Άρθρο της Νεφέλης Τζανετάκου στο περιοδικό "ΕΠΙΚΑΙΡΑ"
Σε προσομείωση πραγματικής μάχης παραλίγο να μετατραπεί η 39η Σύνοδος Υπουργών Αφρικής, Καραϊβικής, Ειρηνικού-Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία διεξήχθη πρόσφατα στο Ναϊρόμπι, προκειμένου να διασφαλιστεί το ελληνικό βαμβάκι. Αφορμή υπήρξε το αίτημα των χωρών της Αφρικής προς την απελθούσα Ελληνική Προεδρία, περί "χαλάρωσης" των μέτρων προστασίας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), το οποίο απερρίφθη πάραυτα λόγω της παρουσίας αλλά και της κατηγορηματικής στάσης-απ' την πρώτη στιγμή-του υφυπουργού Εξωτερικών Κυριάκου Γεροντόπουλου.
Το αίτημα των Αφρικανών εντασσόταν στο πλαίσιο της ενίσχυσης των εμπορικών δεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την "Μαύρη Ήπειρο" προκειμένου να απελευθερωθούν σταδιακά οι εισαγωγές και εξαγωγές του συγκεκριμένου προϊόντος. Πρόκειται για ένα ζήτημα μείζονας σημασίας για την χώρα μας. Η Ελλάδα καταλαμβάνει κάθε χρόνο από την 8η έως και την 10η θέση στην παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού, ανάλογα με το ετήσιο ύψος της παραγωγής των "δυνατών παικτών"(της Κίνας, της Ινδίας, των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Πακιστάν, της Τουρκίας και της Βραζιλίας), ενώ σε επίσης παγκόσμιο επίπεδο τα τελευταία χρόνια κατέχει από την 6η έως και την 8η θέση ως εξαγωγική χώρα ακατέργαστου βαμβακιού, πίσω από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ουζμπεκιστάν, τις γαλλόφωνες αφρικανικές χώρες (Μπενίν, Μπουργκίνα Φάσο, Καμερούν, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κονγκό, Γκαμπόν, Μαδαγασκάρη, Μάλι, Μαυριτανία, Νίγηρα, Σενεγάλη, Τσαντ και Τόγκο), την Αυστραλία και την Αργεντινή,
Ευρωπαϊκό "στοπ" στους Αφρικανούς
Ο διεθνής ανταγωνισμός αναμφισβήτητα είναι σκληρός, ως εκ τούτου οι πιέσεις που ασκούνται σε επίπεδο κυβερνήσεων και οργανισμών είναι ιδιαιτέρως ισχυρές. Ωστόσο, η ευρωπαϊκή πολιτική επί του ζητήματος, όπως επισημάνθηκε στην Κένυα, οφείλει να γίνεται σεβαστή από τους εμπορικούς εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ευρωπαϊκή παραγωγή βάμβακος αντιπροσωπεύει άλλωστε, μόνο το 1% της παγκόσμιας παραγωγής, γεγονός το οποίο δεν μπορεί να νοθεύσει τον διεθνή ανταγωνισμό ούτε να επηρεάσει τη διαμόρφωση των διεθνών τιμών προϊόντος.
Όσον αφορά στη χώρα μας, η καλλιέργεια και η διακίνηση του βαμβακιού διέπονται από πολύ αυστηρούς κανόνες λόγω των ενιοσχύσεων της Ε.Ε. Η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας οφείλεται κυρίως στην κοινοτική στήριξη-οι επιδοτήσεις ξεπερνούν τα 770 εκατ. ευρώ ετησίως-του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών.
Σε κάθε περίπτωση όμως η ελληνική παραγωγή και οι ελληνικές εξαγωγές βαμβακιού ανήλθαν το 2013 σε επίπεδα-ρεκόρ, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι το βαμβάκι είναι κύριο εξαγωγικό αγροτικό προϊόν της χώρας μας και η Ελλάδα είναι μακράν η πρώτη βαμβακοπαραγωγός χώρα της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη το Νοέμβριο η Ετήσια Συνέλευση της Ολομέλειας της Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής Βάμβακος (ICAC), με την προσδοκία η διοργάνωση να λειτουργήσει ως μοχλός για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου.
0 Σχόλια
Αποφύγετε τις ύβρεις για να μην αναγκαζόμαστε να διαγράφουμε.Είμαστε υπέρ της ελεύθερης έκφρασης και του διαλόγου