Συνέντευξη με το δικηγόρο Ι. Καραμιχάλη για την Τράπεζα Ανατολής

Τι ήταν η Τράπεζα Ανατολής; 

Η Τράπεζα της Ανατολής ήταν μια παλιά τράπεζα, μια από τις πέντε μεγαλύτερες τράπεζες της δεκαετίας του 1930. Η Τράπεζα της Ανατολής (Banque D’ Orient) ιδρύθηκε το 1904 από την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και την αντίστοιχη της Γερμανίας, οι οποίες συμμετείχαν στο μετοχικό κεφάλαιο. Η Τράπεζα Ανατολής ίδρυσε στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της υποκαταστήματα, πρακτορεία, και υποπρακτορεία σε Θεσσαλονίκη, Σμύρνη, Αλεξάνδρεια, Κάιρο, Ζαγαζίκ, Μοναστήρι, Μυτιλήνη, Σέρρες, Πέργαμο, Μαγνησία, Κωνσταντινούπολη, Αμβούργο. 

Από το 1906 έως το 1930 έγιναν αρκετές επιτυχημένες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, που στηρίχτηκαν κύρια από Έλληνες της ομογένειας, κυρίως από την Αίγυπτο μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Η Τράπεζα Ανατολής είχε καταφέρει να αντεπεξέλθει στην οικονομική δυσπραγία της περιόδου μετά το 1922, κυρίως μέσω κερδοφόρων επενδύσεων και αποδοτικών δανειοδοτήσεων στον τομέα του εμπορίου βάμβακος στην Αίγυπτο. Το 1932 η Τράπεζα της Ανατολής εξαγοράστηκε και συγχωνεύτηκε με τη μητρική της Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος. 


Τι είναι οι μετοχές της Τράπεζας Ανατολής; 

Μια αρκετά συνηθισμένη επένδυση για εκείνη την εποχή ήταν η αποταμίευση σε ξένα νομίσματα, χρυσά νομίσματα αλλά και χρυσό, όπως και σε μετοχές. Οι καταθέσεις ως μέσο αποταμίευσης εμφανίστηκαν πολύ αργότερα στην Ελλάδα, μετά το 1970. Κύρια αιτία ήταν οι πολλές χρεοκοπίες τραπεζών που μαζί τους συμπαρέσυραν και τις καταθέσεις. Μία από τις πιο σεβαστές τράπεζες της εποχής ήταν η Τράπεζα της Ανατολής και οι μετοχές της, μια και ήταν αρκετά σταθερές σαν αξία, αφού βασίζονταν σε χρυσά φράγκα. Κάθε μία μετοχή σήμαινε τη συμμετοχή του μετόχου στο Î �εφάλαιο της Τράπεζας και η ονομαστική αξία κάθε μετοχής ήταν 125 χρυσά φράγκα.....

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: http://banquedorient.org/web/?p=2968

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια