Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της τοπικής μας γαστρονομίας

Της Μαρίας Γκουγκουσκίδου*
Η επιτυχημένη διοργάνωση τις προηγούμενες ημέρες στην Ορεστιάδα του φεστιβάλ γεύσεων «Θράκης Γεύσεις», εκτός των άλλων σημαντικών που πέτυχε, έφερε στο προσκήνιο την τοπική μας γαστρονομία.
Η γαστρονομία του βόρειου τμήματος του Έβρου έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, τα οποία διαμορφώθηκαν τα τελευταία 80 χρόνια από τη σύμμειξη της γαστρονομίας του γηγενούς πληθυσμού με τη γαστρονομία των προσφύγων από τη βόρεια και ανατολική Θράκη που εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.
Η γαστρονομική αυτή κληρονομιά μας περιλαμβάνει γεύσεις που δοκιμάστηκαν και άντεξαν στο χρόνο, κουβαλάνε μεγάλο κομμάτι της τοπικής ιστορίας και αξιοποιούν άριστα τα τοπικά αγροτικά προϊόντα.
Μέχρι σήμερα όμως δυστυχώς δεν έχει γίνει σημαντική προσπάθεια αξιοποίησης του ιδιαίτερα δυναμικού και ελκυστικού αυτού στοιχείου του τοπικού μας πολιτισμού.
Αυτό που θα έπρεπε να είχε γίνει είναι ένας συνολικός και συστηματικός σχεδιασμός δράσεων με συγκεκριμένους βραχυπρόθεσμους αλλά και μακροπρόθεσμους στόχους, όπως π.χ. εκδόσεις βιβλίων με συνταγές της τοπικής μας γαστρονομίας, συνεργασίες με σεφ που κατάγονται από την περιοχή μας και εργάζονται σε άλλα μέρη της Ελλάδας ή και σε άλλες χώρες του κόσμου, συνεργασίες με περιοδικά γαστρονομίας, ημερίδες ή και κύκλοι σεμιναρίων γνωριμίας της τοπικής μας γαστρονομίας κ.α.  

Πιστεύω λοιπόν ότι ο τοπικός μας γευστικός πολιτισμός είναι ένας πλούτος, ο οποίος, αν αξιοποιηθεί κατάλληλα, μπορεί να επηρεάσει τις σύγχρονες γευστικές προτιμήσεις και να οδηγήσει σταδιακά σε αναστροφή του κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος της περιοχής μας.
* Η Μαρία Γκουγκουσκίδου είναι περιφερειακή σύμμβουλος

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια