Διήμερο πολιτιστικών εκδηλώσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της κοινωνίας υποδοχής


Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή 24/06/2012 οι διήμερες πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργάνωσε το Πολυκοινωνικό Δήμου Αλεξανδρούπολης, η μη κυβερνητική οργάνωση Άρσις και ο Δήμος Θεσσαλονίκης  στο πλαίσιο της δράσης «Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας Υποδοχής», με κεντρικό σύνθημα «Ζούμε Μαζί – Ερχόμαστε Κοντά».
              Στις εκδηλώσεις, που στόχο είχαν τη διευκόλυνση της κοινωνικής ενσωμάτωσης των μεταναστών στην τοπική κοινωνία,
παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Πολυκοινωνικού, ο Αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, Ανάπτυξης και Πολιτικής Προστασίας και εκπρόσωποι του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ο πρόεδρος και μέλη του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών (ΣΕΜ) Δήμου Αλεξανδρούπολης, η εκπρόσωπος του Γραφείου Αλεξανδρούπολης και μέλη της ΜΚΟ «Άρσις», μέλη του δικηγορικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης, καθώς και εκπρόσωποι μεταναστών, πολιτιστικοί σύλλογοι, φορείς και πολίτες, αλλοδαποί και ημεδαποί.

              Το Σάββατο 23 Ιουνίου ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικού Δικαίου, Δικηγόρος, κ. Ιωάννης Αλαβάνος και ο Λέκτορας Νομικής Σχολής Δ.Π.Θ., κ. Χρήστος Δετσαρίδης παραχώρησαν διαλέξεις στο χώρο του ΕΟΤ με θέμα «Ο διαπολιτισμικός διάλογος, συντελεστής της κοινωνικής ένταξης των νόμιμων μεταναστών στην τοπική κοινωνία» και «Αλλοδαπός πολίτης – μία ιδιότητα που δεν είναι πάντα αυτονόητη» αντίστοιχα. Παράλληλα στο χώρο του θερινού κινηματογράφου «Φλοίσβος» η Γενοβέφα Κτενίδου συντόνισε διαδραστικό παιχνίδι γνωριμίας με τους πολιτισμούς.
              Την Κυριακή έλαβε χώρα στο ίδιο μέρος θεατρική παράσταση για παιδιά, ενώ στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής πραγματοποιήθηκε φεστιβάλ παραδοσιακού φαγητού με τη συνδρομή πολυάριθμων συλλόγων και φορέων της πόλης. 

              Μετά το πέρας των εκδηλώσεων διοργανωτές και συμμετέχοντες επεσήμαναν την ανάγκη υλοποίησης τέτοιων πρωτοβουλιών που έχουν ως στόχο την άμβλυνση των διαφορών μεταξύ των λαών και την εξάλειψη των προκαταλήψεων και της ξενοφοβίας, ενώ εξέφρασαν την επιθυμία να συμμετέχουν εκ νέου σε ανάλογες δράσεις.

              Το πρόγραμμα εντάχθηκε στο Ετήσιο Πρόγραμμα 2010 του Ταμείου  Ένταξης Υπηκόων Τρίτων Χωρών και η χρηματοδότηση προήλθε κατά 75% από την Ευρωπαϊκή Ένωση και κατά 25%από Εθνικούς Πόρους.          

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια