ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΕΒΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΜΑΡΙΝΟΥ ΟΥΖΟΥΝΙΔΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ
ΘΕΜΑ: «Κάκιστης ποιότητας το σήμα των καναλιών της Δημόσιας Τηλεόρασης στο βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου»
Με την από 14/01/2014 ερώτησή του, ο Βουλευτής Έβρου των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Ουζουνίδης Μαρίνος, κατέθεσε στον Υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης, κ. Παντελή Καψή και τον Υπουργό Επικρατείας, κ. Δημήτρη Σταμάτη, το πρόβλημα της κάκιστης ποιότητας του σήματος των καναλιών της Δημόσιας Τηλεόρασης στο βόρειο τμήμα του νομού Έβρου.
Οι κάτοικοι του βόρειου τμήματος του νομού Έβρου στερούνται τη δυνατότητα της δημόσιας ενημέρωσης σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας, καθώς παραμένει κάκιστη η ποιότητα του σήματος των καναλιών της Δημόσιας Τηλεόρασης στις συγκεκριμένες περιοχές.
Με αφορμή το γεγονός αυτό, ερωτάται ο κ. Υφυπουργός και ο κ. Υπουργός εάν προτίθενται να προβούν σε ενέργειες για την εξασφάλιση στους κατοίκους του ακριτικού Έβρου ισάξιων υπηρεσιών δημόσιας τηλεόρασης με τους κατοίκους των αστικών κέντρων. Επίσης, τι προβλέπεται για τη λειτουργία μιας Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης με έδρα τη Θεσσαλονίκη η οποία θα εξασφαλίσει την ποιότητα σήματος σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα.
Ακολουθεί αυτούσιο το κείμενο της ερώτησης:
Προς κ. Υφυπουργό Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης
Προς κ. Υπουργό Επικρατείας
ΘΕΜΑ: «Κάκιστης ποιότητας το σήμα των καναλιών της Δημόσιας Τηλεόρασης στο βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου»
Έχουν παρέλθει περίπου οκτώ μήνες έπειτα από το πρωτοφανές κλείσιμο της ΕΡΤ και την έναρξη λειτουργίας της Νέας Δημόσιας Τηλεόρασης (ΝΔΤ). Ωστόσο, η ποιότητα του τηλεοπτικού σήματος των καναλιών της Δημόσιας Τηλεόρασης στο ακριτικό βόρειο τμήμα του Νομού Έβρου παραμένει κάκιστη με τους κατοίκους των περιοχών αυτών να στερούνται τη δυνατότητα της δημόσιας ενημέρωσης.
Δυστυχώς, ο σχεδιασμός της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης περιορίζει τη δημόσια ενημέρωση στα πέριξ των Αθηνών και του Νομού Αττικής αντιμετωπίζοντας για ακόμη μια φορά τους κατοίκους ακριτικών περιοχών της χώρας ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Ιδιαίτερα όταν την ίδια στιγμή οι κάτοικοι αυτοί πληρώνουν από 01/01/2014 το ίδιο ανταποδοτικό τέλος για την ΝΕΡΙΤ Α.Ε. με όλους τους υπόλοιπους Έλληνες πολίτες.
Το τηλεοπτικό σήμα φτάνει μετά βίας και με έντονες παρεμβολές στις συγκεκριμένες περιοχές, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχει βομβαρδισμός τηλεοπτικών καναλιών από τις γειτονικές χώρες της Τουρκίας και Βουλγαρίας στους τηλεοπτικούς δέκτες των κατοίκων.
Αδιαμφισβήτητα, η δημιουργία ενός αυτόνομου φορέα ραδιοτηλεόρασης με έδρα τη Θεσσαλονίκη, ο οποίος θα καλύπτει και θα εγγυάται τη δημόσια ραδιοτηλεοπτική ενημέρωση σε όλη τη Βόρειο Ελλάδα είναι απαραίτητη, ωστόσο μέχρι σήμερα τα βήματα είναι αργά και οι προθέσεις των αρμοδίων αβέβαιες. Και αυτό διότι δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί κατά πόσο η Γενική Διεύθυνση στη Θεσσαλονίκη θα αναλάβει την εκπομπή τηλεοπτικού και ραδιοφωνικού σήματος αυτόνομα, ώστε να υπάρχει εγγύηση ποιότητας σήματος σε όλες τις ακριτικές περιοχές της Βορείου Ελλάδος, ή θα πρόκειται απλώς για ένα παράρτημα με τη ροή του προγράμματος να πραγματοποιείται από την Αθήνα.
Σε τελική ανάλυση, οι πολίτες της ακριτικής περιοχής του Νομού Έβρου αντιμετωπίζονται σαν καλοπληρωτές μιας υπηρεσίας που δεν μπορούν να απολαύσουν ισότιμα με τους υπόλοιπους πολίτες της χώρας.
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργοί:
Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε για να εξασφαλίσετε στους κατοίκους του Βορείου τμήματος του Νομού Έβρου ανάλογες και ισάξιες υπηρεσίας δημόσιας τηλεόρασης με τους κατοίκους των αστικών κέντρων;
Τι ρόλο θα διαδραματίσει η Γενική Διεύθυνση Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης στη Θεσσαλονίκη και πως προβλέπεται αυτή να λειτουργήσει ώστε να εξασφαλίσει την ποιότητα των υπηρεσιών της Δημόσιας Τηλεόρασης για τους κατοίκους των ακριτικών περιοχών της Βορείου Ελλάδος;
Αθήνα, 14/01/2014
Ο ερωτών Βουλευτής
Ουζουνίδης Δ. Μαρίνος
1 Σχόλια
Υπάρχουν άνθρωποι που βλέπουν τη Δ.Τ ; και μετά ψάχνουν αν μας ψεκάζουν!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου