Ταξίδι στο μέλλον

Μοιάζει με σενάριο ταινίας επιστημονικής φαντασίας κι όμως… δεν είναι. Γερμανοί επιστήμονες διατείνονται ότι σε λιγότερο από τέσσερις δεκαετίες όλοι οι άνθρωποι θα μπορούν να ταξιδεύουν από την Ευρώπη στην Αμερική σε μία ώρα μέσω ενός υπερηχητικού διαστημικού οχήματος.

Το όχημα αυτό θα κινείται 24 φορές πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου, ενώ σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα αποτελείται από δύο ξεχωριστά μέρη: Το πρώτο θα είναι ένας πύραυλος και θα χρησιμοποιείται προκειμένου να δίνεται επαρκής ώθηση κατά τη διάρκεια της απογείωσης και το δεύτερο θα αποτελεί τον βασικό θάλαμο που θα δύναται να «φιλοξενήσει» έως και 50 επιβάτες προκειμένου να τους μεταφέρει στον προορισμό τους.



Oι επιστήμονες πλέον εστιάζουν τα πειράματά τους στο πώς θα θωρακιστεί ο θάλαμος των επιβατών για να μπορούν να αντέξουν το ταξίδι με τόσο υψηλές ταχύτητες.



Εμπνευστής το μεγαλεπήβολου εγχειρήματος είναι ο Martin Sippel, στέλεχος του Γερμανικού Αεροδιαστημικού Κέντρου, ο οποίος εκτιμάει ότι το project θα προσελκύσει ιδιωτική χρηματοδότηση εντός μίας δεκαετίας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα ταξίδι από την Ευρώπη στην Αμερική θα μπορούσε να μειωθεί στα 60 λεπτά, ενώ η τιμή του εισιτηρίου, σε πρώτη φάση, θα ανέρχεται σε αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια.

Ο Sippel χαρακτήρισε το εν λόγω όχημα ως ένα είδος διαστημόπλοιου δεύτερης γενιάς, το οποίο θα χρειάζεται οκτώ λεπτά για να φτάσει στο ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας της Γης, πριν επιστρέψει σε αυτή με υπερηχητικές ταχύτητες που θα αγγίζουν τα 15.000 μίλια την ώρα.



Το «καύσιμο» που θα χρησιμοποιείται στον υποβοηθητικό πύραυλο θα αποτελείται από υγρό οξυγόνο και υδρογόνο που με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας ψύξης και «θωράκισης» της θερμότητας θα προστατεύουν την κατασκευή του διαστημοπλοίου δεύτερης γενιάς από την υψηλή θερμοκρασία που εκλύεται κατά τη διάρκεια υπερηχητικών πτήσεων.

Επιπλέον, το διαστημικό όχημα θα είναι φιλικό στο περιβάλλον, καθώς ο πύραυλος που θα αποσπάται λίγο μετά την εκτόξευση θα επιστρέφει στη Γη και θα χρησιμοποιείται και πάλι σε μελλοντική πτήση.

Το τελικό σχέδιο του αεροσκάφους «SpaceLiner» θα έχει ως βάση την ευρωπαϊκή μελέτη FAST20XX που αφορά την ενσωμάτωση της πιο σύγχρονης τεχνολογίας στις αεροπορικές μεταφορές.

Εκείνο που ενδεχομένως να ενδιαφέρει τους επιστήμονες και όσους απασχολούνται με τη δημιουργία του Spaceliner είναι το εάν τελικά θα μπορέσει να προσελκύσει το επιβατηγό κοινό, καθώς το κόστος αγοράς ενός εισιτηρίου αρχικά τουλάχιστον αναμένεται να είναι ιδιαίτερα υψηλό. 
video platformvideo managementvideo solutionsvideo player
Ωστόσο ο Sippel δηλώνει αισιόδοξος πως καθημερινά θα πραγματοποιούνται περί τα 15 δρομολόγια.

Το διάστημα έρχεται όλο και πιο κοντά στη ζωή μας


Η εταιρία XCOR κατασκευάζει ήδη με γοργούς ρυθμούς το “Lynx,” ένα διθέσιο επιβατικό αεροσκάφος που θα μπορεί να ταξιδεύει με ταχύτητα μεγαλύτερη των 2.500 χιλιομέτρων την ώρα, σε απόσταση 62 μιλίων πάνω από τη Γη.



Το διθέσιο “Lynx” που δοκιμάζεται τώρα, μπορεί να ταξιδεύει με 3,5 φορές την ταχύτητα του ήχου.



Αν και βλέποντας το «Λυνξ» ο νους πηγαίνει κατ’ ευθείαν στο Concorde – το υπερηχητικό επιβατικό αεροσκάφος που αποσύρθηκε από την ενεργό δράση το 2003, για την ώρα το Λυνξ θα έχει στόχο να ταξιδεύει από πόλη σε πόλη σε κοντινές σχετικά αποστάσεις.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα κάνει την διαδρομή Νέα Υόρκη-Τόκιο σε 90 λεπτά, επειδή θα μπορεί να απογειώνεται να πηγαίνει ψηλά και να κατεβαίνει σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Αν έχετε την τύχη να μπορείτε να διαθέσετε 95.000 δολάρια, τότε, μπορείτε να κλείσετε ήδη τα εισιτήριά σας στην ιστοσελίδα της εταιρίας: http://www.xcor.com/contact/ticket.php

Έτσι θα γίνετε ένας από τους πρώτους ταξιδιώτες του διαστήματος. Ήδη έχουν κλείσει θέση 225 υποψήφιοι ταξιδιώτες, παρά την εξαιρετικά αλμυρή τιμή του εισιτηρίου. Πρόκειται για απλούς ταξιδιώτες, όσο και επιστήμονες. Σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο της εταιρίας, οι πτήσεις του Λυνξ, θα είναι δυνατόν να ξεκινήσουν αργότερα μέσα στο έτος. Η πρόβλεψη είναι να πραγματοποιούνται περί τις τέσσερις πτήσεις την ημέρα.

Να σημειωθεί ότι οι Ρώσοι ήδη πειραματίζονται στην κατασκευή του μήκους οκτώ μέτρων GLL-VK υπερηχητικού επιβατικού υπερηχητικού οχήματος που θα μπορεί να φτάνει ταχύτητα 14-15 Μαχ σε ύψος 70 χιλιομέτρων.

Τα ρωσικά πειράματα είχαν ξεκινήσει για την πολεμική αεροπορία αλλά προχώρησαν και για την επανάσταση στο μέλλον των εμπορικών ταξιδιών τόσο στη Γη όσο και το διάστημα.

Eπιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης-Φίλιππος Καραμέτος
 Zoύγλα 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια