Δημιουργία νέων εργαλείων και χάραξη νέας στρατηγικής για το βαμβάκι με στόχο τη βελτίωση του προϊόντος και την προώθησή του στη διεθνή αγορά.

Με επιστολή του ο Αν. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκος Μπόλαρης προς την Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Έβρου Αναστασία Γκαρά παραθέτει το σχεδιασμό δράσεων, που αποσκοπούν στη βελτίωση της παρούσας κατάστασης στην καλλιέργεια βάμβακος και στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου παραγωγής, βασισμένο στην καινοτομία και στην ερευνητική μεθοδολογία.

 Η ισχυρή σημασία της βαμβακοκαλλιέργειας για την Ελλάδα, καθώς παρατηρείται μεγάλη ζήτηση για το ελληνικό ποιοτικό βαμβάκι στις διεθνείς αγορές, παρά τη μείωση της ανταγωνιστικότητάς του σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό με την αναθεώρηση της ευρωπαϊκής πολιτικής για την αναδιάρθρωση του κλάδου με σκοπό να τον καταστήσει βιώσιμο οικονομικά, αποτελεί μια ευχάριστη συγκυρία ανάπτυξης για τον αγροτικό αυτό κλάδο.

Η βαμβακοκαλλιέργεια είναι εξίσου σημαντική και σε τοπικό επίπεδο, καθώς στο νομό Έβρου σημειώνεται ένας εξαιρετικά μεγάλος αριθμός καλλιεργητών που ασχολείται με το βαμβάκι, και για το λόγο αυτό η κα. Γκαρά με τις συνεχείς οχλήσεις και τη διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει παραθέσει όλα τα σημαντικά προβλήματα με τα οποία έρχονται αντιμέτωποι οι παραγωγοί της περιοχής μας.
Αναμένεται σύντομα και η συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που κατέθεσε η ίδια, με την οποία αιτείται τη μείωση του πλαφόν στην παραγωγή του βάμβακος για το 2015, καθώς όπως είναι γνωστό, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο έτος προκάλεσαν ανυπολόγιστες ζημιές στις καλλιέργειες και οι  παραγωγοί υπέστησαν σοβαρές οικονομικές ζημίες.

Αξίζει να σημειωθεί πως για τη στήριξη και την ανάπτυξη του νέου μοντέλου παραγωγής που εισάγει το Υπουργείο, καλείται η συμμετοχή όλων όσων ασχολούνται με την παραγωγή βάμβακος στην Ομάδα Εργασίας Βάμβακος, που έχει ήδη συσταθεί, καθώς μόνο με τη συλλογικότητα και τη συνεργασία θα μπορέσει να επιτευχθεί ένας τόσο σημαντικός στόχος.

Στην ίδια στενή και αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προσβλέπουμε και εμείς ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα όλα τα σοβαρά και φλέγοντα ζητήματα των παραγωγών.

*Παρατίθεται ολόκληρη η επιστολή του κ. Μπόλαρη.



To Γραφείο Τύπου


Αθήνα, 8 Φεβρουαρίου 2016

Αγαπητή συνάδελφε κα Γκαρά




Είναι γνωστό σε όλους μας η μεγάλη σημασία της βαμβακοκαλλιέργειας για την τοπική και εθνική οικονομία, καθόσον το βαμβάκι αποτελεί ένα από τα εθνικά προϊόντα «σημαία», με σημαντικές εξαγωγές οι εισροές των οποίων αγγίζουν το μισό δισεκατομμύριο €/έτος. Το προϊόν για τη χώρα μας έχει μεγάλη σημασία και για την απασχόληση, καθόσον στηρίζει πολλές θέσεις εργασίας στο πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Επίσης, αποτελεί υποχρέωση όλων η βέλτιστη αξιοποίηση των επενδύσεων που έχουν γίνει στον κλάδο, είτε με τη μορφή μηχανολογικού εξοπλισμού, είτε σε καινοτομία-τεχνογνωσία αλλά και σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό.

Σήμερα το προϊόν, λόγω των επί σειρά ετών συσσωρευμένων προβλημάτων παρουσιάζει χαμηλή ανταγωνιστικότητα, η οποία θέτει σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας, πράγμα που θα έχει αρνητικές συνέπειες στην οικονομία, στην απασχόληση αλλά και στην ανακατανομή των υπόλοιπων αροτραίων καλλιεργειών. Παρόλα αυτά παρατηρείται ισχυρή ζήτηση για ελληνικό ποιοτικό βαμβάκι από τις διεθνείς αγορές και τις κλωστοϋφαντουργίες ποιοτικών προϊόντων.

Τα σημαντικότερα προβλήματα που αφορούν το προϊόν σήμερα είναι το υψηλό κόστος παραγωγής, η αδυναμία βελτίωση της ποιότητας και η παραγωγή ενός τυποποιημένου ανταγωνιστικού προϊόντος που θα λαμβάνει καλύτερες τιμές στη διεθνή αγορά. Επίσης η έλλειψη συνεργασιών, οργάνωσης και συλλογικότητας, φαίνεται να αποτελεί ένα κρίσιμο εμπόδιο στην βελτίωση της σημερινής κατάστασης στην αγροτική παραγωγή.

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω προβλήματα πήρε την πρωτοβουλία για τη σύσταση Ομάδας Εργασίας Βάμβακος με την Υπουργική απόφαση 432/4992/14-1-2016, η σύγκλιση της οποίας για πρώτη φορά έγινε στις 1-2-2016 με συμμετοχή και του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μάρκου Μπόλαρη.

Ο σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε νέα εργαλεία για χάραξη νέας στρατηγικής για το προϊόν. Ένα από αυτά είναι η ίδια η Ομάδα Εργασίας Βάμβακος, στην οποία συμμετέχουν οι Υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ, εκπρόσωποι του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΟΠΕΚΕΠΕ, των εκκοκκιστών και των κλωστοϋφαντουργών. Η πρόκληση έγκειται στην αξιόπιστη εκπροσώπηση των πραγματικών παραγωγών η οποία θα καταστεί εφικτή μόνο μέσα από την ενεργοποίηση και δημιουργία μιας σύγχρονης Διακλαδικής (Διεπαγγελματικής) Βάμβακος, η οποία θα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της (βάσει του Κανονισμού ΕΕ 1307/2013 άρθρο 59) και η οποία θα προχωρήσει σε ορθολογική αξιοποίηση των κονδυλιών (500.000€) που δίνονται από τον ανωτέρω κανονισμό (άρθρο 60), για βελτίωση της ποιότητας-ανταγωνιστικότητας του προϊόντος και καλύτερη προώθησή του στην διεθνή αγορά.

Επειδή η προσπάθειά μας αυτή στηρίζεται στη συλλογικότητα και στη συνεργασία και πιστεύουμε ότι μόνο με την ειλικρινή συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας καλύτερα, καλούμε όλους τους βουλευτές των σημαντικότερων Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες καλλιεργείται βαμβάκι να στηρίξουν την προσπάθεια μας αυτή και να μεταφέρουν το μήνυμα στους βαμβακοπαραγωγούς.

Από τους βαμβακοπαραγωγούς αναμένουμε τη συμμετοχή τους, τη στήριξη της προσπάθειας αυτής, και τη συνδιαμόρφωση μιας νέας νοοτροπίας συνεργειών και ένα νέο συλλογικό μοντέλο που θα στηρίζεται στις βέλτιστες πρακτικές που ακολουθήθηκαν σε άλλες χώρες.

Αναμένουμε την ανταπόκριση όλων σας για να διαμορφώσουμε ένα νέο μοντέλο παραγωγής βασισμένο στην καινοτομία και την ερευνητική μεθοδολογία, στηριζόμενο στην άρτια οργάνωση, στη στήριξη των Ομάδων Παραγωγών και την καλύτερη αξιοποίηση των παραγωγικών πόρων (ανθρώπινο δυναμικό, γη, νερό και διαθέσιμα κεφάλαια).



Ο ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ






ΜΑΡΚΟΣ ΜΠΟΛΑΡΗΣ