Ο Νίκος Νικολόπουλος για τις συνεχείς αυξήσεις ειδικών καταναλωτικών φόρων

Ο Γ.Γ. του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Ελλάδος Νίκος Νικολόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου για τις συνεχείς αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:
«Αν δε, θέλουν κάποιοι να βρουν απαράδεκτες αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων ας πάνε στις συνεχείς αυξήσεις των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλει το κράτος με αποκορύφωμα την πρωτοφανή αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης μέσα σε 18 μήνες, από τον Απρίλιο του 2011 μέχρι τον Οκτώβριο του 2012, κατά 1471%! Το αποτέλεσμα είναι να παγώσει όλη η Ελλάδα, να μειωθούν τα δημόσια έσοδα να αυξηθεί το λαθρεμπόριο του ναυτιλιακού πετρελαίου και οι νόμιμοι βενζινοπώλες να φυτοζωούν και να κλείνουν τα πρατήρια. Αυτή είναι η αλήθεια επισημαίνουν οι πλέον αρμόδιοι καθώς για να ολοκληρωθεί το σχέδιο της πάταξης του λαθρεμπορίου χρειάζεται ο έλεγχος των διακινούμενων καυσίμων να επεκταθεί σε όλη τη διαχειριστική αλυσίδα τους δηλαδή στα διυλιστήρια και ειδικά στα βυτιοφόρα καθώς και σε άλλες εγκαταστάσεις που εμπορεύονται υγρά καύσιμα.
 Σε έγγραφο πάντως που απέστειλαν οι εκπρόσωποι των πρατηριούχων προς τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης εντοπίζουν το πρόβλημα της καθυστέρησης στο κομμάτι της χρηματοδότησης.
«Αν δεν εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, είναι αδύνατον να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα εγκατάστασης των συστημάτων τόσο σε Αττική-Θεσσαλονίκη, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, αφού το κόστος ξεκινά από τα 15.000 ευρώ και πάνω», αναφέρουν οι ομοσπονδίες των πρατηριούχων (ΟΒΕ και ΠΟΠΕΚ).
Παλαιότερα η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης  είχε υποσχεθεί στους πρατηριούχους  πως θα τους εξασφαλίσει ένα τρόπο  χρηματοδότησης είτε μέσω του ΕΣΠΑ, είτε από άλλη πηγή. Ωστόσο, από τις μέχρι τώρα επαφές που έχουν γίνει με την Ε.Ε., η συγκεκριμένη κατηγορία δαπάνης δεν θεωρείται επιλέξιμη. Παράγοντες του κλάδου τονίζουν ότι, με το παράλογο θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται, στο όνομα δήθεν της πάταξης του λαθρεμπορίου (που όμως ποτέ δεν αντιμετωπίζεται…), κινδυνεύουν χιλιάδες πρατηριούχοι να καθίσουν στο σκαμνί για υποτιθέμενη λαθρεμπορία, αν οι πολιτικές ηγεσίες των συναρμόδιων υπουργείων Ανάπτυξης και Οικονομικών αποφασίσουν να εξαπολύσουν ένα «πογκρόμ» ελέγχων, βασιζόμενοι στο θεσμικό πλαίσιο αυτό.
Για παράδειγμα, ακόμη και ένας συνεπής πρατηριούχος θα πρέπει να καταφύγει σε τεχνάσματα (καταγραφή  εικονικών πωλήσεων), αφού αυτός  είναι ο μόνος τρόπος να «συμφωνήσουν»  οι εισροές και εκροές καυσίμων στα  βιβλία του, με το αλλοπρόσαλλο σύστημα  μέτρησης που εφαρμόζεται, και μάλιστα σε μια χώρα με ακραίες διακυμάνσεις θερμοκρασιών, που μπορεί να επηρεάζουν καθοριστικά τους όγκους των καυσίμων.
Αν δεν το πράξει (αν, δηλαδή, δεν  παρανομήσει!), ο πρατηριούχος θα κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να βρεθεί σε έλεγχο με σημαντικές διαφορές στις ποσότητες καυσίμων που αγοράζει και πουλάει. Έτσι, θέλοντας και μη, ο πρατηριούχος θα είναι πλέον κατηγορούμενος για λαθρεμπόριο, αφού δεν θα έχει ούτε τη διέξοδο της πληρωμής ενός μεγάλου προστίμου για να αποφύγει τις ποινικές κυρώσεις. Ο παραλογισμός αυτός μπορεί να εξυπηρετεί μια κυβέρνηση που απεγνωσμένα αναζητεί επιτυχίες ή και «επιτυχίες» στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου και την αύξηση των δημοσίων εσόδων, μπορεί επίσης να ταιριάζει γάντι στη στρατηγική των «μεγάλων» της αγοράς, που επιδιώκουν να «εξαφανίσουν» πρατηριούχους και να αποσπάσουν μερίδια και στη λιανική, αλλά δεν παύει να είναι τελείως ανάρμοστος για μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στους δύσκολους καιρούς που  περνάμε και στις έκτακτες συνθήκες πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα. Ας αφήσουμε την θεωρία περί ελεύθερης αγοράς στα καύσιμα, καθώς μόνο ελεύθερη δεν είναι. Ένα μέτρο που θα μπορούσε να εφαρμοστεί είναι η διατίμηση των καυσίμων για ένα χρόνο, όπως ήταν παλιά. Πιο συγκεκριμένα το κράτος θα ορίζει την τιμή διυλιστηρίου, την τιμή χονδρικής αλλά και λιανικής, η οποία θα είναι ενιαία σε όλη την Ελλάδα. Προηγουμένως ,θα πρέπει να συναποφασιστεί μεταξύ κράτους, διυλιστηρίων, εταιριών και πρατηριούχων το ποσοστό κέρδους που θα έχει ο καθένας. Επίσης οι τιμές δεν θα αλλάζουν κάθε μέρα αλλά τουλάχιστον μια φορά τον μήνα. Αυτό γιατί οι περισσότερες εταιρίες εισάγουν πετρέλαια με συμβόλαια τριών μηνών οπότε θα μπορούσαν «να συγκρατηθούν» οι τιμές σε περίπτωση καθημερινής αύξησης των διεθνών τιμών». 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια