Καθησυχάζει η κυβέρνηση Σαμαρά: «Δεν πάμε για σύγκρουση με την τρόικα, στο Παρίσι»

Καθησυχάζει η κυβέρνηση Σαμαρά (και Βενιζέλου) τους Έλληνες πολίτες μετά από διαρροές που έλεγαν ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα πάει τσαμπουκαλεμένη στο Παρίσι και θα επιβάλλει στην τρόικα, τη κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, άλλες φοροελαφρύνσεις, να μην γίνουν άλλες απολύσεις στο Δημόσιο, κτλ!


Διαβάζουμε στην "Εφημερία των Συντακτών"

Τη γραμμή που θα ακολουθήσει στη συνάντηση της προσεχούς εβδομάδας με την τρόικα αποφάσισε χθες η κυβέρνηση στην εφ’ όλης της ύλης συζήτηση που είχαν το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, παρόντων του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη και των υπουργών Εργασίας Γιάννη Βρούτση και Ανάπτυξης Νίκου Δένδια, οι οποίοι θα συγκροτήσουν την ελληνική αποστολή που θα συναντήσει τους δανειστές στη γαλλική πρωτεύουσα.

Η εν λόγω συνάντηση, αν και στην πραγματικότητα δεν φαίνεται να διαφέρει σε πολλά από τις καθιερωμένες που γίνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην Αθήνα τα τελευταία μνημονιακά έτη, για το μέγαρο Μαξίμου αλλά και για τη Χαριλάου Τρικούπη θεωρείται κομβικής σημασίας, καθώς όπως διατείνονται στελέχη των δύο επιτελείων για πρώτη φορά γίνεται σε τρίτο, ξένο έδαφος και ενδεχομένως να αποτελέσει την απαρχή της σταδιακής αποχώρησης της τρόικας από την Ελλάδα.

Για ψυχολογικούς και κυρίως επικοινωνιακούς λόγους η κυβερνητική πλευρά ποντάρει πολλά σ’ αυτό το ραντεβού, αν και ταυτόχρονα σπεύδει να κρατήσει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, προκειμένου να μη βγει εκ των υστέρων εκτεθειμένη, καθώς για τα αποτελέσματα που θα προκύψουν το καλάθι μάλλον θα είναι μικρό.

Το στίγμα έδωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη δηλώνοντας ότι «η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της» και ο πρωθυπουργός από το πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τον ανασχηματισμό είχε τονίσει ότι «δεν υποσχόμαστε αυτά που δεν μπορούμε να κάνουμε». Αλλά και στο ­ΠΑΣΟΚ διαμηνύουν προσγειωμένα ότι «η τρόικα δεν θα φύγει μια κι έξω, αλλά σταδιακά».

Σύγκρουση; Α πα πα

«Δεν πάμε για σύγκρουση», έλεγαν με νόημα στην «Εφ.Συν.» ανώτατοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι, ενώ την αδυναμία της κυβέρνησης να προβεί σε γενναίες ενέργειες ανακούφισης των χειμαζόμενων πολιτών ανέδειξε η δήλωση του Γκίκα Χαρδούβελη για τις τροποποιήσεις στον ΕΝΦΙΑ, με την οποία η αποκατάσταση των αδικιών παραπέμπεται στο άγνωστο μέλλον.

Παρ’ όλα αυτά και επί του περιεχομένου, στην κυβέρνηση εξέτασαν χθες όλα τα πιθανά ενδεχόμενα και φέρεται να κατέληξαν στην ατζέντα που θα παρουσιάσουν στους δανειστές, προσαρμοσμένη φυσικά στα «στάνταρ» του Μνημονίου. Αιχμή θα είναι η δυνατότητα να αποσπάσουν τη θετική γνώμη των δανειστών για ορισμένες φοροελαφρύνσεις, όμως κυβερνητικές πηγές διέψευδαν ότι το θέμα αυτό αποτέλεσε το βασικό μενού. Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο αναζητά ισοδύναμα μέτρα τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ προκειμένου να αποσπάσει το περίφημο «ναι» των ξένων εταίρων.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τέθηκε το ζήτημα των περισσότερων δόσεων για τις οφειλές στο Δημόσιο, της μείωσης του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης και της μείωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης. Σαμαράς και Βενιζέλος συμφώνησαν ακόμη να πουν «όχι στις ομαδικές απολύσεις και σε ένα νέο ασφαλιστικό, δίνοντας τις απαραίτητες κατευθύνσεις προς τον αρμόδιο υπουργό Γ. Βρούτση. Για τα δύο αυτά αντικείμενα, κύκλοι του ΠΑΣΟΚ σχολίαζαν ότι δεν θα επιτρέψουν την παραμικρή περαιτέρω επιδείνωση.

Στο οπλοστάσιο των επιχειρημάτων της, η Αθήνα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει την προσήλωσή της στα προαπαιτούμενα και την απρόσκοπτη εφαρμογή τους, καθώς και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος. «Εχουμε εκπληρώσει το 80% των συμφωνηθέντων», έλεγαν συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά μετά τη λήξη της σύσκεψης, ενώ ο ίδιος φέρεται να ανέφερε εμψυχωτικά προς τους συνομιλητές του ότι «η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη από πριν». «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αλλάζουμε φάση. Αυτό είναι το σημαντικό», υπογράμμισε σε παρόμοια πνεύμα ο κ. Βενιζέλος.

Σε ό,τι αφορά τα «κόκκινα» δάνεια, οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι «οι παρατηρήσεις των δανειστών δεν είναι εξωπραγματικές», ενώ από το ΠΑΣΟΚ καθησύχαζαν ότι δεν θα υπάρξουν πλειστηριασμοί σε σπίτια φτωχών νοικοκυριών.

Προσεχώς 6.500 άνεργοι

Τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Διοικητικής Μεταρρύθμισης αναμένεται να συζητηθεί το «αγκάθι», με τεράστιο πολιτικό κόστος για τη δικομματική, των 6.500 απολύσεων στον δημόσιο τομέα ώς το τέλος του 2014, απαίτηση που ουδέποτε αμφισβήτησαν Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, παρά τους πρόσκαιρους λεονταρισμούς, ιδίως από τη Χαριλάου Τρικούπη.

Διακαής πόθος του Μαξίμου είναι επίσης να μπορέσει να απεμπλακεί από την επιτήρηση του ΔΝΤ μελετώντας τα βήματα που υιοθέτησε για το θέμα αυτό η Ιρλανδία, ενώ φυσικά από την έκβαση της συνάντησης στο Παρίσι θα μπορέσουν να βγουν συμπεράσματα για το έτερο κορυφαίο θέμα της εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους.

Το χρονικό διάστημα ώς την επόμενη Τετάρτη περιλαμβάνει διεθνείς επαφές του πρωθυπουργού και του αντιπροέδρου είτε εντός είτε εκτός της χώρας που εκτιμάται ότι μπορούν να δημιουργήσουν μια καλύτερη επικοινωνιακή ατμόσφαιρα για την ελληνική πλευρά και τα αιτήματα που θα εγείρει προς τη μεριά της τρόικας.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται οι χθεσινές ξεχωριστές συναντήσεις που είχαν ο πρωθυπουργός και ο αντιπρόεδρος, σε θερμό κλίμα, με τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος προαλείφεται για νέος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων.

Ο Αντώνης Σαμαράς θα μεταβεί το Σάββατο στις Βρυξέλλες για τη σύνοδο κορυφής, όπου θα αποφασιστούν τα χαρτοφυλάκια των νέων επιτρόπων. Ο δε Ευάγγελος Βενιζέλος μεταβαίνει σήμερα στην Αγκυρα για την ορκωμοσία του Ταγίπ Ερντογάν και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στο άτυπο Συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στο Μιλάνο.


Πηγή: http://anemosantistasis.blogspot.com/2014/08/blog-post_408.html#ixzz3BhYtoaYr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια