«Λαθρομετανάστευση στο νησί της Σαμοθράκης»

Με την από 29/07/2014 ερώτησή του, έφερε στη Βουλή το πρόβλημα της λαθρομετανάστευσης στη Σαμοθράκη, ο Βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, Μαρίνος Ουζουνίδης.


Συχνό είναι πλέον το φαινόμενο της εισόδου παράνομων μεταναστών από τη θάλασσα στο νησί της Σαμοθράκης, πρόβλημα το οποίο αποτελεί εντονότατη ανησυχία για το πολύ ευαίσθητο αυτό στρατηγικά αλλά και οικονομικά νησί της πατρίδας μας.


Το Λιμενικό Σώμα Θράκης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο η έλλειψη επαρκών επιχειρησιακών μέσων και ανθρώπινου δυναμικού, καθιστούν δυσχερή την επίτευξη της αποστολής τους.   


Επιπλέον πρόβλημα, αποτελεί και το γεγονός ότι η χώρα μας δεν έχει την δυνατότητα αλλά και τις υποδομές να υποδεχθεί έναν τόσο μεγάλο και συνεχώς αυξανόμενο αριθμό παράνομων μεταναστών στα εδάφη της.


Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:


Προς κ. Υπουργό Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη


Προς κ. Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου


Κ. Υπουργοί,


Για όσους ”γνωρίζουν” ή έχουν ενημερωθεί κατ’ ελάχιστον σχετικά με τους «δρόμους» που επιλέγουν οι λαθρομετανάστες για να εισέλθουν στην Ελλάδα, η περίπτωση της Σαμοθράκης ως επιλογής εισόδου στην Ελλάδα (ή και στην Ευρώπη) μοιάζει από απίστευτη έως εξωφρενική.


Η είδηση που την προηγούμενη εβδομάδα πέρασε (κυριολεκτικά) στα «ψιλά» των ελληνικών ΜΜΕ και του διαδικτύου, είναι η είσοδος και η σύλληψη μικρών ομάδων λαθρομεταναστών στο νησί της Σαμοθράκης.


Μάλιστα, το «φαινόμενο» παρουσιάστηκε 2 φορές μέσα στην ίδια εβδομάδα (που μας πέρασε) και προξένησε εκτός από το έντονο ενδιαφέρον και την αύξηση ετοιμότητας των τοπικών αρχών (αστυνομικών και λιμενικού), αφού η Σαμοθράκη θεωρείται ένας ευαίσθητος στρατηγικά (αλλά και οικονομικά λόγω της νησίδας «Λαδόξερα», όπου αναβλύζει πετρέλαιο) χώρος, η θαλάσσια περιοχή του οποίου έχει κατ’ επανάληψη παραβιασθεί είτε από σκάφη του τουρκικού λιμενικού είτε από τουρκικά σκάφη ερευνών…


Η είδηση των λίγων γραμμών, όπως μεταδόθηκε από τα ΜΜΕ στην Ελλάδα:


“Οι λιμενικές αρχές στη Σαμοθράκη, συνέλαβαν ακόμη 28 μη νόμιμους μετανάστες που αποβιβάστηκαν στην ακτή Άγκιστρο. Πρόκειται για λαθρομετανάστες διαφόρων εθνικοτήτων που πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα με φουσκωτό σκάφος, το οποίο κατασχέθηκε. Οι συλληφθέντες θα μεταφερθούν στην Αλεξανδρούπολη, ενώ στην περιοχή έχουν αυξηθεί οι περιπολίες, καθώς την προηγούμενη Κυριακή, στην ίδια ακτή είχαν αποβιβασθεί άλλοι 21 λαθρομετανάστες”…


Το φαινόμενο της εισόδου παράνομων μεταναστών από τη Σαμοθράκη και πρόσφατα και από τη θαλάσσια περιοχή πλησίον του χωριού Μάκρη του Νομού Έβρου συνεχίζεται αμείωτο εδώ και αρκετούς μήνες. Το Λιμενικό Σώμα Θράκης, από την άλλη πλευρά, καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθεί στο πρόβλημα της μεταφοράς – διακίνησης μη νόμιμων μεταναστών μέσω συνεχούς αστυνόμευσης και άμεσης επέμβασης σε όλη την ακτογραμμή της αρμοδιότητάς του. Ωστόσο, όπως δηλώνει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Προσωπικού Λιμενικού Σώματος Θράκης, η οξύτατη έλλειψη επαρκών και ικανών επιχειρησιακών μέσων, καθώς και ανθρώπινου δυναμικού καθιστούν ιδιαίτερα δυσχερή την επίτευξη της αποστολής του.


Είναι πραγματικά έντονη η ανησυχία όλων των κατοίκων του νησιού αλλά και του Νομού Έβρου, οι οποίοι θέλουν να διασφαλίσουν, ότι το πολύ ευαίσθητο αυτό γεωστρατηγικά νησί της πατρίδος μας, δεν θα καταστεί μια νέα πύλη εισόδου παράνομων μεταναστών.


Και όλα αυτά τη στιγμή που από έρευνες γίνεται σαφές ότι ο πληθυσμός της Ελλάδας μειώνεται σταδιακά, εν αντιθέσει με τον πληθυσμό των μεταναστών που υποδέχεται η χώρα, ο οποίος και αυξάνεται. Δυστυχώς, όμως, η χώρα δεν έχει και τη δυνατότητα και τις υποδομές να υποδεχθεί έναν τόσο αυξημένο αριθμό μεταναστών.


Κατόπιν τούτων ερωτάσθε κ. Υπουργοί:


  1. Ποιά μέτρα προτίθεστε να λάβετε για την πρόληψη νέας εισόδου παράνομων μεταναστών από τη θάλασσα στο νησί της Σαμοθράκης; Έχετε στα πλάνα την ενίσχυση (υλικοτεχνική και με ανθρώπινο δυναμικό) του Λιμενικού Σώματος Θράκης ώστε να μπορέσει αυτό να συμβάλλει αποφασιστικά στην αντιμετώπιση του προβλήματος;
  2. Θεωρείτε ότι η χώρα μας έχει τις απαραίτητες υποδομές για να φιλοξενήσει έναν τόσο μεγάλο αριθμό παράνομων μεταναστών, και εάν ναι ποιές είναι αυτές; Μπορούν να προσφέρουν βιώσιμες συνθήκες φιλοξενίας στους συγκεκριμένους ανθρώπους και για πόσο χρονικό διάστημα προβλέπεται η φιλοξενία τους; Εάν όχι, πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε το πρόβλημα;
  3. Σε ποιό βαθμό υπάρχει συνεργασία με την Ε.Ε. στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης και πώς σκοπεύετε να βελτιώσετε αυτή τη συνεργασία, ώστε να ελαφρυνθεί ως ένα βαθμό το Ελληνικό κράτος από την ως ένα βαθμό ανεξέλεγκτη ροή παράνομων μεταναστών στα εδάφη του;


Ο ερωτών Βουλευτής


Ουζουνίδης Μαρίνος


29/07/2014



Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια