Επίσημη ενημέρωση για τις επιλεκτικές «διαρροές» της μνημονιακής συγκυβέρνησης περί δεύτερου κύματος διαθεσιμότητας των υπαλλήλων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ζητά με Ερώτησή του από τους Υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκο Μητσοτάκη και Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας aftodioikisi.gr, που παραδόθηκε στο λογαριασμό ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του Τέρενς Κουίκ από τη Συντονιστική Επιτροπή Λέσβου του Κινήματος, «το δεύτερο κύμα διαθεσιμότητας, αφορά τους Δήμους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και έχουν πλεονάζον προσωπικό, το οποίο μέσω της διαθεσιμότητας είτε θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου (το πιθανότερο) ή γειτονικούς Δήμους που παρουσιάζουν ελλείψεις (το λιγότερο πιθανό), ενώ οι υπόλοιποι θα απομακρυνθούν από το Δημόσιο».
Οι Δήμοι, των οποίων οι υπάλληλοι είναι πιο πιθανό να τεθούν σε διαθεσιμότητα, είναι οι εξής:
Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πατρέων, Ρόδου, Αχαρνών, Φυλής, Βύρωνα, Τρικκαίων, Αμαρουσίου, Αιγάλεω, Πεύκης–Λυκόβρυσης, Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού, Ασπροπύργου, Περάματος, Λέσβου, Ηγουμενίτσας, Ιωαννιτών, Πρεβέζης, Καρδίτσας, Βόλου, Λαρισαίων, Εορδαίας, Βέροιας, Σιντικής, Χανίων, Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, Τρίπολης και Φαιστού.
Οι δημοτικοί υπάλληλοι που θα αποτελέσουν ένα μεγάλο τμήμα των 12.500 «διαθέσιμων», θα είναι περίπου 5.000, ενώ άλλοι τόσοι θα είναι οι εκπαιδευτικοί.
Θα ακολουθήσουν στη δεύτερη φάση των υπόλοιπων 12.500 υπάλληλων που πρόκειται να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2013 ακόμη 2.000 υπάλληλοι περιφερειών, αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και του υπουργείου Εσωτερικών.
«Αληθεύουν οι πληροφορίες της συγκεκριμένης ιστοσελίδας ή για άλλη μια φορά αφήνετε επιλεκτικές διαρροές στα Μέσα Ενημέρωσης με σκοπό να πανικοβληθούν οι εργαζόμενοι συμπολίτες μας; Με ποιο κριτήριο θα προχωρήσετε στο δεύτερο αυτό κύμα διαθεσιμότητας και μάλιστα στο Δήμο Λέσβου; Δεν καταλαβαίνετε ότι θα δώσετε έτσι το τελειωτικό χτύπημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;», ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά ενημέρωση για την τύχη των υπαλλήλων που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα αλλά και για τα κριτήρια επιλογής τους.
Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ ΚΑΙ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΜΙΧΕΛΑΚΗ
ΘΕΜΑ: ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΓΙΑ «ΔΕΥΤΕΡΟ ΚΥΜΑ» ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑΣ
κ.κ. Υπουργοί,
Σύμφωνα με ανάρτηση της δημοσιογραφικής ιστοσελίδας af todioikisi.gr, η οποία έφτασε στον ηλεκτρονικό μου λογαριασμό από τη Συντονιστική Επιτροπή Λέσβου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, το «ενδιαφέρον» των Υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών αναφορικά με τη διαθεσιμότητα των 12.500 υπαλλήλων επικεντρώνεται σε 30 Δήμους.
Πιο συγκεκριμένα, «πρόκειται για Δήμους οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και έχουν πλεονάζον προσωπικό, το οποίο μέσω της διαθεσιμότητας είτε θα μετακινηθεί σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου (το πιθανότερο) ή γειτονικούς Δήμους που παρουσιάζουν ελλείψεις (το λιγότερο πιθανό), ενώ οι υπόλοιποι θα απομακρυνθούν από το Δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για τους Δήμους: Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Πειραιά, Πατρέων, Ρόδου, Αχαρνών, Φυλής, Βύρωνα, Τρικκαίων, Αμαρουσίου, Αιγάλεω, Πεύκης–Λυκόβρυσης, Αλίμου, Αργυρούπολης-Ελληνικού, Ασπροπύργου, Περάματος, Λέσβου, Ηγουμενίτσας, Ιωαννιτών, Πρεβέζης, Καρδίτσας, Βόλου, Λαρισαίων, Εορδαίας, Βέροιας, Σιντικής, Χανίων, Λουτρακίου-Αγίων Θεοδώρων, Τρίπολης και Φαιστού.
Σ’ αυτούς αναμένεται να προστεθούν και άλλοι οι οποίοι αντιμετωπίζουν επίσης οικονομικά προβλήματα ή έχουν πλεονάζον προσωπικό, αλλά σε μικρότερο βαθμό.
Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, οι δημοτικοί υπάλληλοι που θα αποτελέσουν ένα μεγάλο τμήμα των 12.500 «διαθέσιμων», θα είναι περίπου 5.000, ενώ άλλοι τόσοι θα είναι οι εκπαιδευτικοί.
Θα ακολουθήσουν στη δεύτερη φάση των υπόλοιπων 12.500 υπάλληλων που πρόκειται να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2013 ακόμη 2.000 υπάλληλοι Περιφερειών, αποκεντρωμένων διοικήσεων αλλά και του Υπουργείου Εσωτερικών.
Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν ενταχθεί εθελοντικά στο πρόγραμμα πιλοτικής αξιολόγησης δομών και υπηρεσιών 14 ΟΤΑ: οι Δήμοι Αθηναίων, Αμφιλοχίας, Έδεσσας, Θεσσαλονίκης, Καλλιθέας, Λαρισαίων, Λευκάδας, Λεβαδέων, Λίμνης Πλαστήρα, Σκύρου, Κω και οι περιφέρειες Αττικής, Δυτικής Ελλάδας και Δυτικής Μακεδονίας.»
Σχολιάζοντας τα δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με νέες «διαθεσιμότητες - απολύσεις» στο Δήμο Λέσβου, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου αναφέρει τα παρακάτω :
«Δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση χρησιμοποιεί κατευθυνόμενα δημοσιεύματα στο τύπο και στο διαδίκτυο για να δει τις αντιδράσεις. Ένα τέτοιο δημοσίευμα εκτιμούμε πως είναι και αυτό που είδε το φως της δημοσιότητας στο διαδικτυακό τόποhttp://www.aftodioikisi.gr, στο οποίο αναφέρονται πως θα έλθουν απολύσεις - διαθεσιμότητες στο Δήμο Λέσβου.
Ο Δήμος Λέσβου και οι εργαζόμενοι του, όπως και το σύνολο των εργαζομένων στην τοπική αυτοδιοίκηση έχουν μέχρι τώρα πληρώσει ακριβά τις μνημονιακές πολιτικές με συνεχείς μειώσεις μισθών και με διαθεσιμότητες και απολύσεις.
Ο Δήμος Λέσβου, ούτε προβληματικός είναι, ούτε έχει πλεονάζον προσωπικό.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Λέσβου δηλώνει πως δεν πάει άλλο. Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθούμε ούτε μια απόλυση, ούτε ένα συνάδελφο εκτός Δήμου, ούτε μια διαθεσιμότητα.
Η άθλια δικομματική κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας με πιο έντονους ρυθμούς τη διάλυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα επιχειρήσει ένα ακόμα χτύπημα στους εργαζόμενο υς.
Οι εργαζόμενοι στο Δήμο Λέσβου δηλώνουμε πως θα
Τα σχέδια τους δεν θα περάσουν.»
Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:
1.Αληθεύουν οι πληροφορίες της συγκεκριμένης ιστοσελίδας ή για άλλη μια φορά αφήνετε επιλεκτικές διαρροές στα Μέσα Ενημέρωσης με σκοπό να πανικοβληθούν οι εργαζόμενοι συμπολίτες μας;
2.Με ποιο κριτήριο θα προχωρήσετε στο δεύτερο αυτό κύμα διαθεσιμότητας και μάλιστα στο Δήμο Λέσβου, που πρόκειται για ένα Δήμο «ο οποίος δεν είναι οικονομικά προβληματικός και ούτε πλεονάζον προσωπικό έχει»;
3.Τι θα απογίνουν οι υπάλληλοι αυτοί; Θα μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες ή θα «πάνε σπίτι τους»; Με ποιο κριτήριο θα πάρετε τέτοιου είδους αποφάσεις;
4.Δεν καταλαβαίνετε ότι θα δώσετε έτσι το τελειωτικό χτύπημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
5.Πώς γίνεται να κρατάτε τους ανθρώπους αυτούς σε καθεστώς ομηρίας και αβεβαιότητας, αφού δεν ξέρουν την επόμενη μέρα αν θα έχουν δουλειά;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Τέρενς - Νικόλαος Κουίκ
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου