ΘΟΥΛΗ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΥ: «Ανθρώπινα Δικαιώματα, Απαράγραπτα Δικαιώματα Ελευθερίας»

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα


Η Οικουμενική Διακήρυξη του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καθορίζει τα θεμελιώδη ατομικά, πολιτικά, κοινωνικά δικαιώματα και τις δημόσιες ελευθερίες για όλους μας. Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι τα απαράγραπτα δικαιώματα, που οριοθετούν το μέγεθος της αυθυπαρξίας και του αυτοκαθορισμού, που διαθέτει ο κάθε άνθρωπος. Είναι τα θεμελιώδη δικαιώματα, που καθορίζουν το ποσοστό ελευθερίας, που διαθέτουν τα μέλη μιας συγκεκριμένης κοινωνίας σε σχέση με την κρατική δύναμη.


Με αφορμή την 10η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, είδαν το φως της δημοσιότητας, όπως γίνεται άλλωστε κάθε χρόνο, διαφόρων ειδών ανακοινώσεις, δηλώσεις και αναλύσεις προσώπων, φορέων και κομμάτων με βαρύγδουπες, επετειακές μα και, τις περισσότερες φορές, εμπεριστατωμένες προσεγγίσεις.


Σε μια από αυτές η ανακοίνωση του κόμματος της σημερινής συγκυβέρνησης  του κ. Βενιζέλου “…επιμένει ότι η οικονομική κρίση δεν αποτελεί λόγο για εκπτώσεις στα ανθρώπινα δικαιώματα” και ακάθεκτη συνεχίζει ότι “…τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων … ”.


Προφανώς παραγνωρίζοντας, ότι φορείς των υποχρεώσεων, που αντιστοιχούν στα ατομικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών, είναι όλοι οι φορείς της κρατικής εξουσίας, δηλαδή όσοι έχουν την ιδιότητα του οργάνου του κράτους.


Σκοπίμως παραβλέποντας, ότι στην Ελλάδα του 2013 κάποιες από τις υποχρεώσεις, που έχουν επιβληθεί… αμαχητί στην χώρα μας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κομισιόν, που αποτελούν Ευρωπαϊκά Θεσμικά Όργανα, τα οποία συμμετέχουν στην Τρόϊκα, συνιστούν κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών δικαιωμάτων των πολιτών της χώρας.


Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που έχουν θεσπιστεί από το ισχύον Ελληνικό Σύνταγμα με την συμβολή κανόνων διεθνούς δικαίου, όπως η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Σύμβαση της Ρώμης 1950. Ομοίως κατ΄ επέκταση και κατά συνέπεια συνιστούν παραβίαση και του Ευρωπαϊκού Δικαίου, με δεδομένο, ότι η Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έχει ενσωματωθεί στο δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επομένως ούτε επαφίενται αλλά και καθόλου δεν στηρίζονται είτε στην «θεία βούληση», είτε στον «ορθό λόγο», είτε στην «φύση του ανθρώπου».


Επιπρόσθετα, οι επιπλέον παρεμβάσεις, όπως οι περικοπές των κατώτατων μισθών, η εφαρμογή των επιχειρησιακών συλλογικών συμβάσεων και οι περικοπές στο σύστημα υγείας δεν καλύπτονται νομικά από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο.


Ο κάθε άνθρωπος, κάτοικος, πολίτης μιας χώρας δικαιούται πρώτα απ΄ όλα την διασφάλιση της δυνατότητας, ώστε να αναπτύξει υγιές και δυνατό σώμα και νου- μια διαφυλαγμένη κληρονομιά- να αποκτήσει επαρκή τροφή, κατοικία και ενδυμασία, να έχει μόρφωση, εκπαίδευση, ιατρική περίθαλψη και εργασία.


Άλλωστε το άρθρο 25 παρ. 1 του ισχύοντος Συντάγματος των Ελλήνων ρητά ορίζει ότι "τα δικαιώματα του ανθρώπου ως ατόμου και ως μέλους του κοινωνικού συνόλου και η αρχή του κοινωνικού κράτους δικαίου τελούν υπό την εγγύηση του κράτους. Όλα τα κρατικά όργανα υποχρεούνται να διασφαλίζουν την ανεμπόδιστη και αποτελεσματική άσκησή τους".
Οι μειώσεις των μισθών των Ελλήνων εργαζομένων παραβιάζουν το θεμελιώδες δικαίωμα της ελεύθερης σύναψης συλλογικής σύμβασης, ενώ οι υπόλοιπες δεσμεύσεις, που μας έχουν επιβληθεί, παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματά και τις δημόσιες ελευθερίες μας στην εργασία, στην κατοικία, στην κοινωνική ασφάλιση και την ιδιοκτησία!


Κύριε Βενιζέλo,

Επειδή συγκροτεί ορθό λόγο η διαπίστωσή σας, ότι τα  Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν μπορεί να αποτελούν αντικείμενο μικροκομματικών αντιπαραθέσεων, τα κόμματα του ‘’ευρωπαϊκού- συνταγματικού τόξου’’ στην χώρα να αναλάβουν άμεσα την πρωτοβουλία της άσκησης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προσφυγής ακύρωσης στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, με αντικείμενο τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα καθώς και την παράβαση των αρμοδιοτήτων των συλλογικών οργάνων.-

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια