Γράφει η Κλειώ Νικολάου
Μετά από 18 ημέρες διαδηλώσεων, πάνω από 300 νεκρούς, αναταραχές, διαδηλώσεις και έντονη φημολογία, ο επί 30 χρόνια Πρόεδρος της Αιγύπτου, Χόσνι Μουμπάρακ, αποχώρησε από την ηγεσία της Αιγύπτου με ελικόπτερα που μετέφεραν την οικογένειά του, αλλά και τον ίδιο στο εξοχικό του.
Και οι εκατοντάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι στην «Πλατεία Ελευθερίας» του Καΐρου ζητωκραύγαζαν «Ο λαός έριξε το καθεστώς», «Νικήσαμε», «Είμαστε ελεύθεροι»…
Δικαιολογημένη η χαρά των Αιγυπτίων που έριξαν μία δικτατορία 30 ετών, όμως η ανακοίνωση ότι «τα ηνία αναλαμβάνει ο στρατός», ίσως δε θα έπρεπε να καθησυχάζει τους ταλαίπωρους αυτούς
ανθρώπους.
Μόλις λίγες ημέρες πριν έφυγε από την Τυνησία ο επίσης Πρόεδρος – Δικτάτορας, Μπεν Αλί, και τίποτα προς το παρόν δε δείχνει ότι και εκεί η κατάσταση εξομαλύνεται. Αλλά είναι νωρίς… Μήπως να θυμίσουμε την περίπτωση του Ιράν που γιορτάζει σήμερα την επέτειο των 32 ετών από την ισλαμιστική επανάσταση που έφερε μία χειρότερη δικτατορία;
Έτσι, χωρίς κανείς να θέλει να γίνει προάγγελος κακών γεγονότων, καθώς όποιο ανελεύθερο καθεστώς πέφτει, είναι για το καλό του λαού, δεν γίνεται να μη γεννά ανησυχίες η απόφαση για μετάβαση εξουσίας στο στρατό. Πολύ περισσότερο όταν υπάρχουν κόμματα της αντιπολίτευσης και άνθρωποι που χαίρουν της εκτίμησης της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, όπως ο νομπελίστας Ελ Μπαραντέι, πρόθυμοι να αναλάβουν τα ηνία ή τουλάχιστον να οδηγήσουν τη χώρα σε κάτι που για μας είναι δεδομένο – σε εκλογές.
Δεν είναι δυνατό να μη γεννά ανησυχίες η άμεση αντίδραση της ελβετικής κυβέρνησης ότι παγώνει τα όποια περιουσιακά στοιχεία του Μουμπάρακ στη χώρα – αν υπάρχουν, διευκρινίζεται.
Δεν είναι δυνατό να μη γεννά ανησυχίες η επίσης άμεση αντίδραση του Ισραήλ, μέσω αξιωματούχου που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του, που είπε στο Reuters ότι ελπίζει να μην τελείωσε η ειρήνη με την Αίγυπτο!
Δεν είναι δυνατό να μη γεννά ανησυχίες η επίσης άμεση αντίδραση του Ισραήλ, μέσω αξιωματούχου που ήθελε να διατηρήσει την ανωνυμία του, που είπε στο Reuters ότι ελπίζει να μην τελείωσε η ειρήνη με την Αίγυπτο!
Γιατί σύσσωμη η διεθνής κοινότητα, που υπέθαλψε το καθεστώς Μουμπάρακ, δια στόματος Ομπάμα, Μέρκελ, Άστον και άλλων, εξέφρασε τη χαρά της που «ο αιγυπτιακός λαός νίκησε»; Μήπως ήρθε η ώρα, η διεθνής κοινότητα να αναλάβει πρωτοβουλίες που δε θα εξυπηρετούν απλά τα συμφέροντά της, αλλά θα βοηθήσουν έναν εξαθλιωμένο λαό 80 και πλέον εκατομμυρίων να ζήσει καλύτερα και να μην ξαναπέσει σε ένα φαύλο κύκλο ακυβερνησίας, ανελευθερίας, φτώχειας και ανεργίας;
το είδαμε εδώ
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου