Οι θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την Ρυθμιστική Διακυβέρνηση: Αρχές, Διαδικασίες και Μέσα Καλής Νομοθέτησης


Τοποθέτηση  του Λευτέρη Αυγενάκη στην Ολομέλεια για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης   
Τις θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης: «Ρυθμιστική Διακυβέρνηση: Αρχές, Διαδικασίες και Μέσα Καλής
Νομοθέτησης» διατύπωσε ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης στην ολομέλεια της Βουλής. 
Ο κ. Αυγενάκης ξεκίνησε την ομιλία του παρουσιάζοντας την οξύμωρη ανάγκη της Πολιτείας να νομοθετεί για πράγματα που στις περισσότερες χώρες θεωρούνται αυτονόητα. Για χρόνια δυστυχώς, η πολιτική ήταν εξαρτημένη από συντεχνίες και κομματικούς στρατούς, με αποτέλεσμα οι πολίτες να είναι αντιμέτωποι με νομοθετήματα – τέρατα, γεμάτα με  παραθυράκια που εξαιρούσαν τους ημέτερους και εν τέλει δυσκόλευαν την πιστή εφαρμογή των νόμων, αντί να την ενισχύουν. 
Η Δημοκρατική Συμμαχία στηρίζει επί της αρχής το εν λόγω νομοσχέδιο, καθώς αντιμετωπίζονται θέματα που δημιουργούνται από την πολυνομία και την μη τήρηση των κανόνων, εξαιτίας της πολυπλοκότητάς τους και ενισχύει την ανάγκη πραγματοποίησης διαρθρωτικών τομών στη λειτουργία του Κράτους.  
Χαρακτηριστικό  παράδειγμα άλλωστε της προχειρότητας  με την οποία αντιμετωπιζόταν  μέχρι σήμερα το νομοθετικό έργο, είναι  η πρόσφατη τροπολογία του κ. Λοβέρδου στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών, για τους φαρμακοποιούς, που τελικά δεν προχώρησε.  
Στα επί  μέρους άρθρα, ο κ. Αυγενάκης χαιρέτισε το γεγονός ότι θα εκτιμάται το άμεσο και έμμεσο κόστος στη λειτουργία των επιχειρήσεων, και η αποφυγή ανισοτήτων ιδιαίτερα στις ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα. Ζήτησε όμως να υπάρχουν έκτακτες ρυθμίσεις – ιδιαίτερα στα νομοθετήματα των παραγωγικών Υπουργείων - για αντι-υφεσιακά μέτρα, καθώς αυτό επιτάσσει η σημερινή οικονομική και κοινωνική συγκυρία. 
Για μία  ακόμα φορά επιχειρείται περιορισμός της γραφειοκρατίας. Η λογική είναι σωστή, καθώς πρέπει να επιτευχθεί η εύρυθμη λειτουργία του κράτους. Ανάλογες προβλέψεις όμως θα πρέπει να υπάρχουν και για ξένους ιδιώτες και επιχειρήσεις που επιδιώκουν να επενδύσουν στη χώρα μας, αφού το δύσκαμπτο ελληνικό Δημόσιο λειτουργεί συχνά ως αποτρεπτικός παράγοντας. Έτσι, θα δημιουργηθούν ευκαιρίες για ανάπτυξη, νέες θέσεις εργασίας και θα αποκατασταθεί η εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό.  
Με αφορμή το άρθρο 13 και την ενσωμάτωση του Δικαίου της Ε.Ε., ο κ. Αυγενάκης έφερε στην Ολομέλεια την αποκάλυψη της Δημοκρατικής Συμμαχίας για την εγκληματική ολιγωρία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που στερεί 2,2 δις κοινοτικών κονδυλίων από τους έλληνες αγρότες. Ο κ. Σκανδαλίδης δεν έχει προνοήσει να ενσωματώσει την εν λόγω κοινοτική οδηγία στο δίκαιό μας, ώστε να ξεκλειδώσουν τα χρήματα και να αποδοθούν στους έλληνες δικαιούχους.  
Επιπλέον, ζητήθηκαν διευκρινίσεις για  τις θέσεις τακτικού και ειδικού  επιστημονικού προσωπικού που θα στελεχώσουν την νεοσυσταθείσα κεντρική μονάδα καλής νομοθέτησης. Όταν η Κυβέρνηση μιλά για συρρίκνωση του Δημόσιου Τομέα, είναι άτοπο να δημιουργούνται θέσεις και να μην αναζητούνται ικανοί υπάλληλοι μέσα από τον δημόσιο τομέα.  
Τέλος, ο κ. Αυγενάκης ζήτησε από τον αρμόδιο Υπουργό κ. Ρέππα, να λάβει υπόψη του τις προτάσεις της Κοινωνικής Επιτροπής (ΟΚΕ), καθώς όπως παρατηρούν η αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων, δεν πρέπει να γίνεται με αποδυνάμωση της αρχής της νομιμότητας και των αναγκαίων ελέγχων που αυτή συνεπάγεται. Η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας πρέπει να διασφαλίζεται, χωρίς αυτό να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική συνοχή. 

 
Ολόκληρη  η τοποθέτηση του κ. Αυγενάκη βρίσκεται στον σύνδεσμο: 

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια