Κούλογλου: Θα τους φιλοξενήσουμε τους Βρετανούς ευρωβουλευτές σαν να ήταν πρόσφυγες

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε στην ΕΡΤ3 και στους δημοσιογράφους Δώρα Αυγέρη και Δημήτρη Παπαγρηγορίου το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος για την έξοδο της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ.
Είπε ότι θα χρειαστεί μεγάλη περίοδος μέχρι να γίνει η οριστική αποδέσμευση ενώ σχετικά με το τι πρόκειται να γίνει με τους 73 Βρετανούς ευρωβουλευτές είπε αστειευόμενος ότι «θα τους φιλοξενήσουμε σαν πρόσφυγες για κανα δυο χρόνια και μετά θα φύγουν». Στο ερώτημα αν θα αλλάξει η σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου, είπε ότι οι 750 ευρωβουλευτές θα γίνουν λιγότεροι, εκτός αν υπάρξει άλλη ρύθμιση και εκτίμησε ότι μετά την αποχώρηση των Βρετανών θα αλλάξουν οι ισορροπίες και οι συσχετισμοί στο κοινοβούλιο ελαφρώς προς το πιο προοδευτικό καθώς οι Βρετανοί ευρωβουλευτές ήταν κατά βάση συντηρητικοί και τροφοδοτούσαν και ξενοφοβικές τάσεις.
«Το θέμα είναι», σημείωσε επίσης, «πόσες έδρες θα προκηρυχθούν για τις επόμενες ευρωεκλογές του 2019 αλλά αυτό δεν είναι ακόμα γνωστό».
Δείτε εδώ τη συνέντευξη:

Σχετικά με το τι επηρέασε το αποτέλεσμα, δήλωσε ότι το προσφυγικό έπαιξε απλώς ένα ρόλο καταλύτη σε κάποια πολύ γενικότερα προβλήματα της ΕΕ όπως η έλλειψη δημοκρατίας και η συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και του κράτους πρόνοιας στην Ευρώπη.
Στην πραγματικότητα έγινε μια διαμάχη προεκλογική με βάση το φόβο. Οι του Brexit έλεγαν "έρχονται οι πρόσφυγες να μας καταλάβουν" και οι της παραμονής έλεγαν "φοβηθείτε αλλιώς θα έχουμε οικονομικό πρόβλημα". "Σε αυτή την περίπτωση κερδίζει ο αυθεντικός εκφραστής του φόβου που είναι η ακροδεξιά", τόνισε.
Ο Στέλιος Κούλογλου αναφέρθηκε επίσης στο ερώτημα που του τέθηκε σε εκπομπή της γαλλικής τηλεόρασης Tv5 Μonde σχετικά με το πώς αισθάνονται οι Έλληνες εφόσον, όταν αυτοί έκαναν δημοψήφισμα δέχθηκαν απειλές και εκβιασμούς, ενώ στην περίπτωση της Μ. Βρετανίας υπάρχει σεβασμός των διαδικασιών και του αποτελέσματος. «Όταν πρόκειται για τη δημοκρατία δεν τους ενδιαφέρει καθόλου, ενώ όταν πρόκειται για τα λεφτά και για το κύρος των ευρωπαϊκών ηγεσιών τότε κανουν παραχωρήσεις και σέβονται τα δημοψηφίσματα» είπε χαρακτηριστικά.
«Το ευρωπαϊκό ιδεώδες έχει ποδοπατηθεί τα τελευταία χρόνια από τη συμπεριφορά που έδειξαν οι πλούσιες χώρες του βορρά στις χώρες του νότου και ειδικά στην Ελλάδα, από την έλλειψη αλληλεγγύης από τη συρρίκνωση των κοινωνικών δικαδιωμάτων, από τη μετατροπή των Βρυξελλών και κυρίως της Κομισιόν και όχι τόσο του κοινοβουλίου σε μεγάλο λόμπι πολυεθνικών», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.