Παπανδρέου-Ρέππας στην ηγεσία της "3ης Σεπτέμβρη"

ΤΟ ΝΕΟ ΚΟΜΜΑ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΗΝΙΚΟ



Το γεγονός ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ετοιμάζει πλέον μεθοδικά την επιστροφή του ενισχύεται και από την απόφασή του να βρίσκεται στην Αθήνα τέλος Αυγούστου ενόψει της εκδήλωσης του Ζαππείου.
Για τον Γιώργο οι φετινές διακοπές ήταν οι πιο "μίνιμαλ" των τελευταίων ετών.
Οι στενοί συνεργάτες του πιστεύουν ότι ο Παπανδρέου είχε ανάγκη από ένα διάστημα προσωπικής και πολιτικής ανασυγκρότησης και τώρα με ξεκάθαρο μυαλό προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις του.
-Φορτώθηκα στους ώμους μου το δυσθεώρητο χρέος που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Καραμανλή. Σήκωσα μόνος μου τον σταυρό του μαρτυρίου, έχοντας δίπλα μου τον μεγαλύτερο υπονομευτή που γνώρισε το ΠΑΣΟΚ από την ίδρυσή του...
Ο Παπανδρέου κάθε άλλο παρά ήπιος είναι πλέον στις εκφράσεις του για τα πρόσωπα και τα γεγονότα που θεωρεί ότι οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης του.
Ηδη έχει δημιουργηθεί ένα άτυπο επιτελείο με τους Καρχιμάκη, Ξυνίδη και Γερουλάνο να βρίσκονται σε τακτική επικοινωνία.
Στο μεταξύ η αποκάλυψη του Κουρδιστού Πορτοκαλιού για το νέο κόμμα, την "3η Σεπτέμβρη", που βρίσκεται στα σκαριά προκάλεσε αίσθηση με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τηλέφωνα των άμεσα εμπλεκομένων.
Η ομιλία του Παπανδρέου στο Ζάππειο θα είναι ένα ακόμη βήμα προς σ΄ αυτή την κατεύθυνση: Στην δημιουργία ενός κόμματος με όλα εκείνα τα συστατικά χαρακτηριστικά που οδήγησαν στην δημιουργία του ΠΑΣΟΚ.
Ο Μιχάλης Καρχιμάκης μιλώντας στην Δημοκρατική Ρόδου, κάθε άλλο παρά φειδωλός ήταν στην κριτική του απέναντι στον Βενιζέλο. Του ζήτησε ανοιχτά να εγκαταλείψει την ηγεσία
-Το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε την ανάληψη της ευθύνης να διαχειριστεί την κρίση. Πλήρωσε γιατί δεν κατέστη δυνατό να αναδειχθεί όσο έπρεπε στην ελληνική κοινωνία ποιες ήταν οι επιπτώσεις της διακυβέρνησης της δεξιάς στα πεντέμισι χρόνια. Δεν μπορεί για παράδειγμα να μην γίνεται κατανοητό ότι το 2004 το χρέος της χώρας ήταν 170 δις και από τότε μέχρι το 2009 εκτινάχθηκε στα 350. δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν μπορεί κανείς να παραγνωρίζει ότι το έλλειμμα το 2003 ήταν έξι δις και το 2009 36 δις. Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετώπισε πολιτικά το ΠΑΣΟΚ σχετίζονταν με τα μέτρα ύψους 4 δις ευρώ που έπρεπε στην πρώτη φάση εφαρμογής μετά τη λήψη του δανείου των 100 δισεκατομμύριων που δεν ήταν συμβατά με τη διαδρομή μας και τους ανθρώπους που υπηρετήσαμε και μας στήριξαν διαχρονικά.
Εμείς σαν κίνηση των “75” του ΠΑΣΟΚ ζητούμε από την ηγετική ομάδα να ξεκινήσει συγκρούσεις και να ανοίξει μέτωπα.
Ποιος εμποδίζει την ηγετική ομάδα να συγκρουστεί και να ελέγξει τα 300 δις εμβάσματα που έφυγαν στο εξωτερικό από το 2000 μέχρι σήμερα; Ποιος την εμποδίζει να εξετάσει τι θα εισπράξει από αυτά με ένα συστηματικό τρόπο και όχι, τον όπως λάχει, έλεγχο; Θα εισπράξει 30 με 40 δισεκατομμύρια σε βάθος τριετίας.
Τι σημαίνει αυτό; ¨Ότι θα σταματήσει τα μέτρα και θα δώσει τη δυνατότητα να μην ξαναπειραχθούν τα μόνιμα θύματα της κρίσης. Γιατί δεν προχωρά η πρόταση νόμου που είχαμε καταθέσει για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές; Ετησίως υποκλέπτονται και αφαιμάζονται 15 δις από το ΦΠΑ. Γιατί δεν παίρνει πρωτοβουλία με τη δικαιοσύνη; Περίπου ένα εκατομμύριο αναπτυξιακές υποθέσεις εκκρεμούν για πάνω από δέκα χρόνια στα δικαστήρια.
Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βάλει κόκκινες διαχωριστικές γραμμές από τη δεξιά και να συγκρουστεί. Και αν η δεξιά δεν συμφωνεί για τη σύγκρουση με όλους αυτούς που υπέκλεψαν, υπονόμευσαν τον πλούτο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να πληρώνουν οι πολλοί και αδύναμοι χίλιες φορές τότε λέω, ναι, χίλιες φορές να πέσει η κυβέρνηση και να πάμε σε εκλογές. Την καραμέλα περί εθνικής πορείας γιατί δεν την αναλογίζονταν ο κ. Σαμαράς και το 2012 και να γίνονταν εκλογές μετά την ολοκλήρωση της τετραετίας; Αν η σημερινή ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δεν βάλει διαχωριστικές γραμμές εμείς θα συγκρουστούμε και θα συνεχίσουμε να καταθέτουμε τη διαφοροποιημένη μας άποψη καθώς δεν μπορεί ένα κόμμα που επί σειρά ετών υπηρέτησε τον ελληνικό λαό να συμπαρατάσσεται και να συμπορεύεται με τη δεξιά.
Εμείς θα συνεχίσουμε να βάζουμε τις διαφορετικές μας απόψεις για να δημιουργήσουμε ένα πλειοψηφικό ρεύμα εντός των ορίων του ΠΑΣΟΚ έτσι ώστε να αναγκαστεί η σημερινή ηγεσία καθ οιονδήποτε τρόπο να αλλάξει πορεία. Αν δεν μπορεί να αλλάξει πορεία να δρομολογήσει τις διαδικασίες για την αλλαγή της.
Ενα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται αθόρυβα στο πλευρό του ΓΑΠ, είναι ο αρκάςΔημήτρης Ρέππας.
Το πρόσωπό του συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα του επέτρεπαν να έχει σημαίνοντα ρόλο στο νέο κόμμα. Το εάν θα είναι Πρόεδρος ή αρχηγός της "3ης Σεπτέμβρη", θα εξαρτηθεί από τις τελικές αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου ως προς τον ρόλο που θα επιλέξει να έχει στην "3η Σεπτέμβρη".
Πάντως το πολιτικό σκηνικό κι ενώ δεν έχει μπει το Φθινόπωρο δεν έχει ουδεμία σχέση μ΄εκείνο λίγων μηνών πριν.
Ο ΣΥΡΙΖΑ καλπάζει δημοσκοπικά με ένα 34-35% ενώ το νέο κόμμα παρότι βρίσκεται στα σκαριά συγκεντρώνει ήδη ένα ποσοστό ανάμεσα στο 8-10%.

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια