Η ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων στη χώρα παρουσιάζει σημαντικά κενά, πολλά εκ των οποίων οφείλονται και στην καθυστερημένη εφαρμογή της σχετικής Οδηγίας 2000/60. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ποταμός Έβρος.
Στην κατεύθυνση να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στη λεκάνη απορροής του ποταμού, το υπουργείο Υποδομών συνέστησε, με το
ΠΔ 54/01.06.2011 την «Ειδική Υπηρεσία Δημοσίων Έργων (ΕΥΔΕ) για την αντιπλημμυρική προστασία της κοιλάδας του ποταμού Έβρου και των παραποτάμων του», με έδρα το Σουφλί.Δυστυχώς όμως, ενώ πέρασαν ήδη σχεδόν οκτώ μήνες, δεν έχει γίνει τίποτα για την ΕΥΔΕ. Η Υπηρεσία δεν έχει στελεχωθεί, ούτε έχει προβλεφθεί η ενίσχυσή της με τα μέσα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία που θα της επέτρεπαν να λειτουργήσει ουσιαστικά.
Στο ΠΔ σύστασης της ΕΥΔΕ, ρητά αναφέρεται ότι «μέχρι να στελεχωθεί και λειτουργήσει η ΕΥΔΕ Έβρου, τις αρμοδιότητές της ασκεί το Τμήμα Κατασκευών της Δ/νσης Εγγειοβελτιωτικών Έργων (Δ7) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του ΥΠΥΜΕΔΙ». Μέχρι σήμερα όμως το αρμόδιο υπουργείο όχι μόνο δεν κινητοποιήθηκε στην περιοχή προκειμένου να αναλάβει τις υποχρεώσεις του αλλά ολιγώρησε και στο να συναινέσει στην εκτέλεση επειγουσών εργασιών που θα χρηματοδοτούνταν από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Ανατ. Μακεδονίας – Θράκης.
Επειδή βρισκόμαστε στην καρδιά του χειμώνα και είναι πιθανό να δημιουργηθούν και νέα προβλήματα στους διασυνοριακούς ποταμούς της χώρας, απαιτείται η ενεργοποίηση της ΕΥΔΕ Έβρου και των αρμόδιων Υπηρεσιών των Υπουργείων Εξωτερικών, Υποδομών (ΥΠΥΜΕΔΙ) και Περιβάλλοντος (ΠΕΚΑ) για την άμεση εφαρμογή των προβλεπόμενων στις ευρωπαϊκές Οδηγίες για τα νερά (2000/60) και τις πλημμύρες (2007/60).
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου