Τσίπρας: Ήρθε η ώρα για τη θέσπιση της απλής αναλογικής - Για το Brexit ευθύνεται η Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων

Ο Αλέξης Τσίπρας άνοιξε με την ομιλία τους τις εργασίας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας έμφαση, όπως ήταν αναμενόμενο, στο Brexit και στα αίτια που το δημιούργησαν.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «οι πολιτικές λιτότητας αλλά και οι χρόνιες ανεπάρκειες των κυβερνήσεων της Ευρώπης τροφοδότησαν το λαϊκισμό, τον εξτρεμισμό και τον εθνικισμό».

Όπως τόνισε «πρέπει να αποδώσουμε ευθύνες στις κυβερνήσεις της Ευρώπης που δημιούργησαν τις καρικατούρες του σοβαρού βορρά και του τεμπέλη νότου».

Για την επόμενη μέρα στην Ευρώπη είπε ότι «χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα και ένα νέο όραμα για την ενωμένη Ευρώπη».

Τόνισε  την ανάγκη να ξεκαθαριστεί τι θα πει «περισσότερη Ευρώπη», σημειώνοντας ότι «για να σταματήσει να ξηλώνεται το πουλόβερ», χρειάζεται καλύτερη Ευρώπη, όπου τα ηνία θα πάρει από τους τεχνοκράτες η πολιτική.

Υπογράμμισε ότι η «λιγότερη Ευρώπη» θα οδηγήσει στην έξοδο και άλλες χώρες.

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό η «περισσότερη Ευρώπη» δεν πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση του αυταρχισμού και του απολυταρχισμού, αλλά αντίθετα σε μία «κοινωνική και δημοκρατική Ευρώπη».

Για το Brexit, συνέχισε ο κ. Τσίπρας, ευθύνεται η Ευρώπη των «πολλών ταχυτήτων», η Ευρώπη του Βορρά και του Νότου.

Αναφερόμενος στο ελληνικό δημοψήφισμα, εξήγησε ότι το «ναι» θα συνεπαγόταν σκληρότερα μέτρα, χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς δέσμευση για το χρέος και με πλεονάσματα 4,5%.

Για τον εκλογικό νόμο είπε:

«Ήρθε η ώρα για την θέσπιση της απλής αναλογικής. Υπήρξε μια σύγκληση – εκτός της ΝΔ – για κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών και τη θέσπιση ψήφου στα 17. Μέσα στις επόμενες ημέρες εμείς θα κάνουμε το χρέος μας, θα καταθέσουμε μέσα στις επόμενες ημέρες σχετική πρόταση νόμου»