Ερώτηση Αν. Δημοσχάκη για αποσπάσεις αστυνομικών λόγω της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΑ»

Γραπτή ερώτηση κατατέθηκε σήμερα από τον Βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Αναστάσιο Δημοσχάκη αναφορικά με την αύξηση των οργανικών θέσεων των Αστυνομικών Διευθύνσεων του Έβρου για τους σκοπούς της Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΑ».


Συγκεκριμένα, ο αρμόδιος Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ερωτάται εάν σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση των οργανικών θέσεων στις δύο Αστυνομικές Διευθύνσεις του Έβρου, έτσι ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες της Επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΑ» μέσω των Γενικών Μεταθέσεων και όχι με αλλεπάλληλες αποσπάσεις, οι οποίες δημιουργούν επιπλέον κόστη στην Πολιτεία, αβεβαιότητα και βάρη στις γυναίκες και τους άντρες της Ελληνικής Αστυνομίας και στις οικογένειες τους, καθώς και προβλήματα στις Υπηρεσίες από όπου προέρχονται οι αποσπασμένοι.


Ακολουθεί η γραπτή ερώτηση:
ΕΡΩΤΗΣΗ
ΠΡΟΣ: κ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης
ΘΕΜΑ: Αύξηση οργανικών θέσεων Αστυνομικών Διευθύνσεων Έβρου για τους σκοπούς της επιχείρησης «ΑΣΠΙΔΑ».


Η παράνομη μετανάστευση στην Ελληνική επικράτεια είχε φτάσει στο απόγειό της τα έτη 2009 έως 2012. Η Ελλάδα κατέστη κύρια χώρα υποδοχής τεράστιου όγκου παράνομης μετανάστευσης, πέραν των περιορισμένων δυνατοτήτων διαχείρισής τους. Από το καλοκαίρι του 2012 η αντιμετώπιση αυτού του θέματος βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην επιχείρηση ευρείας κλίμακας με την ονομασία «ΑΣΠΙΔΑ». Για τους σκοπούς αυτής, τα Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης που υπάγονται στις δύο Αστυνομικές Διευθύνσεις του Έβρου, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, ενισχύθηκαν με αστυνομική δύναμη μέσω αποσπάσεων από υπηρεσίες ανά την Ελλάδα και κυρίως την Αττική. Η επιτυχία της επιχείρησης αυτής είναι δεδομένη, με την εισροή παράνομων μεταναστών σε ευρωπαϊκά εδάφη μέσω της χώρας μας να έχει μειωθεί δραματικά.
Παρ’ όλα αυτά, ο τρόπος επιλογής των προς απόσπαση Αστυνομικών όλων των βαθμών θα μπορούσε να βελτιωθεί βασιζόμενος σε κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια. Στα ΤΣΦ αποσπώνται Αστυνομικοί όλων των βαθμών από διάφορες υπηρεσίες της Ελλάδας, προσωπικό το οποίο λόγω των τρίμηνων αποσπάσεων εργάζεται υπό καθεστώς αβεβαιότητας και επιβαρύνει την Ελληνική Αστυνομία με έξοδα μετακίνησης (διαμονή και σίτιση) καθώς και με διοικητικά βάρη. Τα παραπάνω έξοδα μετακίνησης δεν υφίστανται σε περιπτώσεις προσωπικού που αποσπώνται έχοντας καταγωγή από τον Έβρο, άρα έχουμε ουσιαστικά δύο είδη αποσπασμένων. Συγκεκριμένα, στην Αστυνομική Διεύθυνση Αλεξανδρούπολης στο τρέχον τρίμηνο έχουμε 290 αποσπάσεις, εκ των οποίων οι 248 αφορούν Εβρίτες, ενώ, αντίστοιχα, στην Αστυνομική Διεύθυνση Ορεστιάδας στο τρέχον τρίμηνο έχουμε 295 αποσπάσεις, εκ των οποίων μόλις οι  46 αφορούν Εβρίτες.
Από τα παραπάνω δεδομένα γίνεται σαφές πως η Πολιτεία θα μπορούσε να εξοικονομήσει σημαντικά ποσά εάν, αντί για συνεχείς αποσπάσεις, αυξάνονταν ο αριθμός των οργανικών θέσεων, οι οποίες, επιπλέον, θα καλύπτονταν κυρίως μέσω των Γενικών Μεταθέσεων, με κοινωνικά, οικονομικά και υπηρεσιακά κριτήρια. Επιπροσθέτως, θα είχαμε περαιτέρω κοινωνικές ωφέλειες γιατί οι Αστυνομικοί όλων των κατηγοριών και βαθμών στα ΤΣΦ δε θα εργάζονταν υπό καθεστώς αβεβαιότητας (δεδομένου ότι σήμερα δεν γνωρίζουμε την σχεδιαζόμενη πολιτική πάνω στην παράνομη μετανάστευση), ενώ δεν θα αποδυναμώνονταν Αστυνομικές Υπηρεσίες ανά την Ελλάδα (ειδικά στην Αττική) λόγω των αποσπάσεων και δεν θα εγκατέλειπαν τις οικογένειές τους οι αποσπασθέντες, οι μη καταγόμενοι από τον Έβρο.
Με βάσει τα παραπάνω ερωτάσθε:

  1. Σκοπεύετε να αυξήσετε τις οργανικές θέσεις στις αρμόδιες υπηρεσίες στον αναγκαίο αριθμό;
  2. Σε θετική περίπτωση, θα καλύψετε τις θέσεις αυτές με τις Γενικές Μεταθέσεις βάσει μορίων και πότε;

Δημοσίευση σχολίου

0 Σχόλια