Η λογική του Καραγκιόζη και ο Βενιζέλος

Tου Στεφανου Κασιματη
«Το μήνυμα είναι πως η Ελλάδα επέλεξε την ευρωπαϊκή πορεία και προοπτική της, πως οι Ελληνες πολίτες διάλεξαν η χώρα να μείνει μέσα στο ευρώ και να αγωνιστεί να γίνει ξανά αυτοδύναμη, θεσμικά ισότιμη, ανταγωνιστική. Το μήνυμα είναι ότι σεβόμαστε τη θεσμική της σχέση με τους εταίρους μας, ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να προβεί σε μονομερείς ενέργειες και καταγγελίες, αλλά ζητεί μια οργανωμένη αναθεώρηση της σύμβασης». Υπό άλλες συνθήκες θα ξεκαρδιζόμασταν στα γέλια. Διότι πίσω από την υψηλή -και πάντα τόσο εύκολη- ρητορική του...



...Βαγγέλη του Βενιζέλου κρύβεται η λογική του Καραγκιόζη: τα δικά μου δικά μου και τα δικά σου δικά μου.

Η Ελλάδα έχει βάλει την υπογραφή της κάτω από έναν κατάλογο επώδυνων μεταρρυθμίσεων. Αν δεν τις πραγματοποιήσει, η οικονομία της δεν μπορεί να γίνει ανταγωνιστική μέσα στο περιβάλλον της διεθνούς οικονομίας και, συνεπώς, θα πρέπει να επιβιώνει με την καλοσύνη των εταίρων της και τη βλακεία των πολιτικών της, που εξακολουθούν να συνθλίβουν τον ιδιωτικό τομέα προκειμένου να συντηρούν τον δημόσιο, χάριν των πελατειακών τους σχέσεων. («Στο ΠΑΣΟΚ είχαμε πάντα στενούς αδελφικούς δεσμούς με τον δημοσιοϋπαλληλικό κόσμο [...] πάντα αγωνιστήκαμε να μην υπάρχει πάνω από τα κεφάλια των δημοσίων υπαλλήλων η απειλή της απόλυσης και της μείωσης συγκεκριμένου αριθμού [...] υπάρχουν σχετικά λίγοι δημόσιοι υπάλληλοι που επωμίζονται ένα τεράστιο έργο». Απάνθισμα από την ομιλία του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ στην ΑΔΕΔΥ, στις 29 Μαΐου). Επειδή, όμως, εμείς δεν θέλουμε να τηρήσουμε τα συμφωνημένα, απειλούμε ότι θα αυτοκτονήσουμε. Στη συνέχεια, αποσύρουμε την απειλή της αυτοκτονίας και το παρουσιάζουμε ως σπουδαία παραχώρηση εκ μέρους μας. Επομένως, δικαιούμεθα να ζητούμε ακόμη 20 δισεκατομμύρια για τη συντήρηση του διεφθαρμένου και ανίκανου κράτους μας και... έχει ο Θεός! (Αυτός πάντα έχει...) Με αυτόν τον τρόπο εκφράζεται ο Καραγκιόζης μέσω του Βενιζέλου.

Πάντοτε ακριβός στις πράξεις (εκτός αν αντισταθμίζει μισθολογικές περικοπές με οδοιπορικά...) μα φθηνός στα λόγια, αν ο Βενιζέλος ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι υπάρχουν δυνάμεις στην Ελλάδα που προσπαθούν να διατηρήσουν τη χώρα στο ευρώ, δεν θα έκανε τώρα αυτό που έκανε ο Σαμαράς τότε. Δεν θα έμενε ουσιαστικά εκτός κυβέρνησης για να μην αφήσει -δήθεν- την αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο Σαμαράς προ διετίας δεν ψήφισε το πρώτο Μνημόνιο για να μην αφήσει την αντιπολίτευση στην Αριστερά. (Με αποτέλεσμα να φτιάξει τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Καμμένο - αλλά αυτό είναι άλλη ιστορία). Δεν θα έχανε τώρα την ίδια ευκαιρία που έχασε τότε ο Σαμαράς.

Το άρθρο συνεχίζεται εδώ.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια