…Συζητούμε για τα προβλήματα
παίρνουμε θέση
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΕΙΔΙΚΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ (ΕΟΖ)
Ανάπτυξη για το κεφάλαιο, εξαθλίωση για το λαό
Πολύς «ντόρος» γίνεται τον τελευταίο καιρό στην περιοχή μας για τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. Πυκνώνουν οι επισκέψεις διαφόρων εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων κυρίως Γερμανικών συμφερόντων. Δυναμώνουν οι πιέσεις για τη
δημιουργία στην Περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης του άθλιου καθεστώτος των «Ειδικών Οικονομικών Ζωνών» (ΕΟΖ). Νέες αυταπάτες καλλιεργούνται στους εργαζόμενους για την ανάπτυξη που θα μας φέρουν…Οι ειδικές οικονομικές ζώνες είναι περιοχές στις οποίες δρουν ασύδοτοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, με προνόμια , με διευκολύνσεις, με φορολογικές ελαφρύνσεις και φυσικά έχοντας τους εργαζόμενους σε καθεστώς γαλέρας, χωρίς ασφαλιστικά , εργασιακά, συνδικαλιστικά δικαιώματα.
Οι ΕΟΖ δεν είναι μια καινούργια ιστορία. Υπάρχει πείρα και διεθνή και τοπική. Στη Θράκη αρκετές φορές δόθηκαν γενναία κίνητρα για επενδύσεις και όλοι γνωρίζουμε τα αποτελέσματα. Πλήρωσε ο ελληνικός λαός τεράστια ποσά στους «επενδυτές» και στο χέρι του έμειναν τα γνωστά βιομηχανικά «κουφάρια». Αυτόν τον δρόμο ανάπτυξης « προσφέρουμε κίνητρα στους επενδυτές για να μας φέρουν ανάπτυξη και θέσεις εργασίας» τον δοκιμάσαμε πολλές φορές, τον πληρώσαμε πανάκριβα και γνωρίζουμε που μας οδήγησε.
Ακόμα έχουμε και τη διεθνή πείρα από τις 3000 ΕΟΖ που λειτουργούν σπαρμένες σε 120 χώρες. Οι επιχειρήσεις εντός των ΕΟΖ χρησιμοποιούν εισαγόμενες πρώτες ύλες χωρίς δασμούς, αξιοποιούν τη φορολογική ασυλία και δεν πληρώνουν σχεδόν καθόλου φόρους και σε συνδυασμό με τη χαμηλή διασύνδεσή τους με την εγχώρια οικονομία, δείχνει ότι το όφελος για την οικονομία της φιλοξενούσας χώρας είναι μηδαμινό. Όσο για τις θέσεις εργασίας, το όποιο όφελος είναι αμελητέο μπροστά στην άγρια εκμετάλλευση της εργατικής τάξης.
Σύμφωνα με τη μελέτη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας, οι εργαζόμενοι αυτών των ζωνών δουλεύουν 10 - 12 ώρες καθημερινά, ενώ σε κάποιες περιόδους ακόμη και 16 ώρες συνεχώς. Πολλά εργοστάσια χρησιμοποιούν σύστημα ημερήσιων, ή εβδομαδιαίων πλάνων παραγωγής. Πράγμα που σημαίνει ότι για να πάρει ο εργάτης το μεροκάματό του πρέπει να πετύχει πλάνο παραγωγής. Έτσι, σε κάποιες περιπτώσεις οι εργάτες είναι υποχρεωμένοι να δουλεύουν πέραν της «κανονικής» βάρδιας. Σε άλλη μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρεται ότι σε πολλές ΕΟΖ το μέσο ωράριο ποικίλλει από τις 54 ως τις 77 ώρες τη βδομάδα.
Να σημειώσουμε ακόμα ότι οι γερμανικοί όμιλοι « λιγουρεύονται » να μην πληρώσουν ούτε ένα ευρώ για τις επενδύσεις που θα κάνουν αλλά να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα του ΕΣΠΑ
Αυτόν τον οικονομικό και φορολογικό «παράδεισο» για τα γερμανικά και άλλα μονοπώλια σχεδιάζουν τα κόμματα της τρικομματικής συγκυβέρνησης Παπαδήμου και οι περιφερειακές παρατάξεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. έσπευσαν να τον υιοθετήσουν, για δε τους εργαζόμενους καθεστώς σύγχρονης δουλείας.
Λέμε λοιπόν ένα μεγάλο ΟΧΙ στις ΕΟΖ τα νέα σύγχρονα κάτεργα και καλούμε τους εργαζόμενους της περιοχής, τα σωματεία και τα συνδικάτα να γυρίσουν την πλάτη τους στην «ανάπτυξη» που εξασφαλίζει προνόμια και υπερκέρδη στο κεφάλαιο και στους εργαζόμενους τη φτώχεια και την εξαθλίωση. Να πάρουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες ενάντια σ’ αυτά τα σχέδια. Να αντιπαλέψουν και να ακυρώσουν αυτές τις αντεργατικές επιλογές που μας ξαναγυρίζουν στον μεσαίωνα..
Αγωνιζόμαστε για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, με βάση τις ανάγκες του λαού μας, τις δυνατότητες της περιοχής μας , με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό , με δικαιώματα μισθολογικά, εργασιακά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά για τους εργαζόμενους.
ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΟΖ
ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΕΟ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ
Φεβρουάριος 2012
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου