Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη, επισκέφθηκε από τις 4 μέχρι τις 6 Οκτωβρίου την Ολλανδία, ως καλεσμένη της Φιλελεύθερης Διεθνούς και του κυβερνώντος φιλελεύθερου "Λαϊκού Κόμματος για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία" (VVD).
Η Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον Ολλανδό Πρωθυπουργό Μαρκ Ρούττε και μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε το ολλανδικό τμήμα της Φιλελεύθερης Διεθνούς και το VVD, με θέμα την κρίση στην Ελλάδα και τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας έδωσε σειρά συνεντεύξεων σε ολλανδικά μέσα ενημέρωσης
Ολλανδικός Τύπος - Συνέντευξη Προέδρου Δημοκρατικής Συμμαχίας, κας Ντόρας Μπακογιάννη.
Στην εφημερίδα Volkskrant δημοσιεύεται συνέντευξη της Προέδρου του κόμματος της Δημοκρατικής Συμμαχίας που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Ron Meerhof, με τίτλο:«Πληρώνουμε για τη διαφθορά και τις πελατειακές σχέσεις», όπου αναφέρονται τα εξής:
Οι Έλληνες χωρίς αμφιβολία θα ξεπεράσουν την κρίση, λέει η πολιτικός. Αυτό το αποδεικνύουν οι μεγάλες αλλαγές που γίνονται αυτή τη στιγμή. Γνωρίζουν τι πήγε στραβά.
‘Ο Mark Rutte είναι ένας σύμμαχος’, δηλώνει η Ντόρα Μπακογιάννη. Η ελληνίδα πολιτικός, γόνος μιας γνωστής πολιτικής δυναστείας και, από τον προηγούμενο χρόνο, Πρόεδρος του κόμματος που ίδρυσε η ίδια, της φιλελεύθερης Δημοκρατικής Συμμαχίας, ήρθε στην Ολλανδία για να ζητήσει υποστήριξη για την επείγουσα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.
Και τη στήριξη αυτή μόλις την έλαβε, όπως δήλωσε μετά την συνάντηση που είχε με τον Πρωθυπουργό στο γραφείο του. ‘Ο πρωθυπουργός Rutte είναι μια προσωπικότητα που καταλαβαίνει καλά τα διλήμματα και τα προβλήματά μας’, λέει. ‘Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον’.
Οι φιλελεύθεροι Ολλανδοί του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχουν γοητευτεί από την 57χρονη Μπακογιάννη. Το 2010, την διέγραψαν από το κόμμα της αντιπολίτευσης, την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία, επειδή ψήφισε υπέρ των σκληρότερων μεταρρυθμίσεων. Ίδρυσε μόνη της ένα κόμμα το οποίο καταλαμβάνει πλέον 10 έδρες στις δημοσκοπήσεις. Το VVD την προσκάλεσε στην Ολλανδία για την Φιλελεύθερη Διεθνή. Εκεί συνάντησε πολλούς επικριτές της Ελλάδας, όπως ο Frits Bolkestein, και προσπάθησε να τους καθησυχάσει σχετικά με τις προοπτικές της χώρας της μέσα στην ευρωζώνη.
Ο ίδιος ο Rutte που τόσο καλά σας καταλαβαίνει, δήλωσε πρόσφατα ότι δεν έχει καμία σχέση με τους Έλληνες, ότι τον ενοχλεί που στα 50 τους παίρνουν σύνταξη, ότι φαίνεται σαν να έχουν πάντα διακοπές και ότι πρέπει να αρχίσουν να δουλεύουν…
‘Αυτό ήταν ένα αστείο’.
Δεν ήταν αστείο, εξυπηρετεί το εκλογικό σώμα που είναι πολύ ευρωσκεπτικιστές…
‘Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει μεγάλος ευρωσκεπτικισμός. Υπάρχει ένα τεράστιο χάσμα μεταξύ της κοινής γνώμης και της πολιτικής ελίτ. Τα ΜΜΕ έχουν διαδραματίσει, πάνω σε αυτό το θέμα, ένα σημαντικό ρόλο. Έναν αρνητικό ρόλο. Οι πολιτικοί κάνουν τα πάντα για να γεφυρώσουν το χάσμα, αλλά αυτό απαιτεί ηγεσία.
Η εικόνα για τους Έλληνες είναι λανθασμένη. Ολόκληρη η ελληνική κοινωνία κάνει μια τεράστια προσπάθεια αυτή τη στιγμή. Από καμιά κοινωνία, μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, δεν έχουν ζητηθεί τόσα πολλά, όσα τώρα ζητούνται από εμάς. Η ζωή του κάθε ανθρώπου έχει αλλάξει ριζικά. Περικοπές στους μισθούς έως 40 %, πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει την εργασία τους. Σύνταξη στην ηλικία των 50; Ανοησίες. Οι Έλληνες δουλεύουν πάρα πολύ σκληρά, γι’ αυτό ξεχωρίζουν σε όποιο μέρος του κόσμου και αν τους συναντήσετε.’
Κατανοείτε την αρνητική εικόνα;
‘Έχουμε κάνει λάθη. Σε απάντηση της δικτατορίας της δεκαετίας του ‘70, η Ελλάδα κυριαρχήθηκε μετέπειτα από αριστερά συναισθήματα και πίστη σε ένα ισχυρό κράτος. Αφήσαμε να δημιουργηθεί διαφθορά και πελατειακές σχέσεις.
Τα τελευταία χρόνια ζούσαμε σε μια ψευδαίσθηση ευημερίας. Κανείς δεν λογάριαζε τίποτα μετά, ούτε και η ΕΕ. Μπορούσαμε να δανειστούμε χρήματα σαν να ήμασταν η Γερμανία, που είχε χρόνια μια οικονομική ανάπτυξη του 4% και άνω. Αλλά ξεχάσαμε ότι αυτή ήταν μια ανάπτυξη που οδηγούσε στην κατανάλωση, και όχι στην παραγωγή.
Αυτό πληρώνουμε τώρα, και μάλιστα σκληρά. Δεν πρέπει να το ξεπληρώσουμε μόνο δυο φορές, αλλά δέκα φορές και περισσότερο’.
Ως Δήμαρχος της Αθήνας και αργότερα Υπουργός Εξωτερικών βρισκόσασταν στο κέντρο του πολιτικού συστήματος. Παρατηρήσατε ποτέ ότι υπήρχε απάτη;
‘Όχι. Μόνο μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τότε πραγματικά πείστηκα. Όσον αφορά την ιδιότητά μου σαν δήμαρχος: Όταν ανέλαβα, τα οικονομικά βρισκόντουσαν σε άσχημη κατάσταση, όταν έφυγα είχαμε αξιολόγηση A από τον οίκο αξιολόγησης Moody’s.’
Η εμπιστοσύνη στους Έλληνες είναι πολύ μειωμένη. Βλέπετε η Ελλάδα να μένει στη ζώνη του ευρώ;
‘Ναι. Έχουμε κάνει λάθη, αλλά διδαχτήκαμε από αυτά και είμαστε αποφασισμένοι να τα ξεπεράσουμε. Θα πάρουμε τα χρήματα τα οποία είναι απαραίτητα για αυτό. Και η Ολλανδία δεν είναι ανάγκη να το κάνει για εμάς, αλλά για τον εαυτό της. Και η Ολλανδία, επίσης, θα υποστεί τεράστια ζημιά, εάν την Ελλάδα την σπρώξουν έξω από την ευρωζώνη. Εξάλλου, αυτά τα δάνεια θα τα ξεπληρώσουμε. Λοιπόν κάντε το για τον εαυτό σας.»
ΧΡΗΣΤΙΔΟΥ
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου