Δεν ιδρώνει το αυτί του Βενιζέλου

Παρά το κάζο που υπέστη η κυβέρνηση από την Κομισιόν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστήριξε ότι η Ελλάδα επανακάμπτει και η τρόικα ετοιμάζεται να αποχωρήσει, ενώ χαρακτήρισε μήνα εξελίξεων τον Σεπτέμβριο.


Το επικοινωνιακό φιάσκο της κυβέρνησης και το μεγαλοπρεπές άδειασμα που υπέστη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφορικά με την υποτιθέμενη μετάθεση των συζητήσεων με τους δανειστές στο Παρίσι δεν άλλαξε την πανηγυρική και υπεραισιόδοξη στάση του Ευάγγελου Βενιζέλου και την ανάλογη ρητορική για «τα Μνημόνια που τελειώνουν» και την τρόικα που σύντομα δεν θα έχει λόγο να υφίσταται. Μάλιστα, ο κ. Βενιζέλος χαρακτήρισε τον Σεπτέμβριο μήνα-βαρόμετρο που θα καθορίσει γενικότερα τις εξελίξεις, δεν θέλησε όμως να υπεισέλθει σε άλλου είδους λεπτομέρειες επί των λεγομένων του.

Μιλώντας σε κομματικό ακροατήριο με αντικείμενο την τρέχουσα επικαιρότητα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την εκτίμηση για την άμεση ανάγκη επανόδου της χώρας σε ομαλές συνθήκες, άνευ επιτηρήσεων και ασφυκτικών ελέγχων, χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα για τους δανειστές, ενώ στο ίδιο πνεύμα των λεονταρισμών για εσωτερική κατανάλωση εξέφρασε την αντίθεσή του σε νέο μνημόνιο και νέα μέτρα.

«Θα επανέλθουμε στη φυσιολογική κατάσταση ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης, χωρίς αποκλίσεις και υβρίδια, όπως η τρόικα και διαδικασίες που ταπεινώνουν το φρόνημα των Ελλήνων», ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες στα μέλη των τομέων της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, προσπαθώντας να καθησυχάσει ότι τα πράγματα αλλάζουν και δεν πρόκειται να επιβληθούν άλλες περικοπές, ούτε να γίνουν δεκτές άλλες έξωθεν απαιτήσεις. Σε παρόμοιο κλίμα, σχολιάζοντας την τακτική της Χαριλάου Τρικούπη και τα άσφαιρα πυρά που έριξε για το ζήτημα της αξιολόγησης στο Δημόσιο και τις αμοιβαία συμφωνηθείσες απολύσεις, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να γίνει αρεστός στους «υποψιασμένους» όμως δημοσίους υπαλλήλους, ισχυρίστηκε ότι η ελληνική πλευρά και ιδίως το ΠΑΣΟΚ «αρνούνται κάθε προσπάθεια ισοπέδωσης του στελεχικού δυναμικού της δημόσιας διοίκησης».

Παράλληλα, στο πλαίσιο των επικοινωνιακών αποστάσεων από τη Ν.Δ. επιτέθηκε φωτογραφικά στον Κυριάκο Μητσοτάκη, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν δεχόμαστε μαθήματα διαπραγμάτευσης».

Σε ό,τι αφορά την προεδρική εκλογή, υποστήριξε ότι «όποιος παίζει με τους θεσμούς πληρώνει το κόστος» και η ανάδειξη Προέδρου της Δημοκρατίας δεν πρέπει να μετατραπεί «από θεσμός που ενώνει σε θεσμό διχασμού και ανασφάλειας». Στη διάρκεια της εκδήλωσης τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των στελεχών του Κινήματος που έφυγαν από τη ζωή, Δ. Στεφάνου και Ν. Μαθιουδάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα ή αύριο είναι πιθανόν να υπάρξει νέα σύσκεψη Σαμαρά – Βενιζέλου στο μέγαρο Μαξίμου. Στο επίκεντρο θα βρεθεί μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο που συζητείται στη Βουλή, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα επαναφέρει την πρόταση για το 15% της αξιολόγησης στο Δημόσιο και τις ρυθμίσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ θα επαναλάβει τη διαφωνία του με νέα επιδείνωση στο εργασιακό.

πηγη

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια