ΒΙΝΤΕΟ - ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Περιφερειακό συλλαλητήριο κτηνοτρόφων στην Κομοτηνή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφορμή τις περικομμένες εξισωτικές αποζημιώσεις, αλλά και για τις μη αποζημιώσεις των χιλιάδων θανατοθέντων προβάτων από τον καταρροϊκό πυρετό, πραγματοποίησαν κτηνοτρόφοι απ’ όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, στην Κομοτηνή.
Οι κτηνοτρόφοι επέδωσαν ψήφισμα στον απερχόμενο Περιφερειάρχη κ. Άρη Γιαννακίδη, το οποίο εν συνεχεία μετά από πορεία στους δρόμους της πόλης, θυροκόλλησαν στα γραφεία των τοπικών κυβερνητικών βουλευτών, κυρίων Ευριπίδη Στυλιανίδη και Αχμέτ Χατζηοσμάν.
Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη, ενώ οι κτηνοτρόφοι προαναγγέλλουν «καυτό» φθινόπωρο αν μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους.
Στο μεταξύ, με πρωτοβουλία του απερχόμενου περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, τη Δευτέρα 25/8, θα συγκληθεί σύσκεψη στην Αθήνα με τον αναπληρωτή υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Πάρι Κουκουλόπουλο και εκπροσώπους των κτηνοτρόφων.
Ο Πρόεδρος των κτηνοτρόφων Ροδόπης και γενικός γραμματέας της πανελήνιας ένωσης κτηνοτρόφων κ. Μαργαρίτης Θεολόγου, χαρακτήρισε «ψίχουλα» τα ποσά των εξισωτικών αποζημιώσεων, και κάλεσε την κυβέρνηση «να σταματήσει να μας πυροβολεί και να λεηλατεί το εισόδημά μας».
Για περισσότερους από 10.000 θανάτους ζώων από τον καταρροϊκό πυρετό, που μάλιστα δεν αποζημιώνονται, όπως σημείωσε, έκανε λόγο ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Σαπών κ. Μιχάλης Ρούφος, καταγγέλλοντας τις αρμόδιες τοπικές υπηρεσίες, ότι αγνόησαν σχετική ειδοποίηση που είχαν από το υπουργείο, από τον Δεκέμβριο του 2013.
Αναφερόμενος στις πετσοκομμένες εξισωτικές αποζημιώσεις, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Καβάλας κ. Νίκος Δημόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κατατέθηκε σε λογαριασμό συναδέλφου του, το ποσό μόλις του 1,03 ευρώ!
Ο κ. Δημόπουλος, επιτέθηκε ιδιαίτερα, στον αντιπρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, κ. Κυριάκο Μπαμπασίδη.
Παράλληλα, επισήμανε και το ζήτημα των…εικονικών κτηνοτρόφων.
Πάντως, ο κ. Δημόπουλος, στηλίτευσε την απουσία των κτηνοτρόφων από τις κινητοποιήσεις.
«Λυπηρό», χαρακτήρισε το γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι επιβιώνουν μέσω των επιδοτήσεων, ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Δράμας κ. Παναγιώτης Λειβαδίτης, τονίζοντας: «Μας κατάντησαν έτσι για να είμαστε εξαρτώμενοι». Αναρωτήθηκε μάλιστα με νόημα μήπως υπάρχει σκοπιμότητα αφανισμού της ελληνικής κτηνοτροφίας «για να φέρνουμε εισαγόμενα», ενώ δεν παρέλειψε επίσης να καυτηριάσει τη μειωμένη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, των συναδέλφων του.
Ανάλογες υποψίες εξέφρασε και ο πρόεδρος των κτηνοτρόφων Κάτω Νευροκοπίου κ.Χρήστος Τσέρνιος, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «πολεμάνε τη φέτα μας».
«Η κτηνοτροφία χάνεται, σβήνουν ολόκληρα κοπάδια». Με αυτή τη φράση ο αντιπρόεδρος των κτηνοτρόφων Καβάλας κ. Θανάσης Αθανασιάδης, περιέγραψε την κατάσταση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι τα τελευταία χρόνια.
Για «αδιαφορία», κατηγόρησε την κυβέρνηση, ο βουλευτής Έβρου των ΑΝΕΛ, κ. Μαρίνος Ουζουνίδης.
«Να αναλάβει τις ευθύνες της», κάλεσε την κυβέρνηση ο απερχόμενος περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Άρης Γιαννακίδης, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα διακρατικής συνεργασίας με Τουρκία και Βουλγαρία, για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των ζωονόσων, ενώ γνωστοποίησε την πρωτοβουλία του για σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα στην Αθήνα, με τον αναπληρωτή υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ. Πάρι Κουκουλόπουλο, και εκπροσώπους των κτηνοτρόφων.
Για «τεχνάσματα συρρίκνωσης» της ελληνικής κτηνοτροφίας εκ μέρους της Ε.Ε., μίλησε ο νεοεκλεγείς αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, υπογραμμίζοντας την παρέμβαση της νέας διοίκησης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, τόσο προς το αρμόδιο υπουργείο όσο και προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Για «ανάγκη για μια μεγάλη αλλαγή που θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα συνολικά του πρωτογενή τομέα και της χώρας», έκανε λόγο ο περιφερειακός σύμβουλος της Αριστερής Οικολογικής Συνεργασίας, κ. Δημήτρης Χαρίτου.

Τη στήριξη του ΚΚΕ στα «δίκαια αιτήματα» των κτηνοτρόφων, κατέθεσε ο γραμματέας Ροδόπης του κόμματος κ. Νίκος Βαριεμίδης.
Πηγή: inkomotini.gr

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια