Ο Αλ. Τσίπρας:Ένα μικρό βήμα χωρίζει τον λαό από την εξουσία

Από Την Πρέβεζα

“Πλησιάζει  η ώρα. Ένα μικρό βήμα χωρίζει  το όνειρο από την πραγματικότητα. Ένα μικρό βήμα χωρίζει τον  λαό από την εξουσία. Όλες και  όλοι μαζί θα το κάνουμε στις 17 Ιουνίου”. Με τα παραπάνω λόγια, που αποπνέουν  την αισιοδοξία του ΣΥΡΙΖΑ ότι  στις νέες εκλογές μπορεί να "κατακτήσει" την πρώτη θέση, ξεκίνησε ο επικεφαλής του συνδυασμού Αλέξης Τσίπρας τη χθεσινοβραδινή του ομιλία στην Πρέβεζα. Μια
αισιοδοξία άλλωστε που αντλεί η ηγεσία του σχήματος από την ολοένα διευρυνόμενη συμμετοχή πλήθους κόσμου στις ανοιχτές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα.
Τόσο  χθες, στην πλατεία Ανδρούτσου στην παραλία της Πρέβεζας, όσο και  τις προηγούμενες μέρες, στις ομιλίες  του Αλ. Τσίπρα στη Λιβαδειά και το Αγρίνιο, βρέθηκαν χιλιάδες πολίτες, ενθουσιώδη ακροατήρια, με έντονη την παρουσία νέων ανθρώπων. Εικόνες που αποτύπωσαν την δυναμική πρωτιάς που εμφάνιζε ο ΣΥΡΙΖΑ και στις τελευταίες δημοσιευμένες δημοσκοπήσεις.
Έτσι  χθες από το βήμα ο επικεφαλής του  σχήματος ζήτησε “καθαρή και ισχυρή εντολή εξουσίας” για την άμεση  ακύρωση του Μνημονίου και  την επαναδιαπραγμάτευση των  όρων της δανειακής σύμβασης. Ζήτησε όμως ισχυρή εντολή: όχι απλώς την  πρώτη θέση, αλλά “να είμαστε  πρώτο κόμμα με όσο πιο μεγάλη διαφορά γίνεται”, και για έναν επιπλέον λόγο: Για να 'επιστρέψει' την  εξουσία στον ίδιο τον λαό, “για να πάρει ο λαός τη ζωή του στα  χέρια του”.
Το λόμπι της δραχμής είναι το λόμπι του Μνημονίου
Ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, “που φεύγουν και δημαγωγούν”, στον Αντ. Σαμαρά και τον Ευ. Βενιζέλο που “παραληρούν στις αντιφάσεις τους”, που “δεσμεύτηκαν και υπέγραψαν το Μνημόνιο και τώρα το αμφισβητούν”. Τα βέλη του έστρεψε “προνομιακά” στον πρόεδρο της Ν.Δ. με αιχμή την προεκλογική του διακήρυξη για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, την οποία, παραφράζοντας σε “επαναδιαπραγμάτευση υπάρχει”, χαρακτήρισε ως νέο “λεφτά υπάρχουν”.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, δεν μπορεί να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση καθώς “το Μνημόνιο ή το ακυρώνεις ή το εφαρμόζεις”, ενώ προς επίρρωση της κριτικής του έθεσε το ερώτημα: “Όσο διαρκεί η δήθεν επαναδιαπραγμάτευση του κ. Σαμαρά με την τρόικα, ποιο ακριβώς οικονομικό πρόγραμμα θα εφάρμοζε η κυβέρνησή του;”. Για να συμπληρώσει την “αυτονόητη” απάντηση: “Το μόνο πρόγραμμα που έχει - το Μνημόνιο”.
Αναφορικά δε με τον κυρίαρχο εκβιασμό των  δυνάμεων που καλούν σε συνέχιση της  ίδιας πολιτικής με ποινή αλλαγής  της την έξοδο της χώρας  από το ευρώ, ο Αλ. Τσίπρας για μια ακόμη φορά ταύτισε τη λιτότητα με τη δραχμή. Ακόμη κατήγγειλε ευθέως τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται στις πλάτες του ελληνικού λαού. Επί λέξει, τόνισε: “Το λόμπι της δραχμής είναι το λόμπι του Μνημονίου. Ένα λόμπι ισχυρών και πλουσίων που κερδοσκοπεί με όλες τις καταστάσεις. Και η κινδυνολογία κατά του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ από τις πολιτικές δυνάμεις του Μνημονίου πλουτίζει σήμερα αυτό το λόμπι”.
Επτά άμεσα μέτρα για την Υγεία
Μεγάλο  κομμάτι της ομιλίας του αφιέρωσε ο Αλ. Τσίπρας στο κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι εγγυάται “την κοινωνική ασφάλεια, την οικονομική σταθερότητα και την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη”.
Ιδιαίτερα αναλυτικός όμως ήταν στις θέσεις του  σχήματος για την Υγεία, έναν από  τους τομείς πρώτης προτεραιότητας για  μια κυβέρνηση της Αριστεράς, την ώρα που τα εκρηκτικά αδιέξοδα της μνημονιακής πολιτικής έχουν βγει αυτές τις μέρες με δραματικό τρόπο στην επιφάνεια. Το κυβερνητικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία λοιπόν προβλέπει την οργάνωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με έμφαση στη πρόληψη και τη μετανοσοκομειακή φροντίδα, κοντά στο τόπο κατοικίας και εργασίας.
Και τα άμεσα μέτρα παρέμβασης της  κυβέρνησης της Αριστεράς είναι  τα εξής:
1. Η ακύρωση του Μνημονίου. Συνεπώς και της πρόβλεψής του για παραπέρα μείωση των δημόσιων δαπανών για την υγεία.
2. Η πάταξη της διαφθοράς.
3. Η οικονομική στήριξη του ΕΟΠΥΥ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να διασφαλιστεί το αναγκαίο επίπεδο ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Η άμεση ενίσχυση και ανάπτυξη της λειτουργίας των εργαστηριακών υποδομών του ΙΚΑ - ΕΟΠΥΥ, ώστε να σταματήσει η μεγάλη αιμορραγία πόρων προς τα μεγάλα διαγνωστικά κέντρα.
4. Η εξασφάλιση των απαραίτητων φαρμάκων για τους ασθενείς σε κάθε περίπτωση. Ο έλεγχος των παράλληλων εξαγωγών. Η δημιουργία εθνικής φαρμακαποθήκης και μελέτης ανάπτυξης εθνικής φαρμακοβιομηχανίας. Η επιτάχυνση της υλοποίησης λειτουργικού, πλήρους και ασφαλούς συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, προμηθειών, ιατρικού εξοπλισμού. Η στήριξη της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων.
5. Η κατάργηση του εισιτηρίου των πέντε ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία. Δωρεάν πρόσβαση σε ανέργους, απόρους, χαμηλοσυνταξιούχους και ευπαθείς ομάδες σε ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη άμεσα και σταδιακά για όλους.
6. Η κάλυψη των αναγκών σε απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των κέντρων υγείας. Η κατάργηση του εφαρμοστικού νόμου του Μνημονίου για την υγεία (Ν 4052/12) και η ακύρωση των αλόγιστων συγχωνεύσεων νοσοκομειακών μονάδων. Η αναστολή της εφαρμογής των κλειστών ενοποιημένων νοσηλίων για τα δημόσια νοσοκομεία. Ο περιορισμός στις συμβάσεις με τα ιδιωτικά νοσοκομεία. Η αποτροπή της εξελισσόμενης ιδιωτικοποίησης των νοσοκομείων Ντυνάν, Ωνασείου και άλλων.
7. Η οικοδόμηση σχέσης εμπιστοσύνης με τους λειτουργούς της υγείας, με αποπληρωμή των δεδουλευμένων στους νοσοκομειακούς και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για σταδιακή εξόφληση δεδουλευμένων και χρεών προς τους συνεργαζόμενους με τα ασφαλιστικά ταμεία. Ο έλεγχος του χρέους προς τις μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις υγείας σε σχέση και με τις οφειλές τους προς τους ασφαλιστικούς οργανισμούς και το Δημόσιο.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια