώρα που πραγματικά ο κόσμος με 150 εκ. ή ακόμα με 5,5 εκ. θα μπορούσε να ανακουφιστεί.
Για εξυγίανση των ΔΕΚΟ, κατάργηση των σκανδαλωδών συνδικαλιστικών προνομίων και χρηματοδοτήσεων. Για άνοιγμα με δωρεάν ουσιαστική παραχώρηση των ανενεργών αγροτικών, δασικών εκτάσεων της Ελλάδας στους άνεργους νέους μας, πρόταση που σταδιακά υιοθετείται και πραγματώνεται. Για τις συντάξεις, λέγοντας πως δεν μπορεί να είναι ισοπεδωτικές οι περικοπές στις επικουρικές, ούτε μπορούν να γίνουν ισοσταθμικά σε όλες, αλλά έπειτα από αξιολόγηση και ουσιαστική μελέτη.
Για τα έργα υποδομής, καταθέτοντας πρόταση για την επανεκκίνηση των μεγάλων οδικών έργων, που θα αύξαιναν 1,5% επιπλέον το ΑΕΠ της χώρας, δίνοντας προοπτικές ανάπτυξης και νέες θέσεις εργασίας. Για το περιβάλλον, προβάλλοντας ως παράδειγμα το κοντινό Τατόι, που η προστασία και η αξιοποίηση του θα δημιουργούσε εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας.
Σας ανέφερα ορισμένα μόνο παραδείγματα, γιατί μου είναι αδύνατον να περιγράψω τις καθημερινές σχεδόν πρωτοβουλίες των βουλευτών μας και του κόμματος, οι οποίες όπως παρατηρείται αρχίζουν πλέον και προσλαμβάνουν μεγάλη δημοσιότητα.
Φίλες και φίλοι, αγαπητοί σύμμαχοι, αναδείξαμε ως ζήτημα καίριο, ως ζήτημα καθοριστικό για το μέλλον του τόπου το έλλειμμα εμπιστοσύνης.
Και πράγματι, τι εμπιστοσύνη να δείξουν ο λαός και οι δανειστές μας σε μια χώρα, σε μια κυβέρνηση, όταν τα κόμματα που την αποτελούν υπονομεύουν το ένα το άλλο και όλοι μαζί την κυβέρνηση που υποτίθεται στηρίζουν.
Τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην συγκυβέρνηση, λειτουργούν βάζοντας σε προτεραιότητα το καθένα από αυτά τους δικούς του στόχους και στη συνέχεια το εθνικό στόχο για τη διάσωση της χώρας.
Στο ΠΑΣΟΚ ασχολούνται περισσότερο με τα εσωκομματικά, λειτουργώντας ως εκπρόσωποι Υπουργοί στην κυβέρνηση, περισσότερο ως δελφίνοι και λιγότερο ως Υπουργοί. Είναι ντροπή κυρίες και κύριοι, είναι ντροπή αγαπητοί φίλοι σύμμαχοι, αυτό το οποίο γίνεται κάθε μέρα στις τηλεοράσεις, όπου ο ένας Υπουργός βρίζει τον άλλο Υπουργό του ιδίου κόμματος, του ΠΑΣΟΚ, διότι ο ένας ψηφίζει άλλο αρχηγό και ο άλλος θέλει να είναι ο ίδιος αρχηγός.
Στη Νέα Δημοκρατία ξυπνούν αντιπολίτευση το πρωί και κοιμούνται συμπολίτευση το βράδυ. Μπλεγμένοι από τη μια στην μέχρι πρότινος αντιμνημονιακή ρητορεία τους και από την άλλη με το ημερολόγιο και την ημέρα των εκλογών. Όσο για το «ΛΑΟΣ» ψάχνει ακόμα να βρει αν θέλει να μείνει ή να φύγει από την κυβέρνηση, επιδιδόμενο σε συνεχείς κυβισθήσεις ο αρχηγός του. Η πραγματικότητα όμως που συνθέτεται από τα παραπάνω είναι πεντακάθαρη. Η κυβέρνηση υπονομεύεται από τα ίδια τα κόμματα που τη συγκροτούν, υπονομεύοντας παράλληλα όλη τη σημαντική αυτή προσπάθεια που οφείλαμε να κάνουμε όλοι ανεξαιρέτως για να αποφευχθεί η καταστροφή. Στα κόμματα αυτά και στις μικροπολιτικές πρακτικές τους, αυτή την εποχή ταιριάζει μόνο μια λέξη: ντροπή. Και πρέπει να γνωρίζουν ότι ο λαός μας έχει πάψει πια να συγχωρεί.
Ο λαός μας αλλά και οι δανειστές μας δεν εμπιστεύονται το ελληνικό κράτος και αυτό είναι λογικό, όταν βλέπουν να λαμβάνονται οριζόντια μέτρα, όπως η εφεδρεία, που ταλαιπωρούν στοιχίζουν και δεν αποδίδουν, ενώ διαγράφονται απλώς με τη διαπίστωση ότι έκλεισαν τον κύκλο τους, την ώρα που το κλειδί για τον εξορθολογισμό του δημόσιου τομέα θα έπρεπε να είναι η αξιολόγηση του προσωπικού με καθαρά κριτήρια για την αποδοτικότητα και την υπευθυνότητα κάθε δημόσιου λειτουργού.
Τι εμπιστοσύνη να δείξουν οι Έλληνες και οι ξένοι σε μια χώρα που κάθε μήνα φέρνει και άλλο ένα φορολογικό νομοσχέδιο, όπου τα κλειστά επαγγέλματα ανοιγοκλείνουν, όπου όλο αίρονται τάχα τα εμπόδια και τα αντικίνητρα στην επιχειρηματικότητα και είναι όλα εδώ;
Όταν πήγαμε στη Βουλή για την κατάργηση του κώδικα βιβλίων και στοιχείων, μας διαβεβαίωσαν ότι θα καταργηθεί ο κώδικας και ω του θαύματος εμφανίζεται νέα πρόταση 114 σελίδων. Καταλαβαίνετε ότι κανένας δεν έχει σκοπό να καταργήσει τον κώδικα βιβλίων και στοιχείων, ενδεχομένως διότι χάρη σ’ αυτόν πολλοί άνθρωποι έγιναν πλούσιοι. Όπου όλοι φλυαρούν για περί δημοσίων υπαλλήλων, ενώ διαλύουν τη Διοίκηση και αδιαφορούν για το 1,5 εκ. νέων και παλιών ανέργων.
Φίλες και φίλοι, εμείς δεν ανήκουμε σ’ αυτή τη λογική. Εμείς ενδιαφερόμαστε για τον λειτουργικό δημόσιο τομέα και κυρίως ενδιαφερόμαστε για τον ιδιωτικό τομέα, τους ανέργους και τα νοικοκυριά της απελπισίας. Και μόνο αυτοί που ενδιαφέρονται να ξανανθίσει σε αυτό τον τόπο η δημιουργία και η αληθινή κοινωνική προστασία μπορούν και επιτρέπεται να κοιτούν τον ελληνικό λαό στα μάτια και αυτοί είμαστε σίγουρα εμείς.
Η έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών και των ξένων αγορών προς το ελληνικό κράτος έχει δημιουργήσει ένα φαύλο κύκλο ανεξέλεγκτης συρρίκνωσης εξαγωγής κεφαλαίων στο εξωτερικό, νεομετανάστευσης και αναστολής κάθε νέας οικονομικής δραστηριότητας.
Η χώρα μας βρίσκεται σήμερα μπροστά στη σημαντικότερη πρόκληση την οποία έχει στη σύγχρονη πρόκληση την οποία έχει στη σύγχρονη ιστορία της. Η διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI θα καθορίσει το μέλλον των Ελλήνων για τα πολλά επόμενα χρόνια.
Στόχος αυτής της διαπραγμάτευσης δεν μπορεί να είναι άλλος από την οριστική απομάκρυνση του κινδύνου οικονομικής καταστροφής. Ενώ παράλληλα θα πρέπει να δημιουργεί συνθήκες για να πάρουν οι Έλληνες τις τύχες τους στα χέρια τους. Τα κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση δεν μπορούν να συνεχίσουν να παίζουν κρυφτό. Πρέπει να μιλήσουν καθαρά και να πουν στον ελληνικό λαό ποιο είναι το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης που προτείνουν.
Ο κίνδυνος της καταστροφής εξαιτίας των μικροπολιτικών παιχνιδιών στα οποία επιδίδονται είναι ορατός και ο ελληνικός λαός δεν θα επιτρέψει το χάος εξαιτίας της ανικανότητας και του εγκληματικού λαϊκισμού τους. Με καθαρές κουβέντες λοιπόν να συζητήσουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης σοβαρά και υπεύθυνα τις θέσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Εμείς, φίλες και φίλοι, δεν το κάναμε τυχαία την Τετάρτη. Την Τετάρτη παρουσιάσαμε τη δική μας πρόταση και παρενέβην στο δημόσιο ελληνικό και ευρωπαϊκό διάλογο, διότι βλέπαμε τις δυσκολίες οι οποίες παρουσιάζονται στη διαπραγμάτευση τουPSI. Δεν περάσανε 2 μέρες, 48 ώρες και εχτές το PSI πάγωσε η διαπραγμάτευση λόγω των διαφορών οι οποίες παρουσιάζονται ανάμεσα στους διαπραγματευτές.
Θέλω λοιπόν εδώ για άλλη μια φορά να πω, ναι η Δημοκρατική Συμμαχία είχε το θάρρος να θέσει το δάχτυλο επί των τύπων των ήλων και να πει σοβαρά, υπεύθυνα και προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι αγαπητοί φίλοι και εταίροι αν θέλετε πραγματικά να βοηθήσετε τη χώρα, αν θέλετε πραγματικά να πάψει η Ελλάδα να είναι θέμα συζήτησης σε κάθε Κορυφή την οποία έχετε, αν θέλετε πραγματικά να κάνετε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, τότε δεν πρέπει να κρύβεστε πίσω από το δάχτυλο σας. Τότε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να συμμετέχει στη διαπραγμάτευση.
Και πρέπει, φίλες και φίλοι, να συμμετέχει για ένα πολύ απλό λόγο. Η Ευρωπαϊκή ΚεντρικήΤράπεζα αγόρασε τα ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά. Τα αγόρασε με 70, 65, 75% της ονομαστικής τους αξίας. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν επιτρέπεται να κερδοσκοπήσει εις βάρος της Ελλάδος. Οφείλουμε λοιπόν να το βάλουμε στηδιαπραγμάτευση.
Διότι, φίλες και φίλοι, όποιος από εσάς παρακολουθεί τα οικονομικά λίγο πιο κοντά, 18 δις είπε ο Dow Jones προχθές ότι θα μας λείψουν για να γίνει το χρέος βιώσιμο. Αυτά τα 18 δις τα έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Άρα εάν συμμετάσχει με τα χρήματα αυτά, αν δεν ζητήσει να κερδοσκοπήσει από την Ελλάδα, τότε εμείς θα έχουμε μειώσει το χρέος κατά 18 δις, σε ετήσια δε βάση το έλλειμμα κάτι μεταξύ 600 και 700 εκ. Είναι μεγάλος λογαριασμός αγαπητοί σύμμαχοι. Για 600 και 700 εκ. μιλάμε όταν μιλάμε για τις επικουρικές συντάξεις, για να καταλάβει ο καθένας τι εννοούμε εδώ.
Γι' αυτό από το καλοκαίρι με το εναλλακτικό μεσοπρόθεσμο, διότι εμείς προβλέπαμε, είχαμε καταθέσει και είχαμε μιλήσει για συγκεκριμένες περικοπές σε κρατικές δαπάνες και αποκρατικοποιήσεις, που ήταν 4 δις € επιπλέον μείωση του ελλείμματος σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο της κυβέρνησης Παπανδρέου.
Το πρόγραμμα αυτό είχε κατατεθεί στην τρόικα και δικαιώνεται σήμερα απολύτως. Διότι απλούστατα τόσα ακριβώς μας λείπουν και ίσως και λιγότερα από το φετινό έλλειμμα για το οποίο συζητάμε νέα μέτρα. Γι' αυτό έχει σημασία να προβλέπεις την πολιτική και να καταθέτεις εγκαίρως τις προτάσεις σου.
Δεύτερον, σας είπα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διότι αυτό θα αποτελέσει την οριστική λύση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Τρίτον, η άμεση - και το καταθέσαμε αυτό και στην τρόικα και χαίρομαι διότι ήταν ένα από τα πράγματα τα οποία ενστερνίστηκε και το δήλωσε δημοσίως - η άμεση αποπληρωμή των υποχρεώσεων του κράτους στους ιδιώτες.
Βασική προϋπόθεση, φίλες και φίλοι, για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, είναι η αποπληρωμή των χρεών του κράτους προς τους ιδιώτες. Σε ποιους χρωστάει το ελληνικό κράτος; Το ελληνικό κράτος χρωστάει στους καλούς, στους νόμιμους. Χρωστάει στον φουκαρά τον μισθωτό την επιστροφή του φόρου μισθωτών υπηρεσιών. Χρωστάει στις υγιείς εξαγωγικές επιχειρήσεις την επιστροφή του ΦΠΑ. Χρωστάει σε μηχανικούς τα έργα τα οποία κάνανε.
Χρωστάει σε προμηθευτές τα φάρμακα του ελληνικού κράτους. Δεν μπορεί να μπει τάξη στα οικονομικά όταν με το καλημέρα σας χρωστάει το κράτος και είναι το κράτος μπαταξής.
Άρα πρέπει με τη νέα δανειακή σύμβαση που θα υπογράψουμε να είναι όρος της σύμβασης αυτής η άμεση αποπληρωμή των χρεών του ελληνικού κράτους. Και για να γίνει αυτό πρέπει να πληρωθούν τα 7,5 δις ευρώ περίπου που χρωστάει το κράτος, γιατί κανένας δεν είναι απολύτως σίγουρος για τα νούμερα σήμερα.
Εν πάση περιπτώσει εάν είναι 7,5 δισεκατομμύρια, 2 δισεκατομμύρια θα τα πάρουμε πίσω αμέσως από το ΦΠΑ από τους φόρους, διότι θα κινηθεί η αγορά και θα υπάρχει επιτέλους μια ανάσα ρευστότητας στην ελληνική οικονομία.
Το θέσαμε εμείς στην τρόικα, νομίζω ότι είμαστε το μόνο κόμμα το οποίο το έθεσε και πιστεύω ότι είναι έτοιμη να αποδεχτεί τις προτάσεις αυτές.
Τέταρτον. Η αποφόρτιση της κοινωνικής έντασης. Φίλες και φίλοι, μόνο όποιος δεν ζει την πραγματικότητα σήμερα σε αυτή τη χώρα μπορεί να ισχυρίζεται ότι είναι ποτέ δυνατόν η χώρα να συνεχίσει να πηγαίνει, όπως πηγαίνει αυτή τη στιγμή χωρίς να υπάρχει δραστική παρέμβαση.
Μόνο όποιος δεν ζει στη χώρα δεν καταλαβαίνει ότι υπάρχουν σήμερα νοικοκυριά, άνθρωποι, αρχηγοί οικογενειών, νοικοκυριά τα οποία έχουν ανθρώπους σε παραγωγική ηλικία, οι οποίοι είναι σήμερα άνεργοι, οι οποίοι δεν έχουν ελπίδα και οι οποίοι βλέπουν τη ζωή τους να καταστρέφεται. Και μόνο όποιος δεν ζει σε αυτή τη χώρα δεν καταλαβαίνει ότι αυτό απειλεί, είναι η μεγαλύτερη απειλή από όλες τις υπόλοιπες απειλές.
Διότι αν η κοινωνική αυτή ένταση συνεχιστεί με αυτό τον τρόπο, θα οδηγήσει σε έκρηξη και αν υπάρξει έκρηξη τότε θα είναι αδύνατον να ξαναγυρίσουμε πίσω το ρολόι και να ξαναρχίσουμε από την αρχή να διορθώνουμε τα λάθη μας.
Άρα τώρα πρέπει να υπάρξει επέμβαση μέσα στα δημοσιονομικά σφιχτά περιθώρια που η χώρα έχει. Και εδώ ερχόμαστε εμείς και προτείνουμε. Πρώτον. Πρέπει να δοθεί μια πρόσθετη έκτακτη κοινωνική ενίσχυση ύψους 400ων ευρώ το μήνα σε 500.000 νοικοκυριά, τα οποία βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και στα οποία το κύριο εισόδημα του νοικοκυριού προέρχεται από μέλος του, κάτω των 60 ετών.
Η ενίσχυση αυτή θα έχει μορφή δανείου και θα χορηγείται με 100% επιδότηση του επιτοκίου από το κράτος, εγγύηση του 60% του συνολικού ποσού.
Μέτρα σχετικά με τα στεγαστικά δάνεια, για αγορά πρώτης κατοικίας που δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν. Η πρότασή μας είναι να διευκολυνθεί μέχρι και το 20% των στεγαστικών δανείων, δηλαδή 15 δις και εργαλείο για τη μείωση της δόσης είναι μια επιδότηση που θα έχει διάρκεια μιας 5ετίας.
Θέλω να σας φέρω και σε εσάς το παράδειγμα που φέρνω κάθε φορά όταν μιλάω δημόσια. Πείτε ότι είστε ένας άνθρωπος της καθαριότητας του Δήμου της Αθήνας. Ο άνθρωπος της καθαριότητας του Δήμου της Αθήνας μέχρι πριν από την κρίση έπαιρνε 1.430 ευρώ μισθό. Με τα 1.430 ευρώ μισθό πήγε στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και πήρε ένα δάνειο 100.000 ευρώ.
Το δάνειο των 100.000 ευρώ έπρεπε να το αποπληρώσει με μια δόση 600 ευρώ τον μήνα. Όταν έπαιρνε 1.400 τα 600 ευρώ μπορούσε, αν είχε και καμιά καλή γυναίκα νοικοκυρά να τα καταφέρει και να τη βγάλει πέρα τη δουλειά και να στεγάσει τα παιδιά του σε ένα τριάρι και να μην πληρώνει νοίκι. Σήμερα ο μισθός αυτός έχει πέσει στα 900 ευρώ αλλά τα 600 ευρώ δόση παρέμειναν, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι με 300 ευρώ δεν ζει.
Άρα είναι αμέσως όμως αναγκαίο να υπάρξει απόφαση, η οποία να επιδοτήσει το επιτόκιο και να επιμηκύνει το χρόνο δανεισμού. Γιατί είναι αμέσως απαραίτητο; Πρώτον, διότι για τους ίδιους τους ανθρώπους αυτούς είναι η απόλυτη καταστροφή που πρέπει κανένας να το συνυπολογίσει γιατί εδώ δεν μιλάμε για λαμόγια, εδώ δεν μιλάμε για φοροφυγάδες, εδώ μιλάμε για νοικοκυραίους ανθρώπους, οι οποίοι πίστευαν ότι ο μισθός τους είναι σταθερός και πήγαν και πήραν δάνειο.
Δεύτερον. Εάν δεν κάνουμε τίποτε και το αφήσουμε έτσι, τι θα κάνουν οι Τράπεζες; Θα πάρουν τα σπίτια των ανθρώπων αυτών. Σήμερα όμως στην Ελλάδα έχουμε 125.000 απούλητα διαμερίσματα. Εάν σε αυτά προστεθούν και όλα τα διαμερίσματα που θα βγάλουν οι Τράπεζες στον πλειστηριασμό, αυτό σημαίνει άμεση κατάρρευση της αγοράς των ακινήτων.
Η ζημιά θα είναι δεκάδες φορές μεγαλύτερη από το αν θα δράσει τώρα η κυβέρνηση. Εγώ θα έχω μια συνάντηση με τον κ. Παπαδήμο αυτή την εβδομάδα και θα του καταθέσω τις προτάσεις αυτές, διότι πιστεύω και κοστολογημένες είναι - και το ξέρετε αυτό εσείς - αλλά κυρίως είναι ρεαλιστικές και μπορούν να γίνουν αποδεκτές από την τρόικα και αυτό έχει μεγάλη σημασία.
Φίλες και φίλοι ανοικτά ο κόσμος, λίγο πιο επιφυλακτικά ο Τύπος και σιωπηλά οι άλλες πολιτικές δυνάμεις, αναγνωρίζουν ότι πρωτοπορούμε και ανοίγουμε νέους δρόμους παραγωγής ακριβώς εκείνης της πολιτικής που έχει ανάγκη η χώρα και η κοινωνία για να διατηρήσει τη συνοχή της.
Δεν μπορώ να μην σας πω ότι χαίρομαι ότι μετά που βγήκαμε εμείς με τις προτάσεις αυτές για την κοινωνία και για την προστασία των ανέργων, είδα σήμερα στις εφημερίδες ότι παρεμφερείς προτάσεις, σχεδόν με το ίδιο λεξικό καταθέτουν και άλλα κόμματα, ακολουθώντας τη Δημοκρατική Συμμαχία. Χαιρόμαστε γι΄ αυτό. Ελάτε στη λογική μας. Ελάτε να συμφωνήσουμε ότι το παλιό πολιτικό σύστημα έχει πεθάνει. Ότι νέες προτάσεις χρειάζεται αυτή η χώρα, ότι αυτή η κοινωνία μπορεί να ξανασταθεί στα πόδια της.
Εμείς οι Έλληνες μπορεί να χτυπιόμαστε, μπορεί να μας θεωρούν ότι είμαστε αυτή τη στιγμή στα κάτω μας αλλά σας διαβεβαιώνω και νιώθω την ανάγκη να το πω και εδώ στην Κεντρική μου Επιτροπή, σε όλους εσάς που είσαστε η ψυχή της «Συμμαχίας», σε όλους εσάς που σταθήκατε όρθιοι κόντρα στο ρεύμα, σε όλους εσάς που δεν καμφθήκατε από τις αντιξοότητες, να σας πω ότι το ίδιο ακριβώς νιώθω και εγώ και οποτεδήποτε βλέπω Ευρωπαίους συναδέλφους μου, δεν νιώθω καθόλου ότι πρέπει να σκύψω. Αντίθετα νιώθω ότι πρέπει τώρα περισσότερο παρά ποτέ να σηκώσουμε το ανάστημα της Ελλάδος.
Μπορούμε και πρέπει σοβαρά, υπεύθυνα με το βλέμμα στραμμένο στις νέες γενιές. Η Δημοκρατική Συμμαχία είναι εδώ και είναι δυνατή».
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου