Αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη στάση της Ν.Δ. στην ψήφιση του μνημονίου 2, αλλά και για τις επιπτώσεις της νέας δανειακής σύμβασης στη χώρα, ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Χρήστος Ζώης εξήγησε γιατί ψήφισε «όχι» με αποτέλεσμα να διαγραφεί από το κόμμα.
Ο Λαρισαίος πολιτικός σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το πρωί του Σαββάτου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Λάρισας, στάθηκε αρκετές φορές στο νέο μνημόνιο και στην παράμετρο της ισχύος του αγγλικού δικαίου σε
αυτό, τονίζοντας πως με αυτό τον τρόπο έχει τεθεί εν αμφιβόλω η δημόσια περιουσία.Γενικότερα για το μνημόνιο 2 εκτίμησε πως «δεν απαντά στις ανάγκες της χώρας, υποθηκεύει τη δημόσια περιουσία, στερεί από την Ελλάδα και το τελευταίο εργαλείο να αντιμετωπίσει ενδεχόμενη χρεωκοπία, θα χρειαστούν επιπρόσθετα μέτρα και παραμένει λάθος συνταγή».
Σε ότι αφορά τα μελλοντικά του σχέδια άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά, ακόμη και της επιστροφής του στη Νέα Δημοκρατία υπό προϋποθέσεις. «Η Ν.Δ. είναι το σπίτι μου. Έχω μεγαλώσει εκεί μέσα και η σχέση μου μαζί της δεν μπορεί να διαταραχθεί από την επιλογή της ηγεσίας διότι είναι σχέση με τον κόσμο. Δεν εγκαταλείπω το σπίτι μου στα χέρια κανενός» εξήγησε μεταξύ άλλων.
Για την καταψήφιση της δανειακής σύμβασης υπογράμμισε πως το εύκολο για κάποιον βουλευτή ήταν να πει ναι κρυμμένος πίσω από την κομματική πειθαρχία, ενώ για το διακύβευμα των επόμενων εκλογών άφησε αιχμές κατά του συναδέλφου και συντοπίτη του Μάξιμου Χαρακόπουλου χαρακτηρίζοντας ως «ψευτοδίλημμα» τη δήλωση του τελευταίου πως «διακυβεύεται η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ».
ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Ο Χ. ΖΩΗΣ ΕΙΠΕ:
«ΨΗΦΟΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΜΕ ΚΡΥΑ ΚΑΡΔΙΑ»
«Αυτό που μένει είναι η πικρή γεύση μίας διαπραγμάτευσης που ήταν ή αδύναμη ή ανύπαρκτη... Η ψήφος που έδωσα στην κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν με κρύα καρδιά. Είναι αυτή που με κυνηγάει και με στοιχειώνει. Υπάρχει μία σκοτεινή – γκρίζα πλευρά όσον αφορά στη συνταγματικότητά της κυβέρνηση Παπαδήμου.»
«Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΕΧΝΟΚΡΑΤΩΝ»
«Έπρεπε ο Σαμαράς να αποδεχθεί την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και να ζητήσει μέσα στη βουλή να γίνει ο ίδιος πρωθυπουργός. Επικεφαλής ενός σχήματος τεχνοκρατών χωρίς να χρίσει υπουργούς στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σε θέσεις υπουργικές.
Πίστευα και πιστεύω πως το πρόβλημα είναι βαθιά πολιτικό. Χρειάζεται ο επικεφαλής της κυβέρνησης να είναι πολιτικό πρόσωπο και να έχει τεχνοκράτες.
Αντί αυτού έχουμε μία ατελείωτη ουρά υπουργών και υφυπουργών που προκαλούν θυμηδία με τον αριθμό τους όταν η Ελλάδα άλλα χρειάζεται.»
«ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΑ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ»
«Ο πρώτος λόγος που καταψήφισα το μνημόνιο 2 είναι βαθιά συνειδησιακός. Πρέπει να σας ενημερώσω ότι ήμουν μεταξύ των πρώτων βουλευτών που είχε ζητήσει τη γνώμη τους ο Αντώνης Σαμαράς και είχα ταχθεί εναντίον του μνημονίου 1. Δεν μπορεί ο βουλευτής που με μία σειρά επιχειρημάτων όχι μόνον συμπαραστέκεται στον Σαμαρά αλλά του εισηγείται το «όχι» στο πρώτο μνημόνιο, να μεταβάλει θέση στο μνημόνιο 2 με όσες δικαιολογίες και να επικαλεστεί κανείς…
Μου είναι πολύ δύσκολο να κάνω κωλοτούμπα. Είναι μακριά από τον χαρακτήρα μου. Ακόμη όμως κι αν έπρεπε να κάνω μία κωλοτούμπα για το καλό της Ελλάδα θα έπρεπε να πειστώ ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα.»
ΓΙΑΤΙ ΑΓΓΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΣΤΗ ΣΥΜΒΑΣΗ;
Αναμφίβολα οι περισσότερες αναφορές του Λαρισαίου πρώην υφυπουργού Εσωτερικών έγιναν για το θέμα του αγγλικού δικαίου που θα διέπει πλέον τη νέα δανειακή σύμβαση. Προσθέτοντας και την πρόσφατη δήλωση του ευρωβουλευτή κ. Χατζημαρκάκη ότι οι δανειστές μας ετοιμάζουν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ μόλις αυτοί θα έχουν διασφαλιστεί τον ερχόμενο Ιούλιο, έθεσε τα εξής ερωτήματα:
«Γιατί κόπτωνται οι δανειστές μας ώστε να επικρατήσει το αγγλικό δίκαιο;
Γιατί δεν παραιτούνται τις αξίωσής τους να υπαχθούν στο αγγλικό δίκαιο από την ώρα που πιστεύουν κι αυτοί ότι το πλάνο σώζει την Ελλάδα;»
Μάλιστα σε μία άλλη αποστροφή του λόγου του ευχήθηκε να μην δικαιωθεί ο ίδιος διότι εάν συμβεί αυτό τότε «θα κλαίμε πάνω σε στάχτες και ερείπια».
«ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ 2 ΟΔΗΓΕΙ ΣΕ ΧΡΕΩΚΟΠΙΑ ΚΑΙ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ»
«Αυτό το πλάνο οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε χρεωκοπία αλλά και σε εξαθλίωση.
Τα μέτρα που όλοι σας γνωρίζετε είναι αντιλαϊκά, άδικα, οριζόντια και ως τέτοια απογοητεύουν και απορρίπτονται από τον ελληνικό λαό. Θα μπορούσα να χρεωθώ την υποστήριξη ακόμη πιο αντιλαϊκών μέτρων αν με έπειθε κάποιος ότι με την εφαρμογή αυτών των μέτρων θα μπορούσαμε να δούμε φως στο τούνελ.
Τα μέτρα αυτά όμως αναπαράγουν και βαθαίνουν την ύφεση, συντελούν στη διαιώνιση του φαύλου δημοσιονομικού κύκλου και εξαθλιώνουν τους έλληνες.»
«ΤΙ ΞΕΡΕΙ Ο Κ. ΣΟΪΜΠΛΕ;»
«Αλήθεια, τι ξέρει ο κ. Σόιμπλε που δεν ξέρουν οι έλληνες βουλευτές; Υποτίθεται ότι την Κυριακή θα ψηφίζαμε ένα επιτυχές κούρεμα. Όταν όμως την Παρασκευή ο κ. Σόιμπλε στο Ρόιτερς διευκρινίζει ότι το χρέος της Ελλάδας δε θα είναι βιώσιμο, αναρωτιέμαι τι προσπαθούμε να κάνουμε; Να περάσουμε εμείς τον κάβο ή οι πιστωτές μας; Ψηφίζοντας το μνημόνιο 2 πάμε άραγε σε απάνεμο λιμάνι;»
«ΕΥΚΟΛΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΝΑΙ»
Σημειώνοντας πως παραμένει «βαθύτατα ευρωπαϊστής και μεταρρυθμιστής» υπογράμμισε πως στην κρίσιμη ψηφοφορία «το εύκολο ήταν για κάποιον να πει ναι κρυμμένος πίσω από κομματική πειθαρχία. Το εύκολο είναι άλλα να λες σπίτι σου και άλλα στη βουλή για να κρατήσεις την έδρα σου».
«ΘΑ ΕΠΕΣΤΡΕΦΑ ΣΤΗ Ν.Δ. ΕΑΝ…»
«Θα επέστρεφα στη Ν.Δ. υπό την προϋπόθεση πως με δήλωσή του ο αρχηγός του κόμματος θα πει ότι ανέχεται ότι θα υπάρχει και άλλη γνώμη που θα μπορεί να εκφράζεται μέσα στη Νέα Δημοκρατία. Δεν είμαστε αιρετικοί. Δεν έριξα την κυβέρνηση, δεν εγκατέλειψα το κόμμα, δε δραπέτευσα σε δύσκολες περιόδους. Εμένα με διέγραψαν γιατί έλεγα και την Κυριακή αυτό που λέγαμε μέχρι το Σάββατο.»
«ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ ΤΑ ΠΕΡΙ ΚΑΡΑΜΑΝΛΙΚΟΥ ΜΠΛΟΚ»
«Αστειότητες τα περί των διαγραμμένων που ανήκουν στο Καραμανλικό μπλοκ. Δε θα έπρεπε καν να απαντήσω σ’ αυτό το ερώτημα.»
«ΥΠΟΝΟΜΕΥΜΕΝΗ Η ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΑ ΣΑΜΑΡΑ»
«Θεωρώ υπονομευμένη την πρωθυπουργία του Αντώνη Σαμαρά από σήμερα. Όταν έχεις ψηφίσει το μνημόνιο 2, έχεις αποδεχθεί έναν οδικό χάρτη σε βάθος χρόνου, δεν ξέρω ποια είναι τα περιθώρια της αυριανής κυβέρνησης. Θέλω να πιστεύω ότι κάτι ξέρει ο κ. Σαμαράς που δεν το ξέρουμε εμείς.»
ΠΕΡΙ ΕΚΛΟΓΩΝ
«Τις θέλω ως πολίτης και ως πολιτικός γιατί θέλω τη διαμεσολάβηση του ελληνικού λαού πριν την υλοποίηση του προγράμματος. Παραμένω βουλευτής. Έχω την άποψή μου. Έχω δύο επιλογές, η μία είναι να καθίσω σπίτι μου και η άλλη επιλογή είναι να αντιπαρατεθώ με αυτούς τους ανθρώπους ενώπιον του λαού. Δεν το έχω αποφασίσει ακόμη.»
ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ
Ερωτηθείς εάν είναι «κωλοτούμπας» ο πρόεδρος της Ν.Δ. με την υπερψήφιση του δευτέρου μνημονίου απάντησε «στο δικό μου μυαλό θα ήμουν κωλοτούμπας εάν ψήφιζα το μνημόνιο 2. Αυτό δε σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να εξηγήσει τη δική του θέση».
ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Μάξιμου Χαρακόπουλου πως «ήτα λυπηρές αλλά αναγκαίες οι διαγραφές» στη Νέα Δημοκρατία εξήγησε: «ας το σχολιάσουν οι πολίτες. Σας θυμίζω ότι οι δρόμοι δεν χωρίστηκαν με τους βουλευτές. Οι δρόμοι χωρίστηκαν με το λαό».
ΓΙΑ ΒΟΡΙΔΗ - ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
«Είναι προσχωρήσεις που δίνουν ένα χρώμα, μπορεί και να αλλοιώνουν την φυσιογνωμία τους. Έτσι νομίζει η Ν.Δ. ότι μπορεί να αντισταθμίζει την απώλεια βουλευτών που διαγράφηκαν.»
ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ Ν.Δ. ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΕΙΣ;
«Τις βλέπω τις αντιδράσεις, δε θέλω να σχολιάσω τίποτε άλλο.»
ΑΙΧΜΕΣ ΚΑΤΑ ΧΑΡΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του Μάξιμου Χαρακόπουλου πως το διακύβευμα των επόμενων εκλογών θα είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ, ο Χρήστος Ζώης άφησε σαφείς αιχμές κατά του συντοπίτη συναδέλφου του χαρακτηρίζοντας ως «ψευτοδίλημμα το εάν η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ» και αναρωτήθηκε «ποιος μπορεί να διώξει την Ελλάδα από το ευρώ σήμερα και από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Είναι κρίμα να βασανίζουν τον ελληνικό λαό με ψευτοδιλήμματα».
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Απόστολος Ράιδος / ΦΩΤΟ: onlarissa.gr
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου