Πιέζουν οι εργαζόμενοι για εξαγορά ΕΝ.ΚΛΩ. από Αμερικάνους

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ


Ζήτησαν την παρέμβαση του μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, αφού η Εκκλησία διαθέτει ένα μεγάλο ποσοστό μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, που “κατέχει” το 45% του χρέους της εταιρείας και έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή

Οι εργαζόμενοι εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους θα ζητήσουν να δουν την ερχόμενη βδομάδα, θα ζητήσουν συνάντηση και με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Στο αμερικανικό ενδιαφέρον εξαγοράς του ομίλου Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους για εργαζόμενοι του ομίλου, που αποφάσισαν να κινητοποιηθούν προκειμένου να ξεμπλοκάρει η υπόθεση από τα «γρανάζια» των τραπεζών. Όπως είναι γνωστό αμερικανικός όμιλος με διεθνείς δραστηριότητες έχει εκδηλώσει από το καλοκαίρι ακόμα επίσημο ενδιαφέρον για την εξαγορά της ΕΝΚΛΩ. Στόχος του είναι η λειτουργία των δύο κλωστηρίων σε Μαρώνεια και Ροδόπη, η διατήρηση του κλάδου του ενδύματος, καθώς και η λειτουργία δύο μονάδων διαχείρισης αποβλήτων και παραγωγής ενέργειας. Πρόκειται δηλαδή για υιοθέτηση του προϋπάρχοντος business plan της διοίκησης της εταιρίας.

Ο αμερικανικός επενδυτικός όμιλος –ο οποίος βάσει της συμφωνίας εξαγοράς που συζητείται θα αποκτήσει το 90% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας– έχει δεσμευτεί να αποπληρώσει τις οφειλές της ΕΝΚΛΩ, αλλά και να προχωρήσει άμεσα σε επενδύσεις. Επίσης, η συμφωνία προβλέπει την εφαρμογή του επιχειρησιακού σχεδίου για την επιβίωση της εταιρίας, που είχε προετοιμαστεί και παρουσιαστεί παλαιότερα.Το εν λόγω σχέδιο προβλέπει ότι από τους περίπου 600 υφιστάμενους εργαζόμενους θα παραμείνουν μόνο 220. Ωστόσο, υπάρχει και η προοπτική να επαναπροσληφθεί όλο το εργατικό δυναμικό της ΕΝΚΛΩ, όταν αυτή επανακάμψει.

Πιέζουν οι εργαζόμενοι του ομίλου πανελλαδικά

Το προφορικό όμως ενδιαφέρον που υπάρχει δεν μπορεί να γίνει πράξη στον νομικοοικονομικό έλεγχο. Όπως αναφέρει μάλιστα σε χθεσινό ρεπορτάζ το «Νέο Βήμα» της Νάουσας, μίας περιοχής που επίσης ελπίζει στην εξαγορά, την πρόταση του αμερικάνικου ομίλου αποδέχτηκε προ μηνών το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας με τους επενδυτές, να ζητούν συνάντηση σε ανώτατο επίπεδο με την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος (η οποία είναι και ο μεγαλύτερος πιστωτής με ποσοστό 45% του χρέους της εταιρείας), ως συντονιστή και των λοιπών πιστωτριών τραπεζών. Η συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι και το επενδυτικό κεφάλαιο υπέβαλε επίσημα την πρότασή του και ζήτησε να υπογραφεί το συντομότερο δυνατόν Memorandum 0f Understanding (MOU), προκειμένου να ακολουθήσει πλήρης νομικοοικονομικός έλεγχος και αμέσως μετά να υλοποιηθεί η πρόταση. Πέρασαν 3,5 μήνες και η υπόθεση ακόμη κωλυσιεργεί και τόσο η εταιρία όσο και οι εργαζόμενοι να περιμένουν με «κομμένη την ανάσα» μέχρι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του ελέγχου.


Εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων ΕΝΚΛΩ αμέσως
μετά τη συνάντηση με τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής



Συνάντηση με τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής 

Αυτή ακριβώς την καθυστέρηση θέλησαν να «τρέξουν» οι εργαζόμενοι του ομίλου στην Κομοτηνή, που έκαναν χθες την πρώτη τους κίνηση. Πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, όπου αφού συζήτησαν τις τρέχουσες εξελίξεις, στη συνέχεια εκπρόσωποι των σωματείων μετέβησαν στον κτίριο της μητρόπολης. Εκεί είχαν συνάντηση με τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Δαμασκηνό, από τον οποίον και ζήτησαν την παρέμβασή του, αφού η Εκκλησία διαθέτει ένα μεγάλο ποσοστό μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, που “κατέχει” το 45% του χρέους της εταιρείας και έχει αναλάβει ρόλο συντονιστή με τις υπόλοιπες τράπεζες στην υπόθεση. Η Εκκλησία εκπροσωπείται στο Δ.Σ. της Εθνικής με τον μητροπολίτη Ιωαννίνων Θεόκλητο.

Θα ζητήσουν παρέμβαση του αρχιεπισκόπου

Οι εργαζόμενοι εκτός από τους πολιτικούς αρχηγούς τους οποίους θα ζητήσουν να δουν την ερχόμενη βδομάδα, θα ζητήσουν και μία συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Όπως ανέφερε σχετικά η πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στα κλωστήρια Μάρθα Στογιαντζάκη, «η εκκλησία έχει ένα πάρα πολύ μεγάλο ποσοστό μετοχών στην Εθνική Τράπεζα και εκπροσωπείται και από δικό της άνθρωπο στο διοικητικό συμβούλιο. Οπότε έχει και λόγο και γι’ αυτό ζητάμε την παρέμβαση της εκκλησίας πλέον στο Δ.Σ. της Εθνικής, ώστε με συνοπτικές διαδικασίες να κλείσει το θέμα και όχι να το τρενάρουν όπως το τρενάρουν, γιατί θα αγανακτήσουν και οι Αμερικανοί και θα πουν «υπάρχουν και αλλού επενδύσεις»...». Οι εργαζόμενοι πιέζουν για το επενδυτικό σχέδιο, αφού επί ενάμιση χρόνο τώρα ανέχονται την απαξίωση με όσα αναφέρονται για την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ωστόσο, την ίδια ώρα, είναι επιφυλακτικοί, μέχρι να γίνει έστω και ένα βήμα προς την εξαγορά. 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια