Θέλω να αγωνιστώ για τη χώρα μου και για την Ευρώπη


Συνέντευξη της προέδρου της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρας Μπακογιάννη στη γαλλική εφημερίδα Liberation και στο δημοσιογράφο Dominique Albertini
Τίτλος: «Τι αποτέλεσμα θα έχει η καταστροφή της χώρας μας;»
Πρόλογος: Η Ντόρα Μπακογιάννη είναι η πρόεδρος του ελληνικού κόμματος Δημοκρατική Συμμαχία. Πρώην υπουργός και Δήμαρχος Αθηναίων, ψήφισε
την Κυριακή τα μέτρα λιτότητας που απαίτησαν οι πιστωτές της χώρας. Καταγγέλλει μια «επιθυμία ταπείνωσης» και απευθύνει έκκληση στην «αλληλεγγύη του γαλλικού λαού».
Πώς αντιδράσατε στη νέα απόφαση των Ευρωπαίων για την οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα;
Αισθάνομαι προδομένη. Τόσο ως Ελληνίδα πολιτικός, που στήριξα τα δύο πακέτα μέτρων λιτότητας και που εκδιώχθηκα από το κόμμα μου [το δεξιό κόμμα Νέα Δημοκρατία] επειδή ψήφισα το πρώτο όσο και ως μια γυναίκα που ανέκαθεν αγωνιζόμουνα για μια ενωμένη Ευρώπη. Ουδέποτε άλλοτε μετά τον πόλεμο ένας λαός δεν είδε την αγοραστική του δύναμη να μειώνεται στο μισό μέσα σε ένα χρόνο και τον αριθμό των ανέργων να φτάνει το ένα εκατομμύριο σε μια χώρα όπως η Ελλάδα. Γνωρίζω ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου [από το 2009 ως το 2011] δεν έκανε τις μεταρρυθμίσεις όταν ήταν αναγκαίες. Περίμενα όμως εκ μέρους των Ευρωπαίων φίλων μου, και κυρίως των Γάλλων, μεγαλύτερη κατανόηση και αλληλεγγύη.
Πιστεύετε ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν την Κυριακή είναι η τελευταία προσπάθεια;
Ήταν η πιο δύσκολη ψηφοφορία της ζωής μου. Στήριξα μέτρα με τα οποία δεν συμφωνώ. Δεν πιστεύω ότι συνιστούν το καλύτερη λύση. Στον ιδιωτικό τομέα έχει κοπεί η ανάσα, θα έπρεπε καλύτερα να μειώσουμε τις δημόσιες δαπάνες. Ψήφισα ωστόσο για τη μείωση του κατώτατου μισθού στα 480 ευρώ! Τί άλλο μπορούν να ζητήσουν από εμάς; Θέλω να αγωνιστώ για τη χώρα μου και για την Ευρώπη, αλλά δυσκολεύτηκα να πείσω ακόμα και τους πιο ένθερμούς φιλοευρωπαίους να κάνουν το ίδιο.
Πιστεύετε ότι οι ευρωπαϊκές αντιρρήσεις είναι δικαιολογημένες;
Άλλο πράγμα είναι να ζητάει κανείς περισσότερες προσπάθειες και άλλο να θέλεις να ταπεινώσεις μια χώρα. Δεν είναι η Ευρώπη που γνώριζα. Ναι, η Ελλάδα έχει τα στραβά της, το πολιτικό σύστημά της δεν είναι αξιόπιστο. Τί αποτέλεσμα θα έχει όμως η ολοκληρωτική καταστροφή της; Και τι θα συμβεί στις γαλλικές τράπεζες όταν χρεοκοπήσουμε; Ποιος θα έχει εμπιστοσύνη στο ευρώ; Ποιος θα έχει εμπιστοσύνη στην Πορτογαλία, στην Ιταλία;
Ποιά είναι η κατάσταση της Δημοκρατίας σήμερα στην Ελλάδα;
Δεν θα γίνει πραξικόπημα. Αλλά δεν μπορείτε να αλλάξετε την άποψη όλων των Ελλήνων εν μία νυκτί με τέτοιο τρόπο που δεν παρατηρείται παρά μόνο σε καιρό πολέμου και να περιμένετε θετικές αντιδράσεις. Φυσικά, τα κόμματα της Αριστεράς, της Ακροδεξιάς και της Ακροαριστεράς θέλουν να παίξουν με το αίσθημα του πατριωτισμού. Η ύπαρξη της πολιτικής ζωής είναι προϋπόθεση της Δημοκρατίας. Γι' αυτό το λόγο δεν δέχομαι ένας ξένος υπουργός να υπαγορεύει το είδος της κυβέρνησης που έχει ανάγκη μια χώρα. Ναι, κάναμε λάθη και είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα. Αλλά εμείς θα αποφασίσουμε τι είναι καλύτερο για τη χώρα μας.
Ψηφίσατε όμως μέτρα που δεν εγκρίνατε...
Αν πάθετε ένα ατύχημα με το αυτοκίνητο, θα μπορούσε κάποιος να σας πεί: "Άφησέ τον, θα πεθάνει". Κάποιος άλλος θα σας έλεγε: "Θα τον πάω στο νοσοκομείο, γιατί ελπίζω ότι θα γίνει καλά". Η Ελλάδα βρίσκεται στο νοσοκομείο. Η θεραπεία δεν ρισκάρει να σκοτώσει τον άρρωστο; Γιατί είμαστε πεπεισμένοι ότι η επιστροφή στη δραχμή θα κατέστρεφε την Ελλάδα για τις τρείς επόμενες γενιές. Γι' αυτό δίνουμε τη μάχη για να μην έρθει αυτή η μέρα.
Τι περιμένετε από τη Γαλλία;
Έχω εμπιστοσύνη στον Γαλλικό λαό, γνωρίζω τα συναισθήματά του για την Ελλάδα. Γι' αυτό απευθύνομαι σε αυτούς για να ζητήσω να στηρίξουν αυτή τη χώρα, για να δείξουμε το άλλο πρόσωπο της Ευρώπης. Χρειαζόμαστε θετικά μηνύματα και αυτά μπορούν να έρθουν από τη Γαλλία.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια