Επίσκεψη του Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης στην Καβάλα

Η επιτάχυνση της απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων μέσω της ένταξης ώριμων έργων στο Ε.Σ.Π.Α, η διαχείριση των απορριμμάτων, οι σχέσεις των στελεχών των υπηρεσιών με τους πολίτες και τους αιρετούς του α΄ και β’ βαθμού ήταν ορισμένα από τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων εργασίας που είχε την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011, ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας- Θράκης κ. Θύμιος Σώκος κατά την επίσκεψή του στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.
Ο κ. Θύμιος Σώκος είχε σειρά συναντήσεων με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αρχέλαο Γρανά, με τον δήμαρχο Καβάλας κ. Κώστα Σιμιτσή, το δήμαρχο Νέστου κ. Σάββα Μιχαηλίδη, το δήμαρχο Παγγαίου κ.

Βασίλη Ξουλόγη και Θάσου κ. Κώστα Χατζηεμμανουήλ.
Των συναντήσεων με τους αιρετούς προηγήθηκε ευρεία σύσκεψη στο κτίριο της Διεύθυνσης Δασών Καβάλας με τα στελέχη όλων των υπηρεσιών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.
Μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους, ο κ. Σώκος εμφανίστηκε ικανοποιημένος για τα έως τώρα αποτελέσματα της λειτουργίας και συνεργασίας των νέων αποκεντρωμένων θεσμών του κράτους.
Επισήμανε ακόμη ότι, τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος με την παρουσία του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας- Θράκης, υποστηρίζει την εφαρμογή του Καλλικράτη μέσα σε πνεύμα αλληλεγγύης και συνεργασίας με τους δημάρχους και τους αιρετούς περιφερειάρχες ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι της μεγάλης διοικητικής μεταρρύθμισης που είναι η ουσιαστική αποκέντρωση του κράτους. Χαρακτηριστικά είπε: «Από το αποτέλεσμα των πρώτων σαράντα ημερών του καινούργιου τοπίου στην αυτοδιοίκηση και στη αποκεντρωμένη λειτουργία του κράτους τα πρώτα δείγματα γραφής είναι πολύ ενθαρρυντικά. Έχουμε προσαρμογή στο νέο περιβάλλον, απόδοση έργου και κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται ξεπερνιέται δημιουργικά».
Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του και αναφορικά με τη γρήγορη απορρόφηση κονδυλίων από το Ε.Σ.Π.Α υπογράμμισε τα εξής: «Εργαζόμαστε συστηματικά γιατί δεν πρέπει να καθυστερήσουμε ούτε στιγμή. Χρειαζόμαστε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στον πιο γρήγορο χρόνο και σε σύμπνοια με τους δημάρχους και τους Περιφερειάρχες οφείλουμε να ωριμάσουμε, να εντάξουμε και να δημοπρατήσουμε άμεσα τα έργα».
Σε ότι αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων στην Καβάλα, ο γενικός γραμματέας της ΑΔΜ-Θ δήλωσε ότι υπάρχει μια ικανοποιητική αφετηρία και θα λυθεί το ζήτημα με τον καλύτερο τρόπο.
«Η πολιτεία φροντίζει για επενδύσεις οι οποίες είναι απαραίτητες με λογική και σύνεση. Πρέπει με αίσθημα ευθύνης να ενεργοποιηθούμε όλοι ώστε να επιτύχουμε την ορθολογική διαχείριση αλλά και την αξιοποίηση των απορριμμάτων», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Καταλήγοντας ο κ. Σώκος επεσήμανε τα εξής: «Βασική φροντίδα των αιρετών και των εκπροσώπων της πολιτείας πρέπει να είναι η ανάπτυξη που θα στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της κάθε περιοχής με ενέργειες και δράσεις αλλά και στην επίλυση γραφειοκρατικών και άλλων θεμάτων που δημιουργούν αναστολές στην υλοποίηση επενδυτικών στοιχείων και προγραμμάτων. Μέσα σε ένα πνεύμα σωστών πρωτοβουλιών μπορούμε να λύσουμε ζητήματα ώστε τα αναπτυξιακά μας πλεονεκτήματα να μη γίνουν μειονεκτήματα. Αισιοδοξώ ότι η διοικητική ανασυγκρότηση η οποία θα στηρίζεται στους θεσμούς αποκέντρωσης θα πετύχει προς όφελος του πολίτη και της ανάπτυξης».

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια