Ελληνικές μίζες στο Ντουμπάι


Το Ντουμπάι αναδεικνύεται από έγγραφο της Ελβετικής Ομο­σπονδιακής Εισαγγελίας από το 2006 προς την Εισαγγελία του Μονά­χου ωςκομβικό σημείο των μαύρων ταμείων της ελληνικής Siemens... Οι Ελβετοί εδώ και πέντε χρόνια είχαν απαντήσει για τις μίζες που είχε δια­κινήσει ο πρώην γενικός διευθυντής της Siemens ΠρόδρομοςΜαυρίδης, οι οποίες έφθαναν τα 150 εκατευρώ συ­νολικά, ενώ περί τα 41 εκατείχαν ξε­μείνει στην τσέπη του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που είχαν συλλέξει οι Ελβετοί, προκύπτει ότι ταμί-ες της Siemens ήταν ο Μαυρίδης, o Ράιχαρντ Σίκατσεκ και ο Αμίνι Χαμίντ Έζα, οι οποίοι και κατά την αναφορά εμπλέ­κονται για διακεκριμένη περίπτωση ξεπλύματος βρόμικου χρήματος.
Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησαν οι Ελβετοί στους λογαριασμούς του πρώην υψηλόβαθμού στελέχους - μάνατζερ της Siemens Ελλάδας στην τράπεζα Dresdner Bank,
 φαίνεται να υπήρχαν διασυνδέσεις μεταξύ αυτού και των ύποπτων για τα μαύρα ταμεία της Siemens και του Αμίνι Χαμίντ Έζα, ως διευθυντή μιας πιθανής προμηθεύ­τριας εταιρείας της Siemens, οι οποί­οι είχαν εμπλακεί σε μεγάλο βαθμό στις υποθέσεις που αφορούσαν τον Μαυρίδη.
Οι πληρωμές
Από διάφορα τραπεζικά έγγραφα προέκυψε ότι η εταιρεία Intercom Telecommunication System AG (η εται­ρεία έκλεισε στις 29.5.2006 με συνο­πτικές διαδικασίες) έχει πραγματοποι­ήσει 13 πληρωμές συνολικού ύψους 2,1 εκατευρώ τόσο προς τον Μαυρίδη όσο και προς τις οφ σορ εταιρείες του. Οι πληρωμές αυτές γίνονταν πάντα με βάση τιμολόγια των εταιρειών Galyan, Camp ή Arfasas.
Συγκεκριμένα, η Galyan παρουσι­άζει έναν λογαριασμό στην τράπεζα LGT Bank στο Λιχτενστάιν και έναν λογαριασμό στην BSΙ στο Λουγκάνο, στους οποίους οικονομικός δικαιού­χος είναι η Ιταλίδα υπήκοοςΓκρατσιέλα Ντούκολι. Τονίζεται ότι μόνο από τον λογαριασμό στην τράπεζα BSI στο Λουγκάνο πραγματοποιήθηκε στις 25.10.2002 πληρωμή 150 εκατευρώ προς τον Μαυρίδη, χωρίς αιτιολο­γία για τον λόγο του εμβάσμα­τος αυτού.
Ακόμη, σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, εξακριβώθηκαν τέσ­σερις πληρωμές προς τον Μαυρίδη συνολικού ύψους 1,8 εκατευρώ, οι οποίες έγιναν από τον λογαριασμό της εταιρείας Eagle Invest & Finance S.A.στην τράπεζα LGT στη Βαντούζ. Η εται­ρεία Tamarin Group από την πλευρά της φαίνεται πως έμβασε στον Μαυρίδη από λογαριασμό της στη Safdie του Λουγκάνο τρία ποσά συνολικού ύψους εκατευρώ.
Οι λογαριασμοί των προαναφερομέ­νων εταιρειών, σύμφωνα με την Εισαγ­γελική Ομοσπονδία της Ελβετίας, είναι τα «μαύρα ταμεία» της Siemens, για τα οποία υπεύθυνος ήταν ο κατηγορούμε­νος Ράιχαρντ Σίκατσεκ, ο οποίος στην κατάθεσή του δεν έχει διευκρινίσει για ποιο λόγο ο Μαυρίδης ήταν ο παραλήπτης των πληρωμών ύψους 3 εκατομ­μυρίων ευρώ. Επίσης φαίνονται άλλες 15 πληρωμές προς τον Μαυρίδη, για τις οποίες ωστόσο πάλι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ούτε σχετικά με τον εκάστοτε αποστολέα ούτε σχετι­κά με τον λόγο για τον οποίο έγιναν. Το συνολικό ύψος αυτών των πληρωμών είναι 10,4 εκατευρώ, εκ των οποίων τα 3,5 εκατπροέρχονται από το Ντουμπάι.
Καταβολές από το... πουθενά!
Για τους Ράιχαρντ Σίκατσεκ και Αμίνι Χαμίντ Έζα κατασχέθηκαν έγγραφα σε 10 τράπεζες, στα οποία εμφανίζονται πολλοί τραπεζικοί λογαριασμοί τους που δείχνουν τη σχέση τους με τρίτους. Ωστόσο τα περιουσιακά τους στοιχεία αποτελούν χρήματα της Siemens AG, τα οποία τους είχαν δοθεί προκειμέ­νου να διενεργούν μυστικές πληρωμές σε εξωτερικούς συμβούλους και πλη­ροφοριοδότες.
Ο Μαυρίδης διέθετε τραπεζικούς λογαριασμούς στις τράπεζες Societe Generale στην Αθήνα, DresdnerBank Schweiz AG στην Ελβετία καθώς και στην τράπεζα UBS AG. Ένας από τους λογαριασμούς αυτούς είναι στο όνο­μα του ιδίου, ενώ άλλοι πάλι στο όνο­μα των εταιρειών Martha HoldingsMartha Overseas,PGE Children S.Aκαι MP Securities S.AΤο σύνολο των κατασχεμένων χρημάτων του Προδρό­μου Μαυρίδη ανέρχεται στα 35 εκατ. ευρώ.
Από την έρευνα προκύπτει ακόμη πως ο Μαυρίδης, με την ιδιότητα που είχε στη Siemens, ήταν μεταξύ άλ­λων αρμόδιος να διαπραγματεύεται τις συμβάσεις με τους προμηθευτές, οι οποίοι ήταν προφανώς πρόθυμοι να πληρώσουν προμήθειες στο υψηλό­βαθμο στέλεχος. Αυτό επιβεβαιώνεται και από τον πρώην σύμβουλο πελατών της τράπεζας Όσβαλντ Ντρέμπα στην κατάθεση του 2006.
Ο Μαυρίδης τονίζει ωστόσο ότι δεν γνωρίζει μέσω ποιων διαύλων και για ποιον λόγο διοχετεύθηκαν χρήματα στους λογαριασμούς του. Αρνήθηκε τις κατηγορίες ισχυριζόμενος δηλαδή ότι δεν έχει ιδέα για το... έγκλημα.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια