Θα καταφέρει ο Steve Jobs της Apple να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού;
Η Apple απέρριψε την εφαρμογή που είχε υποβάλει η Sony για την ανάγνωση και πώληση ebooks στο iPhone και απαγορεύει γενικότερα τις πωλήσεις ebooks, και όχι μόνο, μέσα στις εφαρμογές, ακόμα και την πρόσβαση σε περιεχόμενο που έχει αγοραστεί εκτός του οικοσυστήματος Apple (στον υπολογιστή ή σε έναν ηλεκτρονικό αναγνώστη). Η Apple θέλει όλες οι αγορές να γίνονται μέσω του iTunes και να παίρνει ποσοστό 30% επί της τιμής πώλησης.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, που επιβεβαιώνει η Sony, η Apple απέρριψε την εφαρμογή Sony Reader για το iPhone. Και παρόλο που το γεγονός είναι ενδιαφέρον, όχι γιατί το ηλεκτρονικό
βιβλιοπωλείο της Sony είναι σημαντικό, αλλά γιατί πρόκειται για τη Sony, η αιτιολόγηση για την απόρριψη δείχνει μια αλλαγή στην πολιτική της Apple.
Συγκεκριμένα, η Apple ανακοίνωσε στη Sony αλλά και σε άλλες εταιρείες που αναπτύσσουν εφαρμογές ότι δεν μπορούν πια να πουλάνε περιεχόμενο, όπως τα ηλεκτρονικά βιβλία, μέσα από τις εφαρμογές τους ούτε να δίνουν πρόσβαση στους πελάτες τους σε περιεχόμενο που εχει αγοραστεί εκτός App Store.
H Apple ταυτόχρονα με την κυκλοφορία του iPad είχε ανοίξει το iBookstore, το οποίο όμως για τα δεδομένα του αγγλόφωνου χώρου έχει περιορισμένο αριθμό e-books. Η πιο δημοφιλής εφαρμογή για την αγορά e-books είναι τοKindle for iPad με το Amazon να έχει μακράν το μεγαλύτερο αγγλόφωνο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο, ενώ αντίστοιχες εφαρμογές διαθέτει η Barnes and Noble (Nook for iPad), το Kobo και πολλοί άλλοι. Ακόμα και στα περιοδικά, όπου η Apple προσπαθεί ακόμα να πείσει τους εκδότες να διαθέτουν συνδρομές μέσα από το iPad, η εφαρμογή Zinio προσφέρει ήδη με αρκετή επιτυχία μια τέτοια υπηρεσία. Από τις αγορές που γίνονται όμως μέσα από αυτές τις εφαρμογές η Apple δεν έχει κανένα έσοδο.
Είναι ασαφές ακόμα αν η αλλαγή των κανόνων θα ισχύσει και για όσους έχουν ήδη εφαρμογές στο App Store ή θα περιοριστεί στις νέες εφαρμογές. Αν όμως ισχύσει για όλους, τότε θα σημάνει έναν επιχειρηματικό πόλεμοτης Apple με το Amazon και τα άλλα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία. Το Amazonείχε αντιμετωπίσει προβλήματα όταν είχε υποβάλει τη δική του εφαρμογή, αλλά ξεπεράστηκαν καθώς η αγορά των νέων βιβλίων δε γίνεται μέσα από την εφαρμογή, αλλά ανοίγει ο browser. Σε αρκετές άλλες εφαρμογές όμως η αγορά ολοκληρώνεται χωρίς έξοδο από την εφαρμογή. Η Apple και το Amazon αρνήθηκαν να σχολιάσουν το ρεπορτάζ των New York Times. Είναι ειρωνικό που η Sony, μια εταιρεία γνωστή για την επιμονή της να υποστηρίζει αποκλειστικά δικά της πρότυπα και πλατφόρμες, υφίσταται τις συνέπειες της μονοπωλιακής αυτής τακτικής.
Η Apple χρησιμοποιεί μια σειρά από επιχειρήματα υπέρ της προστασίας και των καλύτερων υπηρεσιών για τους καταναλώτές, αλλά το πραγματικό θέμα είναι ότι φιλοδοξεί, έχοντας δημιουργήσει μια επιτυχημένη πλατφόρμα λιανικών πωλήσεων με βάση τις συσκευές της, να παίρνει προμήθεια 30% επί όλων των αγορών που γίνονται στο iPad, το iPhone και το iPod touch.
Στην Ελλάδα, εφαρμογή μέσα από την οποία γίνονται αγορές στο iPad διαθέτoυν οι εκδόσεις Μεταίχμιο και έχει υποβάλει για έγκριση τη δική του τοmyeBooks.gr. Είναι προς το παρόν άγνωστο το πώς θα επηρεαστούν από αυτές τις εξελίξεις.
Η ώρα της HTML5 και των ebooks χωρίς κλείδωμα
Αν η Apple φτάσει μέχρι τέλους αυτή της την επιλογή και, πολύ περισσότερο, αν καταφέρει να επιβάλει τους όρους της, δε θα σημαίνει απαραίτητα ότι οι εκδότες και τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία θα πρέπει να δίνουν ένα ποσοστό στην Apple ή να μη διαθέτουν καθόλου τα βιβλία τους για iPad, iPhone και iPod touch.
Αν τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν είναι κλειδωμένα, θα μπορούν να διαβάζονται από οποιαδήποτε εφαρμογή χωρίς να έχει τη δυνατότητα να ελέγξει η Apple πού και πώς έχουν αγοραστεί. Όλα τα μη-κλειδωμένα ebooks θα μπορούν να περαστούν μέσω του iTunes ή να σταλούν με email ή να κατέβουν κατευθείαν από το site του βιβλιοπωλείου.
Η Apple και ο Steve Jobs υπογραμμίζουν ότι υποστηρίζουν την HTML5, του αναβαθμισμένου προτύπου για τη δημιουργία και την παρουσίαση σελίδων στο internet. Μέσω της HTML5 μπορεί να παρακαμφθεί πλήρως το iTunes και το App Store, αφού τα βιβλία μπορούν να διαβαστούν μέσα από τον browser και μάλιστα να υπάρχει για offline reading μία web app, τόσο εύκολη στο κατέβασμα και την εγκατάσταση όσο ένα bookmark. Ήδη μια τέτοια υπηρεσία με βάση την HTML5 υλοποιεί ο Ibis Reader, όπου όμως τα ηλεκτρονικά βιβλία δεν πρέπει να είναι κλειδωμένα.
http://elektronikosanagnostis.blogspot.com/2011/02/apple-sony-iphone-amazon.html
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου