ΕΡΩΤΗΣΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΛΑΤΟΜΕΙΩΝ ΚΟΥΦΟΒΟΥΝΟΥ



Προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής

Θέμα: «Ολιγωρία στην επίλυση του ζητήματος της  λειτουργίας των λατομείων στο  Κουφόβουνο Νομού Έβρου» 
Κύριε Υπουργέ,
Η δραστηριότητα στα λατομεία του  Κουφόβουνου ξεκίνησε από την δεκαετία του 80 και το 2005 οι τρείς επιχειρήσεις που λειτουργούν εκεί εντάχθηκαν στον νόμο για περιβαλλοντική αποκατάσταση. Δόθηκε χρόνος δύο ετών και η προβλεπόμενη από το νόμο τριετής παράταση και με απόφαση του τότε νομάρχη η διεύθυνση περιβάλλοντος χωροταξίας της περιφέρειας παρέτεινε τον χρόνο της αποκατάστασης κατά ένα έτος. Tο Υπουργείο παρέτεινε το χρονικό περιθώριο καθορισμού των λατομικών περιοχών για μία ακόμη πενταετία ούτως ώστε να δοθεί ο κατάλληλος χρόνος στην Περιφέρεια ΑΜΘ προκειμένου να προβεί στις απαιτούμενες από τον Νόμο διαδικασίες.
Ωστόσο, μέχρι και σήμερα τα λατομεία του Κουφόβουνου δεν μπορούν να  λειτουργήσουν, διότι έληξε ο χρόνος λειτουργίας τους και δεν έχει οριοθετηθεί νέα λατομική περιοχή ακόμη ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις τόσο του αρμόδιου Υπουργείου όσο και της Περιφέρειας ΑΜΘ, με αποτέλεσμα η προμήθεια αδρανών υλικών για έργα στο Βόρειο Έβρο να γίνεται από την περιοχή Μάκρης Αλεξανδρούπολης, που βρίσκεται σε απόσταση 130 χιλιομέτρων.
Τα λατομεία αυτά παίζουν ιδιαίτερο  ρόλο στην Περιφέρεια, αφού εξυπηρετούν  με αδρανή υλικά όλα τα ιδιωτικά και δημόσια έργα, και όλες οι μελέτες των έργων αυτών έχουν  υπολογίσει τα χιλιόμετρα με βάση τα λατομεία του Κουφόβουνου, που σημαίνει ότι  με τυχόν αναπροσαρμογή προμήθειας αδρανών κάποια έργα θα ανεβάσουν κατά πολύ τον προϋπολογισμό τους, μέχρι και 50%.Μάλιστα αυτή τη στιγμή για να εξυπηρετηθούν έργα έχουν παρατηρηθεί ακόμη και φαινόμενα εισαγωγής αδρανών από τρίτες χώρες, όπως η Βουλγαρία.
Όπως έχει διαπιστωθεί το έργο της αποκατάστασης δεν πρόκειται να επιτελεστεί στον χρόνο που δίνεται. Άλλωστε ήδη ο δήμος Διδυμοτείχου αντιμετωπίζει προβλήματα με τα έργα του, αφού κάποια έργα αγροτικής οδοποιίας δεν θα είναι βιώσιμα χωρίς το υλικό από τα λατομεία.


ΕΡΩΤΑΣΤΕ:

  • Για ποιους λόγους δεν έχει δοθεί λύση στο ζήτημα της λειτουργίας των λατομείων στο Κουφόβουνο Νομού Έβρου εφόσον υπήρχαν οι ανάλογες δεσμεύσειςαλλά και ο χρονικός καθορισμός οριοθέτησης και θεσμοθέτησης της λατομικής περιοχής με συνέπεια μέχρι σήμερα να διαπιστώνεται συνεχώς μια αναβλητική πολιτική για το συγκεκριμένο θέμα;
  • Σε ποιες άμεσες πρωτοβουλίες προτίθεται να προβεί το Υπουργείο προκειμένου να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις και να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία τωνλατομείων στο Κουφόβουνο Νομού Έβρου ενισχύοντας  την τοπική οικονομία της περιοχής;  

Αθήνα 30 Οκτωβρίου 2012                           
Ο ερωτών βουλευτής
Μαρίνος Ουζουνίδης

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια