KΚΕ - Ερώτηση στη Βουλή για τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων από την ευλογιά

Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Ισχυρό πλήγμα στην κτηνοτροφία έχει προκαλέσει η νόσος της ευλογιάς με τη θανάτωση χιλιάδων αιγοπροβάτων. Η κατάσταση που επικρατεί είναι γνωστή στο Υπουργείο, μάλιστα σε συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής(21/11/2013) έπειτα από επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για το ζήτημα αυτό, ο Υπουργός είχε δεσμευτεί για μια σειρά μέτρων και για αποζημιώσεις που θα έδιναν έστω μια μικρή ανακούφιση στους κτηνοτρόφους. Ωστόσο να σημειώσουμε ότι η τελική αξία εκτίμησης που δίνεται στα προσβλημένα ζώα, είναι μειωμένη σε σχέση με εκείνη που αρχικά είχε προβλεφθεί.

Επιπλέον το τελευταίο εξάμηνο η νόσος εξακολουθεί να επεκτείνεται επιθετικά και με πολλές εστίες, στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας και Θράκης (κλπ). Συνολικά, μέχρι τις 8 Ιανουαρίου 2014 σύμφωνα με τα στοιχεία της Δ/νσης Κτηνιατρικής της Περιφέρειας έχουν θανατωθεί 15.440 ζώα 100εκμεταλλεύσεων.

Για τον περιορισμό και την εξάλειψή της ευλογιάς, όταν διαπιστωθεί ένα κρούσμα σε ένα κοπάδι, απαιτείται να θανατώνονται όλα τα ζώα, γιατί η νόσος εξαπλώνεται ραγδαία. Επίσης παρέμειναν έγκλειστα τα ζώα σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων από την εστία όπου εντοπίσθηκε το κρούσμα.

Έτσι αυτό το διάστημα 55.080 ζώα βρέθηκαν ή βρίσκονται ακόμα στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης απόστασης των 3 χιλιομέτρων και άλλα142.446 ζώα των 10 χιλιομέτρων.

Η έλλειψη προληπτικών μέτρων, σε συνδυασμό με τον αποδεκατισμό των κτηνιατρικών υπηρεσιών, ζωντάνεψε τον εφιάλτη που απειλεί με κατάρρευση την κτηνοτροφία στην Αν. Μακεδονία - Θράκη και καταδικάζει τους κτηνοτρόφους να μείνουν χωρίς εισόδημα, φορτώνοντάς τους παράλληλα με πολλαπλάσια χρέη, καθώς η αποζημίωση που προβλέπεται να τους δοθεί είναι ψίχουλα. Η επιθετική επέκταση της νόσου δημιουργεί φόβο αποδεκατισμού της κτηνοτροφίας, καθώς επιπρόσθετα, εκδηλώθηκε σε περίοδο όπου η πλειοψηφία των ζώων εγκυμονούσαν, οπότε έχει χτυπηθεί και η δυνατότητα αναπλήρωσης των χαμένων ζώων.



Με βάση το σχέδιο ΚΥΑ που έχει ετοιμαστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων οι αποζημιώσεις που θα δοθούν στους Κτηνοτρόφους είναι ψίχουλα και δεν ανταποκρίνονται σε καμιά περίπτωση στην ζημιά που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι, γιατί τα έξοδα για τη συντήρηση ενός χρόνου μέχρι δηλαδή να μπει στην παραγωγή ένα ζώο το κόστος αγγίζει τα 300ευρώ. Ακόμα και ο ΕΛΓΑ ασφαλίζει τα αιγοπρόβατα που είναι πάνω από 1 έτος για234 ευρώ.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει για:

- Τη στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας με περισσότερους κτηνιάτρους, με πρόσληψη άμεσα προσωπικού και μετακίνηση από άλλες Περιφέρειες ή τις κεντρικές υπηρεσίες του Υπουργείου.

- Αύξηση των ημερών εκτός έδρας, των υπερωριών, των εξόδων για την μετακίνηση των κτηνιάτρων και

των όποιων άλλων υπαλλήλων (π.χ. οδηγοί, γεωτεχνικοί) εμπλέκονται στην διαδικασία των ελέγχων

- Τη λήψη προληπτικών μέτρων, (τάφροι απολύμανσης στα όρια του κάθε Δήμου ή Περιοχής των νομών, από τον Έβρο μέχρι και την Δράμα, κ.α.)

- Την έκτατη επιδότηση των κτηνοτρόφων των προσβεβλημένων περιοχών, για αγορά ζωοτροφών, για όσο καιρό διαρκούν τα προστατευτικά μέτρα 0,70 ευρώ ανά αιγοπρόβατο και 1 ευρώ γι' αυτά που θα γεννήσουν καθώς και αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

- Την πλήρη και άμεση αποζημίωση των κτηνοτρόφων που έχουν θανατωθεί τα ζώα ανάλογα με τη φυλή που να ανταποκρίνεται στο πραγματικό κόστος για την αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου, για να μπορέσουν να συνεχίσουν την αγροτική δραστηριότητα.

- Να παγώσουν για τουλάχιστον 6 μήνες αφού λήξει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης των χρεών προς τις τράπεζες, των τελών προς Δήμους για ύδρευση, βοσκοτόπια, κλπ, των εισφορών για ΟΓΑ, ΕΛΓΑ καθώς και κάθε άλλο χαράτσι προς Εφορία άτοκα.

- Άμεσα να μπει σε λειτουργία το Κτηνιατρικό Κέντρο Εξωτικών Νοσημάτων της Ορεστιάδας με πρόσληψη του ανάλογου Επιστημονικού προσωπικού και την προμήθεια του υπόλοιπου εξοπλισμού.

Οι Βουλευτές: Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια