Σόιμπλε: «Η ελληνική κρίση δεν μπορεί να λυθεί χωρίς μεγάλο κούρεμα»

Τις αρχές της λύσεις για την Ελλάδα θα συμφωνήσουν οι ηγέτες την 23η Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος τόνισε μιλώντας στο ARD πως για να λυθεί η κρίση χρέους της Ελλάδας, πρέπει να γίνει μεγαλύτερη διαγραφή του ελληνικού χρέους, από αυτή που είχε συμφωνηθεί το καλοκαίρι.
Οπως μεταδίδει το Reuters o Γερμανός υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι: «Μια βιώσιμη λύση στην ελληνική κρίση του χρέους δεν είναι δυνατή χωρίς ένα "κούρεμα", και αυτό θα πρέπει πιθανότατα να είναι υψηλότερο από ότι το καλοκαίρι. Οι λεπτομέρειες συζητούνται τώρα. Δεν θα είναι όλα να έτοιμα κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, αλλά οι αρχές πρέπει να είναι σαφής».

Κρίσιμες πάντως θα είναι οι επόμενες οκτώ ημέρες για την Ευρωζώνη, καθώς οι ηγέτες της θα πρέπει να προχωρήσουν σε άμεσες και αποφασιστικές λύσης στο θέμα της κρίσης χρέους και του ελληνικού χρέους, στην επικείμενη κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, ύστερα από τις νέες πιέσεις που δέχτηκαν τόσο από το G20 όσο και από την Ουάσινγκτον.
Με κοινό ανακοινωθέν τους οι υπουργοί Οικονομικών και κεντρικοί τραπεζίτες ζήτησαν από τους Ευρωπαίους ηγέτες να προχωρήσουν σε αποφασιστικές ενέργειες, και άμεσες λύσεις που θα πρέπει να υιοθετηθούν στην Σύνοδο της 23ης Οκτωβρίου.

DIW: Φθηνότερο για το Βερολίνο το «κούρεμα» από τα πακέτα διάσωσης
Σύμφωνα με υπολογισμούς του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικών Μελετών (DIW) ένα κούρεμα του ελληνικού χρέους θα ήταν για τη Γερμανία η φθηνότερη λύση από τη συνέχιση των πακέτων διάσωσης.
Οι φωνές που ζητούν «εδώ και τώρα» την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ή τη θεωρούν τουλάχιστον την πιο πιθανή λύση πληθαίνουν στη Γερμανία όσο πλησιάζει η ώρα των μεγάλων αποφάσεων. Ήδη τα κυριότερα οικονομικά ινστιτούτα και το συμβούλιο των εμπειρογνωμόνων της γερμανικής κυβέρνησης υποστηρίζουν «κούρεμα» του ελληνικού χρέους της τάξεως του 50% έως 60%.
H συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα θα κόστιζε 49 δισ. ευρώ
Ένα τέτοιο μήνυμα εκπέμπει από το Βερολίνο και το Γερμανικό Ινστιτούτο Οικονομικών μελετών, DIW. Σύμφωνα λοιπόν με υπολογισμούς του εν λόγω ινστιτούτου ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους θα ήταν για τη Γερμανία η φθηνότερη λύση από τη συνέχιση των πακέτων διάσωσης προς την Αθήνα.
Σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, το σενάριο ανέπτυξαν δύο από τους ερευνητές του γερμανικού ινστιτούτου, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο έγκυρα της χώρας. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την μελέτη του ινστιτούτου, η συνέχιση της βοήθειας προς την Ελλάδα θα κόστιζε μέχρι το 2020 στη Γερμανία 49 δισ. ευρώ. Ένα «κούρεμα» του ελληνικού χρέους της τάξεως του 60% θα κόστιζε το ίδιο διάστημα 45,9 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι ερευνητές ξεκίνησαν με το δεδομένο ότι το γερμανικό μερίδιο στη διάσωση των τραπεζών από τις συνέπειες του «κουρέματος» θα ανέλθει στα 10 δισ. ευρώ και ότι η Ελλάδα σε 5 χρόνια θα επανέλθει στις αγορές.
Γκάμπριελ: Διαχωρισμός επενδυτικών και τραπεζικών δραστηριοτήτων
Την ίδια ώρα και στα συμφραζόμενα μιας νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης, ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) Ζίγκμαρ Γκάμπριελ τάσσεται υπέρ της διχοτόμησης των τραπεζικών λειτουργιών. Σε συνέντευξή του προς το DerSpiegelο κ. Γκάμπριελ υποστηρίζει ότι θα πρέπει να διαχωριστεί η επενδυτική λειτουργία των τραπεζών από τις πρωτογενείς της αρμοδιότητες. Στο μέλλον το κράτος δεν θα πρέπει να ευθύνεται για τις απώλειες που σημειώνουν οι τράπεζες στις επενδυτικές τους δραστηριότητες.
Μάρκους Κραλ: Επικίνδυνο το «κούρεμα» του χρέους της Ελλάδας πάνω από 21%
Από την πλευρά του, ο οικονομολόγος και σύμβουλος της Roland Berger, Μάρκους Κραλ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Mega τάσσεται εναντίον του ενδεχομένου να μειωθεί παραπάνω από 21% το κούρεμα του ελληνικού χρέους, χαρακτηρίζοντας το μάλιστα επικίνδυνο. Αντ’ αυτού προτείνει μέσα από το σχέδιο με την κωδική ονομασία Eureka για την «σωτηρία» της Ελλάδας μαζικά προγράμματα ιδιωτικοποιήσεων.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια