Η διέξοδος από την κρίση απαιτεί κοινωνικό διάλογο

Συναντήσεις με εκπροσώπους εργαζομένων Νίκου Χρυσόγελου και Isabelle Durant

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ κ. Βασίλη Δημούδη καθώς και εκπροσώπους της «ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Αγωνιστών Υπάλληλων Περιφερειών Ελλάδος» του Νέου Αγωνιστικού Ανεξάρτητου Συνδυασμού των Υπάλληλων των Περιφερειών Ελλάδος είχαν ο Νίκος Χρυσόγελος και η Isabelle Durant, πράσινη ευρωβουλευτής, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου την Παρασκευή 7 Ιουνίου. Η Isabelle Durant βρέθηκε στην Αθήνα για να συμμετάσχει σε στρογγυλό τραπέζι για την οικονομία και την τραπεζική ένωση, που οργάνωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, σε εκδήλωση για την ομοσπονδιακή Ευρώπη καθώς και στο φόρουμ «Alter».

Με τους εργαζόμενους της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ  συζητήθηκαν τα θέματα της επιδιωκόμενης ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών νερού. O Βασίλης Δημούδης εξήγησε ότι μέχρι πρότινος το κράτος κατείχε το 61% των μετοχών, το οποίο όμως μεταβιβάστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη εταιρία ύδρευσης στην Ελλάδα, η οποία εξυπηρετεί 5.000.000 πολίτες και κατέχει όλη την απαραίτητη τεχνογνωσία για να παρέχει στήριξη σε ζητήματα ύδρευσης και αποχέτευσης και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. Παρόλα αυτά, υπάρχει επιμονή από τη μεριά του κράτους να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση.  Η Isabelle Durantχαρακτήρισε τραγικό το να επιχειρείται ιδιωτικοποίηση του νερού που πρέπει να παραμένει υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο ειδικά όταν όλα τα παραδείγματα και ιδιαίτερα αυτό του Παρισιού, δείχνουν ότι η ιδιωτικοποίηση συνοδεύεται από χειροτέρευση της ποιότητας του νερού αλλά και από αύξηση των τιμών. Παρά το γεγονός ότι η δέσμευση για πώληση της ΕΥΔΑΠ είναι στο μνημόνιο, θεώρησε ότι είναι ανατρέψιμη και δήλωσε ότι θα συμβάλλει με τη βοήθεια των Πράσινων προς αυτή την κατεύθυνση.  Ο Νίκος Χρυσόγελος παρουσίασε τις πολυάριθμες παρεμβάσεις και του ίδιου και των Πράσινων σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για να παραμένει το νερό υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο και να προστατεύεται ως αναντικατάστατο οικολογικό αγαθό .

Οι εκπρόσωποι της «ΣΥΜΦΩΝΙΑΣ Αγωνιστών Υπάλληλων Περιφερειών Ελλάδος» παρουσίασαν τα προβλήματα  των εργαζομένων στις Περιφέρειες της Ελλάδας όπως αυτά έχουν γιγαντωθεί ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια όπου «η εργασιακή σχέση έχει μετατραπεί σε εργασιακό μεσαίωνα». Ειδικότερα η κ. Καίτη Χατζοπούλου ενημέρωσε την Isabelle Durant για θέματα Δημόσιας Διοίκησης (γραφειοκρατία, πολυνομία),  για το νέο πειθαρχικό δίκαιο με την άδικη στοχοποίηση των δημοσίων υπάλληλων και έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στα δικαιώματα των γυναικών εργαζομένων των περιφερειών (μητρότητα, μονογονεϊκές οικογένειες, ασφάλιση, γονικές παροχές, παιδικοί σταθμοί κλπ). Ο Παναγιώτης Πανοσκάλτσης εστίασε στην πολυνομία, το ασαφές νομικό πλαίσιο, την  αξιολόγηση των δομών των υπηρεσιών και υπαλλήλων με σκοπό την παραχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, ενώ ο ΑνδρέαςΠράσινος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Κινητικότητα» (Μετακινήσεις – Διαθεσιμότητες) που τελικό σκοπό έχει τις απολύσεις των υπάλληλων και όχι την αποτελεσματική οργάνωση της διοίκησης.

Ο Νίκος Χρυσόγελος και η Isabelle Durant τόνισαν ότι οι Πράσινοι είναι αντίθετοι στην ισοπέδωση των κοινωνικών δικαιωμάτων, αντιθέτως στηρίζουν την αναδιοργάνωση της δημόσιας διοίκησης μέσω του διαλόγου και με τους εργαζόμενους, την αντιμετώπιση της διαφθοράς μέσω κανόνων, την εξάλειψη των πελατειακών σχέσεων που αναπτύχθηκαν από τους πολιτικούς προϊστάμενους της διοίκησης. Επισήμαναν ότι οι εκλεγμένοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι με τους Πράσινους προτείνουν την αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει στις Περιφέρειες ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις αυξημένες απαιτήσεις για περιφερειακό σχεδιασμό, κοινωνική συνοχή και βιωσιμότητα που καλούνται να αναλάβουν οι περιφέρεις σε μια εποχή κρίσης αλλά και ιδιαίτερα ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου 2014-2020. Τόνισαν ότι είναι απαράδεκτο να στοχοποιούνται και να απαξιώνονται γενικά όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι, ενώ αντιθέτως θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν τα διαρθρωτικά προβλήματα της διοίκησης και σε αυτή την κατεύθυνση να αξιοποιηθούν προτάσεις των εργαζομένων για απλοποίηση και απογραφειοκρατικοποίηση των διαδικασιών, για αποτελεσματική οργάνωση των υπηρεσιών προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος και των πολιτών.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια