Με μια καθαρή διαφορά της τάξεως του 1,2 εκατομμυρίου ψήφων οι Βρετανοί επέλεξαν να αποχωρήσουν από την Ε.Ε. Το αποτέλεσμα αυτό αποτελεί συγκλονιστική εξέλιξη οι συνέπειες του οποίου δεν θα αργήσουν να φανούν και θα είναι οδυνηρές για τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης, έτσι όπως τη γνωρίσαμε μέχρι σήμερα, καθώς και για την παραπέρα προώθηση της ενοποίησής της, η οποία έχει πάψει από καιρό να εμπνέει τους λαού της και να αποτελεί θετικό όραμα. Όπως πολύ σοφά λέει και μία λαϊκή παροιμία το ξήλωμα του πουλόβερ άρχισε και κανείς δεν μπορεί να το σταματήσει.
Παρά τις προσπάθειες πολιτικών και αναλυτών να διαστρέψουν το πραγματικό νόημα της ψήφου των Βρετανών και να το αποδώσουν στη υιοθέτηση ακροδεξιών συνθημάτων, λες και το 52% που επέλεξαν το Brexit είναι ακροδεξιοί, καθώς και στην επιθυμία των Βρετανών να επανασυστήσουν τη Βρετανική Αυτοκρατορία, η πραγματικότητα τους διαψεύδει. Το ΟΧΙ του δημοψηφίσματος στρέφεται ευθέως ενάντια στην επιβολή της ομογενοποιημένης σκέψης, που προσπαθούν να επιβάλλουν στους ευρωπαϊκούς λαούς οι γραφειοκράτες των Βρυξελών και οι ευρωπαϊκές ελίτ με λοκομοτίβα τη Γερμανία, στον επιχειρούμενο εκφυλισμό της Δημοκρατίας, στη συνέχιση της κατεδάφισης των εργασιακών δικαιωμάτων, στην εφαρμογή δημοσιονομικών πολιτικών που διαιωνίζουν τη λιτότητα και γιγαντώνουν την ανεργία.
Σοσιαλδημοκράτες και συντηρητικοί πολιτικοί επικεντρώνουν τις αντιδράσεις τους στην κριτική για παρέκκλιση ως προς τη λειτουργία των θεσμών, η οποία είχε σαν αποτέλεσμαto το Brexit και συνιστούν αναπροσανατολισμό της Ευρώπης. Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται και ο κος Τσίπρας ο οποίος μιλώντας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι «το βρετανικό δημοψήφισμα είτε θα είναι το ξυπνητήρι αφύπνισης του υπνοβάτη που πορεύεται στο κενό είτε θα είναι η αρχή μιας πολύ επικίνδυνης και ολισθηρής πορείας για τους λαούς μας». Ο Πρωθυπουργός συνέχισε πως γι’ αυτό « χρειαζόμαστε άμεσα αλλαγή πορείας, βαθιές δημοκρατικές και προοδευτικές τομές. Αλλαγές αντιλήψεων, νοοτροπιών και τελικά αλλαγές πολιτικών».
Ο κος Τσίπρας, ο οποίος ενάμιση χρόνο τώρα εφαρμόζει τις πιο σκληρές δημοσιονομικές πολιτικές σε βάρος αυτών που τον εξέλεξαν έρχεται τώρα να διακηρύξει, μετά την ετυμηγορία του αγγλικού λαού, ότι η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πολιτικές και να εκδημοκρατισθεί. Ο πρωθυπουργός δεν μας λέει όμως ποιοι θα αναλάβουν το έργο αυτό. Μήπως ο κος Σόϊμπλε μαζί με την κα Μέρκελ, τον κο Ολάντ τον κο Γιουνγκέρ και τα άλλα αρπακτικά του Ευρωιερατείου, ή μήπως οι φίλοι του Ρέντσι και Νταϊσεμπλούμ;
Επιτρέψτε μας να χαρακτηρίσουμε επιεικώς αστεία αυτά τα οποία στην ομιλία του ανέφερε ο κος Τσίπρας. Για τον απλούστατο λόγο ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, αυτό που με τόση μαεστρία κατασκεύασαν οι τραπεζίτες, οι γραφειοκράτες των Βρυξελών, το «τέταρτο ράιχ» της Γερμανίας και οι ευρωπαϊκές ελίτ δεν είναι δυνατόν να αλλάξει και να μετασχηματισθεί. Η διαδικασία του θεσμικού ξηλώματος και πολιτικής παρακμής της ΕΕ που άρχισε με την οικονομική κρίση, συνεχίσθηκε με την αντιδημοκρατική και πραξικοπηματική επιβολή μνημονιακών πολιτικών νεοφιλελεύθερης έμπνευσης σε βάρος της χώρας μας και πήρε διαστάσεις χιονοστιβάδας με την σοκαριστική αδυναμία αντιμετώπισης των προσφυγικών ροών, οδηγούν, μετά και την πολιτική ήττα της κυρίαρχης ιδεολογίας, με μαθηματική ακρίβεια στη διάλυσή του.
Η Χώρα μας θα πρέπει να προετοιμάζεται για αυτήν την εξέλιξη με τη συγκρότηση ενός εναλλακτικού σοσιαλιστικού σχεδίου πολιτειακής, παραγωγικής, κοινωνικοοικονομικής ανασυγκρότησης της εθνικά ανεξάρτητης και λαϊκά κυρίαρχης Ελλάδας, εντασσόμενο στον στρατηγικό στόχο της σοσιαλιστικής, δημοκρατικής, κοινωνικής μετεξέλιξης. Από αυτό ξεκινώντας προκύπτει η ανάγκη ρήξης με την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και η ανάγκη σοβαρής και διακηρυγμένης προετοιμασίας της διαχείρισης μιας νομισματικής αλλαγής.